Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Enigmele istoriei: Medicamentul miraculos al armatei naziste, descoperit de un roman

Vineri, 24 Mai 2013, ora 09:00
23219 citiri
Enigmele istoriei: Medicamentul miraculos al armatei naziste, descoperit de un roman
Foto: Deutsche Welle

Un roman, pe numele sau Lazar Edeleanu, reusea sa sintetizeze in urma cu 125 de ani prima substanta cu efect stimulator-excitant, numita mai tarziu amfetamima. Lazar Edeleanu a fost cel care a descoperit substanta, insa el renunta la cercetarea acesteia si se dedica altui domeniu de activitate.

Substanta a fost trecuta sub uitare pana cand alergologul american George Piness si biochimistul Gordon A. Alles sesizeaza potentialul tamaduitor al amfetaminei, dezvoltand tot felul de medicamente impotriva migrenei, depresiei sau epilepsiei.

In acei tulburi ani '30, Germania nazista se pregatea de cucerirea Europei. Drept urmare, chimistii germani gasesc si ei o utilitate celebrei amfetamine, reusind sa scoata pe piata un medicament considerat un adevarat miracol, noteaza Deutsche Welle.

Pervitin, aceasta a fost una dintre armele secrete ale Wehrmachtului. Acest medicament reusea sa ii tina treji pe soldatii nemti chiar si in momentele de oboseala teribila. Substanta stimulanta din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial este unul dintre precursorii drogurilor sintetice de azi.

Citind prospectul medicamentului devine clar ca Pervitin contine o substanta care reuseste sa te tina treaz zile in sir. Prospectul mai spunea ca medicamentul nu trebuie luat pe termen indelungat.

Insa tanarul soldat german avea nevoie mai mult decat orice de Pervitin si, de aceea, isi ruga parintii sau apropiatii sa ii trimita din ce in ce mai mult. Pe 20 mai 1940, un tanar de 22 ani scrie intr-o misiva trimisa parintilor sai de pe front: "Poate reusiti sa-mi trimiteti putin Pervitin. Actioneaza asupra mea de parca as bea cativa litri de cafea tare deodata."

Razboiul amfetaminei: descoperita de un roman, "furata" de americani si folosita masiv de Wehrmacht

Omul care a pus pe hartie aceste randuri este scriitorul Heinrich Boll, cel care avea sa castige Premiul Nobel pentru literatura in 1972, iar substanta pe care o cerea cu atata infrigurare era metamfetamina, care astazi se afla pe lista substantelor interzise.

"Ciocolata tanchistilor"

Acest tip de drog usor a aparut pentru prima data in Germania. In 1938, compania farmaceutica berlineza Temmler scoate pe piata preparatul Pervitin.

Doctorul militar Otto Ranke descrie medicamentul ca fiind in stare sa tina o armata intreaga intr-o stare de euforie absoluta.

In septembrie 1938, Ranke testeaza efectul produsului pe 90 de studenti voluntari. Rezultatele au fost spectaculoase: chiar daca au fost privati de somn pentru multa vreme, tinerii au aratat o rezistenta fizica de invidiat.

Astfel, Pervitinul devine "armament" in Wehrmacht si fiecare soldat primeste regulat tablete care contineau metamfetamina.

Curand, insa, a devenit clar ca "ciocolata tanchistilor", asa cum soldatii numeau Pervitinul, este periculoasa pentru sanatate. Combinatia de faze lungi de veghe asortate cu somn scurt si agitat ii facea pe soldati dependenti de drog. Iar, odata cu dependenta, vin si problemele severe de sanatate: ameteli teribile, halucinatii, depresii severe.

Apar si primele cazuri mortale de soldati rapusi de infarct. Responsabilul cu Sanatatea din Al Treilea Reich, Leonardo Conti, insista ca folosirea Pervitinului in armata sa fie restrictionata. Nu reuseste insa sa-si impuna punctul de vedere.

Cazul Elze

Pervitinul continua sa se gaseasca pe piata si dupa razboi, fiind cautat de oameni care sufereau de depresii, precum si de studenti si sportivi. In 1968, boxerul Joseph Elze moare in ring, dupa 150 de lovituri primite in cap.

Daca nu ar fi luat metamfetamina inainte, probabil, ar fi fost KO mai devreme si poate ca ar fi supravietuit. Elze devine prima victima a dopingului in Germania, dar, in ciuda acestei tragedii, Pervitinul nu este interzis si ramane pe piata.

In anii '60, laboratoarele Temmler livreaza preparatul nu numai armatei RFG, dar si celei a RDG. Medicamentul este scos din lista cu livrarile catre armata federala in anii '70, iar armata RDG termina ultimele provizii in 1988.

De atunci, Pervitin este interzis pe teritoriul intregii Germanii si nu numai. Comertul ilegal cu amfetamine continua insa sa fie la fel de profitabil pentru marile carteluri sud-americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#pervitin nazisti amfetamina, #lazar edeleanu amfetamine, #armata nazista droguri , #droguri