Un drog ieftin si cvasi-legal face ravagii in SUA: Se "asaza" pe neuroni si ii poate distruge

Joi, 28 Mai 2015, ora 12:21
15163 citiri
Un drog ieftin si cvasi-legal face ravagii in SUA: Se "asaza" pe neuroni si ii poate distruge
Foto: WPBF

Americanii se confrunta cu aparitia pe piata a unui nou drog, numit flakka, care este considerat mai periculos decat cocaina.

In unele parti ale Statelor Unite, drogul este numit si "pietris", din cauza bucatilor de cristal alb care sunt comparate cu pietrisul de acvariu, relateaza CNN.

Drogul provoaca o stare similara celei cauzate de cocaina, insa are potentialul de a fi mult mai periculos decat drogul clasic, fiind greu de controlat doza exacta. Astfel, doar o mica diferenta de consum poate provoca moartea.

O mica supradoza a drogului, care poate fi fumat, injectat sau prizat, poate duce la o serie de simptome extreme, respectiv comportament violent, crestere a temperaturii corpului sau paranoia. Multiple cazuri de consum al acestui drog au aparut cu precadere in sud-estul Statelor Unite, respectiv in statele Florida, Alabama, Mississippi si New Jersey.

Numele drogului provine din cuvantul spaniol "la flaca", reprezentand un argou pentru "femeie frumoasa".

Modul de actiune al flakka asupra creierului este similar celor ale cocainei si metamfetaminei, insa chimicalele din noul drog au efecte care dureaza mai mult. In plus, cu toate ca starea de dupa consumul drogului poate dura doar cateva ore, este posibil ca efectele neurologice sa fie permanente.

Drogul nu numai ca "se asaza" pe neuroni, dar ii poate si distruge. De asemenea, are efecte distrugatoare si asupra rinichilor, consumatorii putand fi nevoiti sa faca dializa pentru tot restul vietii, din cauza vreunei supradoze.

Precum alte droguri sintetice, flakka pare ca provine din China si este fie vandut pe Internet, fie prin intermediul benzinariilor sau altor dealeri. O doza costa intre 3 si 5 dolari, reprezentand o alternativa ieftina la cocaina.

Spre deosebire de alte droguri periculoase care au fost interzise, flakka nu a fost inca interzisa, cel putin nu total, fiind vorba doar despre o interdictie temporara. Astfel, producatorii pot sa ocoleasca interdictia, printr-un simplu mesaj "nedestinat consumului", care poate fi plasat pe eticheta ambalajului. O interdictie federala poate veni chiar si in cativa ani.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#flakka drog SUA, #flakka drog America, #flakka drog periculos, #drog periculos cocaina , #droguri