Spaga si grup infractional organizat: Fostul sef al IPJ Timis, arestat 30 de zile

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 07:51
2934 citiri
Spaga si grup infractional organizat: Fostul sef al IPJ Timis, arestat 30 de zile
Foto: Ziare.com

Curtea de Apel Timisoara (CAT) a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului sef al IPJ Timis, Sorin Muntean, iar pentru comisarul sef Pavel Dumitru, seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis, arest la domiciliu.

Pe numele omului de afaceri Iulian Bot, CAT a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Decizia CAT poate fi atacata cu contestatie. Celor trei urma sa le expire, la miezul noptii de marti, termenul de 24 de ore de retinere pe baza de Ordonanta, dispus luni, de DNA, dupa audieri.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Marin Bilc, avocat in cadrul Baroului Timis.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timisoara l-au retinut pe Muntean pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, instigare la dare de mita (doua infractiuni), favorizarea faptuitorului; pe Pavel, pentru constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, trafic de influenta, complicitate la luare de mita, iar pe Bot - pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata, dare de mita (patru infractiuni) si cumparare de influenta (doua infractiuni).

De asemenea, Balc este cercetat pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta (doua infractiuni), instigare la dare de mita (doua infractiuni) si favorizarea faptuitorului, arata un comunicat de presa al DNA, remis marti.

Spaga si grup infractional organizat UPDATE: DNA a retinut doi sefi de la Politia Timis si un lider al rromilor

"Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca, in cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Bot Iulian, impreuna cu mai multe persoane de incredere, s-au constituit si au actionat in cadrul unui grup infractional organizat, avand ca scop desfasurarea de activitati evazioniste, prin intermediul a doua societati comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infractionala a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste doua milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spatiul european si revanzarii acestora 'la negru', cu eludarea obligatiilor legale privind plata taxelor si impozitelor datorate catre bugetul de stat", se arata in comunicatul citat.

Totodata, DNA sustine ca "activitatile infractionale ale gruparii coordonata de inculpatul Bot Iulian s-au bucurat de sprijinul si protectia inculpatilor Muntean Sorin Petru si Pavel Dumitru, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, respectiv sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis, care au fost atrasi de-a lungul timpului in sfera de influenta a grupului si fidelizati prin oferirea periodica a unor avantaje patrimoniale si sume de bani".

Acestia ar fi racolat in cadrul grupului alti ofiteri de politie si ar fi coordonat activitatile infractionale de mituire a acestora, in scopul de a-i asigura afaceristului timisorean o solutie favorabila in dosarul in care era cercetat.

"Totodata, inculpatii Muntean Sorin Petru si Pavel Dumitru au efectuat demersuri in vederea diseminarii, catre inculpatul Bot Iulian, a inscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei si au conceput impreuna cu ceilalti membri ai gruparii, o strategie de inlocuire a documentelor contabile relevante menita sa schimbe situatia juridica dedusa cercetarilor. Un alt membru, cooptat in cadrul grupului infractional a fost inculpatul Bilc Marin, avocat in cadrul Baroului Timis, persoana de incredere a inculpatilor Muntean Sorin Petru si Bot Iulian, pe acesta din urma reprezentandu-l in mai multe dosare aflate pe rolul instantelor", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, rolul omului de afaceri a fost acela "de a asigura suport financiar fiecarui membru atras si implicat in activitatea infractionala, de a identifica martori si de a depune inscrisuri de natura sa confirme sustinerile stabilite in cadrul strategiei de aparare", in timp ce scopul urmarit de avocat a fost acela "de a ascunde activitatea infractionala evazionista derulata prin cele doua societati controlate de Bot, de a diminua consecintele financiar-fiscale produse prin aceasta si, eventual, de a implica raspunderea penala a altor persoane decat a sa".

"Concret, in perioada 2013-2016, inculpatul Bot Iulian a remis inculpatilor Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, cate 7.000 de euro si altor doua persoane (un ofiter de politie-denuntator in cauza si un contabil neidentificat pana in prezent) sumele de 3.500 de euro, respectiv 2.000 de euro, in scopul ca acestia sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiunile de serviciu, in legatura cu instrumentarea unui dosar penal in care acesta era cercetat pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, in asa fel incat administrarea probelor sa conduca la o solutie in favoarea sa.

De asemenea, inculpatii Muntean Petru Sorin si Bilc Marin l-au determinat pe inculpatul Bot Iulian sa-i remita suma totala de 1.500 de euro denuntatorului pentru ca acesta din urma sa isi indeplineasca atributiunile de serviciu in directia indicata de membrii grupului infractional. In contextul mentionat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine si pentru alta persoana cate 2.000 de euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, in considerarea influentei pe care a presupus ca o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penala respectiva", precizeaza DNA in comunicatul citat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Fostul ef IPJ Timis arestat, #arestari IPJ Timis, #IPJ Timis DNA , #DNA