Un fost baron PSD, judecat pentru un contract de 350.000 de euro: Inaugurarea maternitatii in prag de alegeri "era o chestiune de viata si de moarte"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Martie 2019, ora 13:20
5510 citiri
Un fost baron PSD, judecat pentru un contract de 350.000 de euro: Inaugurarea maternitatii in prag de alegeri "era o chestiune de viata si de moarte"
Foto: Arhiva (Camera Deputatilor)

De ce Consiliul Judetean Buzau nu a organizat o licitatie publica in cazul unui contract de 350.000 de euro, avand in vedere ca in acest caz era depasit cu mult plafonul de 15.000 de euro stabilit prin OUG 34/2006 referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica?

Aceasta a fost una dintre intrebarile pe care procurorul DNA le-a pus astazi fostului presedinte al CJ Buzau, Victor Mocanu, in fata completului de 5 judecatori de la INalta Curte. Politicianul contesta o condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul "Maternitatea".

"Au fost sapte contracte, sunt 7 obiective distincte, cu coduri numerice diferite din nomenclatorul de produse. Niciunul din cele 7 contracte nu depaseste plafonul legal", s-a aparat Victor Mocanu.

Fostul baron PSD a incercat sa arunce vina pe compartimentele de specialitate din subordinea CJ Buzau care s-au ocupat de aceste achizitii.

Procurorul DNA a insistat cu intrebarea.

"A fost licitatie. Licitatie directa. Achizitie directa", ingaima Victor Mocanu. A fost momentul in care au intervenit si aparatorii sai, pentru a-l salva de a face o gafa.

Potrivit acuzarii, Mocanu ar fi incheiat, in acest caz, 8 contracte de furnizare de echipamente medicale (dintre care 7 de achizitie directa si unul de inchiriere) in conditii de nelegalitate.

Dosarul "Maternitatea"

Victor Mocanu a fost senator PSD (2012-2016) si presedinte al CJ Buzau (2004-2012) . Procesul priveste modul in care politicianul a inaugurat maternitatea pe 1 iunie 2012, cu cateva zile inainte de scrutinul pentru alegerea autoritatilor locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de presedinte al CJ Buzau.

Maternitatea a fost inaugurata cu o ceremonie fastuoasa, urmata de o zi a portilor deschise. Buzoienii au avut acces la primele doua etaje ale unitatii spitalicesti, mobilate si utilate cu aparatura inchiriata de la firma Medical Finance Projects pe sume importante de bani. Pretul chiriei: 50.000 de euro/luna.

Unitatea medicala inaugurata de politician nu a functionat niciodata, desi i-a costat pe buzoieni aproape 16 milioane de euro, totul a fost un spectacol.

Ce a fost prima data?

O alta intrebare cheie pusa de magistrati: cum a fost posibil ca furnizorii de echipamente medicale sa trimita ofertele la CJ Buzau, inainte de intocmirea referatelor de necesitate.

"Compartimetele de specialitate s-au ocupat de aceasta problema. Nu cunosc si nu am avut in niciun moment cunostinta de ce spune doamna procuror, de existenta unor oferte inainte de intocmirea referatelor. Sigur furnizorul stia necesitatile unei unitati medicale in privinta dotarii", a precizat Mocanu.

In fata instantelor, fostul baron PSD a explicat ca este nevinovat si ca tot ce a facut a fost corect.

"In timp ce in tara se daramau sau cadeau spitale, in Buzau s-a construit o maternitate cu o dotare de 180 de paturi. Regret profund ca s-a dat nastere acestei interpretari a modului in care s-a facut o parte din achizitie, care sigur nu poate sa umbreasca realizarea care s-a facut. Fosta maternitate functiona in cladirea fostei inchisori", povesteste Mocanu.

"Era o chestiune de viata si de moarte"

Intrebat daca inaugurarea maternitatii a avut un scop electoral, Mocanu a negat acest lucru.

"In 2008 le-am promis buzoienilor ca la sfarsit de mandat voi da in folosinta o maternitate. In Buzau nu era o urgenta darea in folosinta a acestei maternitati. Era o chestiune de viata si moarte in Buzau. Nu a avut un caracter electoral", a conchis Mocanu.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Victor Mocanu PSD, #Victor Mocanu Inalta Curte, #Victor Mocanu DNA, #Victor Mocanu Maternitatea , #DNA