Cum se sifoneaza banii statului de catre asfaltatori - Raport Curtea de Conturi

Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:36
2930 citiri
Cum se sifoneaza banii statului de catre asfaltatori - Raport Curtea de Conturi
Foto: Arhiva

Curtea de Conturi arata in ultimul sau raport modul in care sunt sifonati banii de la Compania Nationala pentru Administrarea Drumurilor (CNADNR) catre firmele "regilor asfaltului".

Potrivit Romania Libera, tehnicile principale de drenare a banilor publici sunt: "amnezii privitoare la ce se ceruse in caietul de sarcini, survenite la desemnarea castigatorilor la licitatii, renuntarea la judecata in procesele intentate de catre constructori, stangaciile manageriale mascate, bunavointa fata de constructori sau aruncarea in cosul de gunoi a propunerilor de ameliorare a activitatii si inchiderea ochilor in fata neregulilor sunt factori ce arata cheltuirea de catre CNADNR a 13 miliarde lei in perioada 2008-2012 fara rezultate vizibile".

Raportul mentioneaza ca CNADNR nu poate fi "definita ca o entitate performanta, profesionista, orientata spre realizarea scopului pentru care a fost infiintata si pentru care este finantata de la bugetul de stat". "CNADNR a creat impresia, cel putin in perioada auditata, unei entitati care nu a inteles si nu s-a acomodat pe deplin cu scopul si cu obiectul propriu de activitate (...), careia i-au fost straine notiunile de economicitate, eficienta si eficacitate", se spune in raport.

Inspectorii Curti de Conturi mentioneaza si cateva exemple concrete de cum decurc afacerile dintre CNADNR si firmele asfaltatorilor.

In cazul Transalpina, ale carui lucrari au inceput sub mandatul liberalului Ludovic Orban ca ministru al Transporturilor, valoarea lucrarilor a crescut de la 1,23 miliarde lei la 1,34 miliarde lei, din care numai dobanzile au depasit 400 milioane de lei. Castigatoarea contractului a fost firma Romstrade a lui Nelu Iordache, aflat acum dupa gratii. Desi in caietul de sarcini la licitatie s-a cerut expres ca plata ratelor sa se faca lunar, CNADNR a acceptat oferta firmei Romstrade ce presupunea plata trimestriala a acestora. Tot abuziv CNADNR a acceptat conversia datoriei catre Romstrade in bilete la ordin in euro, fiind preluate astfel costurile finantarii deja calculate, precum si cresterea cursului de schimb euro/leu.

Dre asemenea, dupa ce Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova a refuzat sa plateasca firmei Romstrade lucrari suplimentare, din cauza "neconformitatilor si erorilor majore la lucrari", CNADNR i-a sanctionat pe cei de la Craiova, luandu-le gestionarea contractului.

"Regele Asfaltului" Nelu Iordache, ridicat de DNA

Un alt exemplu elocvent este reprezentat de propunerea unui director de Directia de Drumuri Bucuresti de eficientizare a activitatii. El a cerut ca ca DRDP Bucuresti sa cumpere utilajele necesare deszapezirii decat sa le inchirieze de la asfaltatori. "Totalul cheltuielilor estimate pe o perioada de cinci ani, pentru prestarea activitatii in forma actuala si inchirierea a 60 de autobasculante, lame, raspanditoare, 60 autoutilitare mixte si 45 de Unimog, este de 50,1 milioane euro", in conditiile in care "totalul cheltuielilor estimate pentru achizitionarea acelorasi utilaje si echipamente si prestarea in regie proprie a activitatii este de 36,1 milioane euro".

Doar pe raza DRDP Bucuresti s-ar economisi in primii 5 ani 14 milioane euro, suma ce ar creste la 43,2 milioane euro pentru primii zece ani, dupa terminarea contractelor aferente de leasing. Solicitarea directorului a fost ignorata total, au remarcat inspectorii Curtii de Conturi.

Curtea de Conturi a mai semnalat situatii asemanatoare si intr-un raport anterior din 2012, insa ministrii Ovidiu Silaghi si Dan Sova nu au luat nicio masura.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Curte Conturi cheltuieli stat, #Curte Conturi compania drumuri, #Curte Conturi asfaltatori, #Curte Conturi CNADNR , #drumuri
Comentarii