Heroina, drogul preferat al detinutilor

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:57
5707 citiri
Heroina, drogul preferat al detinutilor
Foto: Arhiva

Cel mai consumat drog in randul detinutilor este heroina, locul secund in topul preferintelor fiind cocaina, urmata de hasis si canabis, arata un studiu realizat in penitenciarele romanesti de catre Agentia Nationala Antidrog (ANA).

"In 2011, cele mai consumate sunt heroina, hasis/canabis si cocaina, apoi etnobotanicele, ecstasy si metadona, iar cel mai putin consumate sunt amfetaminele si LSD-ul.

Comparativ cu populatia generala, neinstitutionalizata exista valori relativ similare intre consumul in penitenciar si cel al populatiei generale, dar se observa o alta ierarhie: etnobotanicele, canabis, ecstasy, heroina si cocaina si amfetamine si LSD, ceea ce sugereaza ipoteza existentei unei legaturi intre consumul de heroina si infractionalitate", se arata in raportul intocmit de ANA si remis joi Ziare.com.

Cel mai frecvent asociat comportamentului infractional a fost alcoolul (mentionat de 70,7% dintre subiecti pentru momentul comiterii faptei), iar pe locul al doilea se afla heroina cu 13,6% dintre detinuti pentru momentul comiterii infractiunii.

Intrebati si daca au comis fapte cu caracter penal (indiferent daca au fost descoperiti sau nu) pentru a face rost de droguri, 11,3% (328 de respondenti) au raspuns afirmativ: 43,5% au fost implicati in furturi si 15,5% in talharii, 30,8% au devenit dealeri (au facut trafic de droguri), 3,6% au practicat sex comercial, iar 4,3% au fost implicati in activitati de proxenetism si 2,3% au comis alte infractiuni (abuz de incredere, acte false, distrugere, escrocherii, inselaciune, infractiuni informatice).

Datele studiului mai arata o crestere a consumului de droguri, iar cei mai multi dintre acestia sunt cei care au locuit anterior detentiei in Bucuresti si care s-au declarat consumatori la intrarea in penitenciar.

Metoda de cercetare utilizata a fost ancheta sociologica pe baza de chestionar. Esantionul stabilit a fost de 2.100 respondenti (2064 de chestionare valide), reprezentativ national pentru populatia tinta institutionalizata din mediul penitenciar, cu varsta mai mica de 64 de ani.

Selectia persoanelor incluse in esantion s-a facut din toate cele 31 de penitenciare existente in Romania (penitenciare de maxima siguranta, cu regim inchis sau semideschis, spitale penitenciar, centre de reeducare, penitenciare pentru minori si tineri).

I.U.

Casele de pariuri au stabilit marele favorit la Primăria Capitalei. Comparație cu sondajele de opinie
Casele de pariuri au stabilit marele favorit la Primăria Capitalei. Comparație cu sondajele de opinie
Una dintre principalele case de pariuri din România a lansat deja cotele privind câștigătorul alegerilor locale de la Primăria București. Astfel, actualul primar Nicușor Dan pare să fie...
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
#consum droguri penitenciare Romania, #drog preferat detinuti heroina , #droguri