Senator si deputat din Parlamentul Romaniei, trimisi in judecata

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 16:37
3104 citiri
Senator si deputat din Parlamentul Romaniei, trimisi in judecata
Foto: Romania Libera

Procurorii antocoruptie anunta ca au trimis, vineri, in judecata un deputat acuzat de favorizarea unei grupari evazioniste si un senator acuzat de abuz in serviciu.

Astfel, procurorii anticoruptie anunta, intr-un comunicat de presa, ca l-au trimis in judecata pe deputatul Dorinel Ursarescu, fost presedinte al filialei PNL Neamt, acuzat de favorizarea unei grupari evazioniste.

Anchetatorii spun ca Ursarescu si-a folosit influenta sau autoritatea in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Valentin Grosu, la data faptelor director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV), si Razvan Andrei, la data faptelor inspector in cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile - Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, ambii pentru trafic de influenta, si Marius Craciun, arestat in alta cauza, pentru cumparare de influenta si instigare la folosirea influentei politice.

In octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Craciun a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savarsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat.

Aceste fapte, sustin procurorii, au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de peste 4,5 milioane lei, echivalentul a peste un milion de euro, facand obiectul unui dosar penal care a fost deja trimis in judecata.

Mecanismul viza in esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectand TVA aferenta livrarilor.

In activitatile desfasurate, Craciun ar fi beneficiat de "sprijinul si bunavointa unor persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) ".

Astfel, deputatul Dorinel Ursarescu ar fi intervenit in numirea unor persoane agreate de Craciun la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt. Prejudiciul adus statului este de peste un milion de euro.

Senatorul Sorin Lazar, trimis in judecata

Intr-o alta cauza, procurorii DNA Iasi l-au trimis in judecata pe senatorul PSD Sorin Constantin Lazar, la data faptelor primar al comunei Strunga, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In sarcina acestuia, arata DNA, s-au retinut 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale).

In acelasi dosar, mentioneaza sursa citata, a mai fost trimis in judecata Constantin Petrusca, contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in cadrul Primariei Comunei Strunga, la data faptelor. Petrusca esre acuzat de comiterea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale).

In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatului Lazar Sorin Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Anchetatorii spun ca Lazar, in calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nici o baza legala, a platii unor sume de bani.

Este vorba de 10.160 lei, cu titlul de "onorariu participare la licitatie" catre trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate.

Aceste plati au fost nejustificate si nelegale, mentioneaza DNA, deoarece persoanele respective fie aveau prevazuta in fisa postului aceasta activitate ca si atributie de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta forma de retribuire, in afara indemnizatiei prevazute de lege pentru aceasta functie.

Fostul primar a mai dispus plata a 16.550 lei, catre alte trei persoane, reprezentand "plata lunara zilieri" (12 rate). Aceste plati s-au efectuat fara existenta unui angajament legal care sa ateste o obligatie pe seama fondurilor publice. De asemenea, se arata in rechizitoriul DNA, nu exista niciun act care sa ateste prestarea vreunor activitati (pontaje, receptii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedeasca prestarea unui anumit serviciu), in folosul unitatii administrativ teritoriale, de catre respectivele persoane.

Lazar a mai dispus plata sumei de suma de 4.929 lei, reprezentand premii anuale, in cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei.

In acest mod, primarul si viceprimarul comunei si-au insusit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, desi conform prevederilor legale indemnizatia lunara era singura forma de remunerare a primarului si a viceprimarului pentru activitatea corespunzatoare functiei, puncteaza DNA.

Toate aceste sume de bani au fost avizate de Constantin Petrusca, in calitate de contabil.

D.R.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#deputat DNA trimis judecata, #Dorinel Ursarescu jduecata , #DNA
Comentarii