Sergiu Lucinschi spune ca tatal sau "a facut toata combinatia" - referat DNA

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:44
3713 citiri
Sergiu Lucinschi spune ca tatal sau "a facut toata combinatia" - referat DNA
Foto: Arhiva (canal2.md)

Sergiu Lucinschi, cercetat sub control judiciar pentru fapte de coruptie, a afirmat, intr-o discutie cu omul de afaceri Alexandru Horpos, ca tatal sau, Petru Lucinschi (foto), fost presedinte al Republicii Moldova, "a facut toata combinatia" pentru a interveni intr-un dosar instrumentat de DIICOT, se arata in referatul DNA.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a lui Sergiu Lucinschi, acesta l-a asigurat pe Alexandru Horpos ca va merge la Chisinau pentru a discuta cu tatal sau, iar apoi "ii va da semne procurorul".

Lucinschi facea referire la procurorul DIICOT Remus Jurj, care il ancheta pe Horpos intr-un dosar penal.

Ulterior, in contextul in care astepta remiterea unei sume de bani de la Horpos, Lucinschi i-a trimis acestuia un mesaj cu continut amenintator: "Adi, salut! Vrei tu neaparat sa ma spitalizezi la nebuni? Am si eu o limita, te rog sa nu-ti bati joc ca nu este bine. Suna-ma cu un raspuns concret pentru maine".

Fostul presedinte moldovean Petru Lucinschi, despre retinerea fiului: Le-a placut numele de familie, nu-i frumos

Pe 17 februarie 2015, la o zi dupa transmiterea SMS-ului, cei doi au avut o noua intalnire, in cadrul careia Sergiu Lucinschi a cerut remiterea sumei de bani pretinse pentru a-si retrage plangerea penala impotriva lui Alexandru Horpos, iar acesta din urma a cerut, la randul sau, sa primeasca "un semn" de la procurorul de caz.

Solicitarea unui "semn" de la procuror apare si in timpul unei discutii din data de 19 martie, in cadrul careia Lucinschi ii cerea lui Horpos incheierea unui al doilea contract fictiv de imprumut pentru suma de 2 milioane de euro:

"Horpos Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai inceput sa faci niste pasi?

Lucinschi Sergiu: Am inceput, am inceput.

H.A.: Dar vreau si eu un semn, sa vad macar un...

L.S.:... nu poate sa fie ceva din cer senin. Da-mi si mie toate variantele ca eu sa ma bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am pacalit niciodata. Deci nu poti sa-mi spui ca eu te-am pacalit. Nu stiu cum e la voi aici, voi nu va credeti unul pe altul? Eu am sa ma bat pentru ca sa...

H.A.:... eu te inteleg. Tu ai spus sa facem fiecare cate un pas. Eu am facut...

L.S.:... eu am facut, ti-am dat plangerea penala...

H.A.:... da, mi-ai dat plangerea penala, dar asta nu este un pas. Am citit-o... m-a luat durerea de cap cand am citit-o.

L.S.: Si, mai departe, ti-am spus...

H.A.: Acum vrei sa-ti semnez si conventia asta, a doua. Deci eu ti-am semnat doua milioane o data si acum vrei sa-ti mai semnez doua milioane. Bun.

L.S.: Si nu sa le semnezi, sa le platesti...

H.A.:... sa platesc?!

L.S.: Pai cum?! Pana la sfarsitul... Domnule, ai spus cum...

H.A.: Si pe partea cealalta astia vin la mine sa-mi ceara documente si tot felul de acte si nu stiu... Cum cred eu ca se poate rezolva acest...

L.S.:... eu am sa rezolv problema asta. Eu nu am niciun, ti-am spus, n-am niciun motiv de a strica viata ta. Nu am avut... Si am asteptat la nesfarsit. Nu am avut cu ce sa platesc scoala copiilor. Ma intelegi? Si de asta am facut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.

H.A.: Si eu sunt acum foarte intelegator, am mers si la notar, ti-am semnat si actul ala, iti fac si conventia asta civila, fac tot ce vrei, dar hai sa iesi. Nu vreau acum sa ne aducem aminte ce s-a intamplat...

L.S.:... corect!

H.A.: Hai sa incercam. Vreau sa iti platesc si banii astia pe conventia asta civila, numai sa ies odata din rahatul asta de dosar penal. Asta este singurul lucru pe care-l vreau.

L.S.: Iata aici este scris tot ce fac eu si, in plus, ce am vorbit eu, acum o luna.

H.A.: Ma intereseaza mai mult ce faci tu in plus decat ce scrie in aceste conventii. Ti-o spun prieteneste. Pentru ca altfel nu o sa rezolvam chestia asta. Deci daca tu nu faci ceva sa poti sa stingi aceasta actiune care s-a pornit si s-a focusat asa, pe mine, nu o sa fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, ca 'impacare amiabila'.

L.S.: Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declaratie, dupa aceea eu am sa vin la procuror. Eu am sa fac treaba mea".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, miercuri, cererea DNA de arestare preventiva a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, urmand ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile intr-un dosar in care este acuzat de santaj si trafic de influenta.

Fiul fostului presedinte Lucinschi a scapat de arest, nu si ofiterul DIICOT

In acelasi dosar, Constantin Comaneanu, ofiter de politie din cadrul DIICOT, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

"In perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa) ", sustine DNA.

In acelasi dosar au mai fost pusi sub urmarire penala, sub acuzatia de complicitate la santaj, procurorul DIICOR Remus Jurj si avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sergiu Lucinschi DNA, #Sergiu Lucinschi dosar stenograma , #DNA