Mandru ca sunt roman: Care este cea mai frumoasa sosea din Romania? - sondaj Ziare.com

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 21:18
17357 citiri
Mandru ca sunt roman: Care este cea mai frumoasa sosea din Romania? - sondaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Romania are nenumarate locuri frumoase, iar uneori pe acestea le vedem din masina, deoarece avem destule sosele spectaculoase, cu peisaje pitoresti si, cu putin noroc, chiar si cu asfalt bun.

Cele mai multe dintre aceste drumuri se afla in zonele montane sau dintre munti, de-a lungul unui fluviu sau al unui rau, in zeci de serpentine care urca si coboara, in Carpatii Orientali sau in cei Meridionali ori langa granita.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Si cu toate ca sunt destui care se plang de calitatea drumurilor si s-ar multmumi sa vada Romania doar din poze, sentimentul care te incearca la peste 2.000 de metri altitudine ori cand masina goneste prin defilee, inconjurata de pereti de stanca verticali, nu poate fi refacut nicicum. Va invitam sa redescoperiti unele dintre dintre soselele care ofera sute de kilometri de peisaje si locuri care iti taie respiratia.

Transfagarasanul

Cea mai cunoscuta sosea din Muntii Carpati, numita si "drumul din nori", se intinde pe o lungime de 91 de kilometri si leaga regiunile istorice Transilvania si Tara Romaneasca, respectiv judetele Sibiu si Arges. Transfagarasanul - DN 7C - a fost construit initial pentru uz militar, la inceputul anilor '70, de Nicolae Ceausescu.

Soseaua este deschisa oficial, pe toata lungimea sa, intre 30 iunie si 1 noiembrie, iar drumul prezinta numeroase tunele si viaducte, serpentine si sute de podete. Tunelul de la Balea Lac este cel mai lung din Romania - 887 de metri. Transfagarasanul ajunge pana la altitudinea maxima de 2.042 de metri, fiind al doilea in acest sens din Romania, iar printre obiectivele de pe traseul sau se numara cetatea Poienari, barajul Vidraru, lacul si cascada Balea.

Transalpina

Cea mai inalta sosea din Romania, Transalpina ajunge la altitudine maxima de 2.145 de metri in Pasul Urdele si traverseaza Carpatii Meridionali pe o distanta de 137 de kilometri, intre orasul Novaci, in sud, si orasul Sebes, in nord.

Transalpina - DN 67C - strabate patru judete - Gorj, Valcea, Sibiu si Alba -, fiind asfaltata in intregime in ultimii ani, dupa circa doua milenii, drumul fiind considerat a fi fost construit prima oara de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii. Printre locurile de vazut de pe acest traseu se numara Muntii Parang, Obarsia Lotrului sau Muntii Sureanu, soseaua trecand si prin statiunea Ranca.

Culoarul Rucar - Bran

Drumul porneste de la Campulung, judetul Arges, si ajunge, dupa 57 de kilometri, in comuna Bran, din judetul Brasov. Soseaua DN 73 separa Muntii Piatra Craiului de Muntii Bucegi, iar altitudinea maxima este de 1.254 de metri. Printre localitatile situate de-a lungul culoarului Rucar-Bran se afla Dambovicioara, Fundata, Moeciu de Sus si Moeciu de Jos, tot aici gasindu-se si mausoleul de la Mateias, cheile si pestera Dambovicioarei sau castelul Bran.

Valea Oltului

Soseaua de pe Valea Oltului leaga localitatile Ramnicu Valcea si Sibiu, fiind traseul cel mai scurt intre Bucuresti si granita de vest spre Ungaria. Avand o distanta de aproape 90 de kilometri, drumul este marginit de versantii abrupti ai muntilor Capatanii si Lotrului, dar si de apele raului Olt, formandu-se astfel Defileul Oltului - cel mai lung din tara, cu o lungime de 47 de kilometri.

DN 7, care este parte a E 81, strabate viaducte de sute de metri lungime, fiind destul de aglomerat. Printre obiectivele de pe acest traseu se regasesc Manastirea Cozia si statiunile Calimanesti si Caciulata.

Cheile Bicazului

Soseaua DN 12C care leaga orasele Gheorgheni, din judetul Harghita, si Bicaz, din judetul Neamt, are o lungime de aproape 58 de kilometri si face legatura intre Ardeal si Moldova. Trecand prin Carpatii Orientali, drumul se strecoara prin Cheile Bicazului, pe traseul sau aflandu-si si lacul Rosu, de baraj natural.

Pasurile Tihuta si Mestecanis

Pe o distanta de circa 125 de kilometri, soseaua DN 17 Campulung Moldovenesc - Bistrita traverseaza doua trecatori alpine de peste 1.000 de metri altitudine fiecare, atingand o altitudine maxima de 1.277 de metri. Traseul nu este aglomerat si are un asfalt aproape perfect, problemele aparand insa in lunile de iarna, cand exista riscul inzapezirii. Drumul face legatura intre Bucovina si Transilvania, prin Pasul Mestecanis si Pasul Tihuta, fiind presarat de serpentine si trecand prin Depresiunea Dornelor si prin statiunea Vatra Dornei.

Moldova Noua - Orsova

Soseaua DN 57 insoteste Dunarea pe o distanta de 106 kilometri, intre orasele Moldova Noua si Orsova. Drumul nu este asfaltat in intregime, insa traseul infatisaza peisaje unice in Romania. Cazanele Mari si Cazanele Mici, statuia lui Decebal sau barajul Portile de Fier sunt cateva dintre locurile care pot fi vazute pe acest drum care strabate Defileul Dunarii, la granita cu Serbia.

Valea Cernei

Avand o lungime de 106 kilometri, DN 67D leaga Baile Herculane de Targu Jiu, respectiv Banatul de Oltenia, trecand prin Valea Cernei, numita de unii "cea mai frumoasa vale din Carpati". Drumul strabate Parcul National Domogled - Valea Cernei, trecand prin Defileul Cernei, pe langa Codrii de Arama si Manastirea Tismana si in apropiere de Podul lui Dumnezeu, unul dintre cele trei poduri naturale din lume.

Destinatii de top din Romania. Care-i cea mai frumoasa? - sondaj Ziare.com

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Ca un reper pentru cei nehotarati si ajutor pentru cei care poate n-au ajuns sa vada inca aceste minuni ale Romaniei, va cerem opinia si ajutorul.

Dintre cele prezentate mai sus, care credeti ca este cea mai interesanta, cea mai frumoasa si mai reprezentativa destinatie turistica? Ce n-ar trebui ratat cu niciun chip din aceasta scurta lista a frumusetilor tarii noastre?

Mai sunt sute sau chiar mii de alte locuri extraordinare in Romania, ce-ar merita vazute. Le puteti recomanda pe toate prin comentarii la acest articol. Va asteptam!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sosele frumoase Romania, #drumuri frumoase Romania, #trasee Romania, #cea mai frumoasa sosea Romania, #turism Romania , #drumuri