Droguri care in trecut erau legale

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 18:21
18109 citiri
Droguri care in trecut erau legale

Cei mai multi dintre oameni se tem de drogurile ilegale, considerandu-le periculoase atat pentru sanatate, cat si din cauza faptului ca pot ajunge la inchisoare daca le folosesc.

Unele dintre acestea, insa, nu erau considerate atat de periculoase in trecut, fiind chiar folosite in scopuri medicinale, potrivit TopTenz:

Opiul

Macul era foarte popular in secolul XIX in Statele Unite, fiind prescris de doctori si accesibil chiar si in magazinele de zarzavaturi. Chinezii au fost aceia care au adus obiceiul fumatului de opiu in Vest. Mai ales femeile fumau opiu pentru a trata crampele menstruale, insa acesta era dat si copiilor, pentru a calma durerile de dinti.

In secolul XX, cei mai multi dependenti erau reprezentati de femeile in varsta. Prima data a fost interzis in San Francisco in 1875, dar substante derivate din acesta, precum morfina si codeina, sunt si acum folosite in medicina.

Marijuana

Folositea canabisului, din care este derivat drogul numit marijuana, nu a fost restrictionata in America pana la inceputul secolului XX. Inainte, insa, fermierii erau chiar obligati in Virginia sa cultive canepa locala, pentru a fi materie prima pentru textile.

In Statele Unite, utilizarea de marijuana a fost restrictionata doar la partea medicala in 1937, din 1950 introducandu-se pedeapsa cu inchisoarea pentru posesie. In prezent este legala in mai multe state americane, in scopuri medicinale.

Metamfetaminele

Metamfetamina a fost creata de un chimist japonez in 1893. In 1944 se folosea in SUA pentru a trata boli precum narcopelsia, alcoolismul, depresia usoara si chiar alergiile de sezon.

In anii '50 a devenit cunoscuta sub numele de metadona, fiind interzisa in 1970. Se mai gaseste si acum in unele medicamente precum efedrina sau cele pentru tratarea gripei si a racelii, dar in cantitati infime.

Peyote

Mescalina, o substanta halucinogena obtinuta din cactusul peyote, era folosita de nativii americani de mii de ani in ceremoniile lor religioase.

Aceasta a inceput sa fie folosita si in statele americane in anii '20-'30, ramanand legala pana in 1970.

Cocaina

Multi oameni faimosi din secolul XX, inclusiv Sigmund Freud, foloseau cocaina. Forma moderna - pentru ca la baza are plantele de coca, folosite de mii de ani - a aparut in 1860, in acea perioada fiind chiar prescrisa de doctori pentru tratarea depresiei si a dependentei de morfina.

Disponibila in diverse moduri, aceasta se administra inclusiv dizolvata in vin. In America era folosita pentru tratarea tusei si a durerilor, devenind substanta controlata in 1970.

LSD

La LSD s-a ajuns din greseala, in 1943. Atunci, un cercetator elvetian a absorbit-o accidental prin piele. In anii '50, armata SUA a inceput sa o foloseasca pe post de "pastila a adevarului", administrand-o tuturor, de la agenti CIA pana la prostituate.

Tot in SUA, California, a fost scoasa in afara legii in 1966, dupa ce a facut mai multe victime.

Ciuperci magice

Aceste ciuperci sunt originare din Asia si America, continand psilocibina, cu efecte asemanatoare LSD.

Desi sunt folosite de mii de ani, efectele lor asupra creierului continua sa fie controversate. Posesia lor a fost interzisa in 1968 in America.

Ecstasy

MDMA sau Ecstasy era legal in Statele Unite pana in 1984. Acesta a fost sintetizat si patentat in 1912 de catre compania farmaceutica Merck. A fost apoi uitat pana in 1970, cand profesorul Alexander Shulgin, de la Universitatea Berkeley, l-a popularizat in psihoterapie.

El pretindea ca Ecstasy ajuta pacientii cu probleme psihice sa-si creeze o introspectie mai ampla si sa aiba o deschidere mai mare catre terapeut.

Din pacate, Ecstasy a ajuns sa fie foarte cautat in cluburi, in 1985 fiind interzis.

Heroina

Prima data sintetizata in 1874, heroina a fost creata ca o alternativa non-dependenta la morfina. In secolul XX era tratament pentru tuse, dar, in timp, s-a dovedit a fi mult mai periculoasa decat morfina din punct de vedere al dependentei, fiind interzisa in SUA in 1924.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#droguri legale trecut, #droguri origini, #droguri istoric iesire legalitate, #droguri ilegale efecte , #droguri legale