Un scolar din 10 a consumat droguri macar o data

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 19:05
2453 citiri
Un scolar din 10 a consumat droguri macar o data

Unul din zece tineri cu varsta de pana la 16 ani a consumat, cel putin o data, droguri ilegale.

Desi media adolescentilor care au consumat droguri se afla sub media europeana (18%), se poate remarca o crestere a prevalentei consumului de droguri ilicite de-a lungul vietii - 10% in 2011, fata de 5% in 2007, arata studiul national in scoli, privind consumul de tigari, alcool si droguri (ESPAD).

Totodata, 7% dintre tineri au consumat cannabis sau hasis, in crestere fata anul 2007 (4%), 2003 (3%) si anul 1999 (1%), fiind insa sub media calculata pentru tarile participante la studiu (17%).

Consumul de substante inhalante pana la varsta de 16 ani inregistreaza o pondere 7% in randurile scolarilor, in crestere fata de anul 2007 (4%), 2003 (2%) si anul 1999 (1%), situandu-se sub media tarilor participante la studiu care este de 9%.

OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat

Cu un procent sub media europeana, se situeaza prevalenta consumului de-a lungul vietii de amfetamine (2% fata de 3% la nivel european), de ecstasy (2% fata de 3% la nivel european), crack (1% fata de 2% la nivel european) si ciuperci halucinogene (1% fata de 2% la nivel european).

La acelasi nivel cu media europeana se situeaza prevalenta consumului de-a lungul vietii de cocaina (2%), LSD (2%), heroina (1%) si droguri injectabile (1%). Fata de anul 2007, consumul pe durata vietii de LSD sau alte halucinogene se dubleaza (2% fata de 1%), mai arata studiul ESPAD.

Din punct de vedere al distributiei pe sexe, Romania se afla printre putinele state cuprinse in studiu care nu mai inregistreaza diferente intre fete si baieti in ceea ce priveste prevalenta consumului de canabis atat de-a lungul vietii (alaturi de Franta) cat si in ultima luna (alaturi de Federatia Rusa si Bulgaria), mai sugereaza concluziile studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#consum droguri tineri scoli, #studiu scolari droguri Romania , #droguri