Pe nervii nostri: "Razboiul civil" din Domnesti pentru un pasaj promis de 10 ani

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 07:49
7165 citiri
Pe nervii nostri: "Razboiul civil" din Domnesti pentru un pasaj promis de 10 ani
Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Cand vine vorba despre pasajul de la Domnesti peste centura Capitalei, autoritatile se joaca cu nervii oamenilor de ani intregi, iar in zona s-a iscat un mini-razboi civil.

In timp ce majoritatea locuitorilor din zona Domnesti - Prelungirea Ghencea abia asteapta sa mearga cu masina pe pod, avand in vedere ca traficul este infernal la orele de varf, cei care au case in locul unde se va construi pasajul cer autoritatilor sa gaseasca alta solutie, pentru ca nu vor sa fie expropriati.

La conflictul local, se mai adauga o problema care lungeste asteptarea pentru ambele tabere. Desi Compania de Drumuri si Autostrazi a gasit un constructor inca din toamna anului trecut, inceperea lucrarilor este momentan blocata, pentru ca o firma din Harghita - care a participat la licitatie si a pierdut - a contestat rezultatul.

Acum, CNADNR trebuie sa reevalueze ofertele celor doua companii si sa ia o decizie finala pentru proiectul promis inca din 2006.

O intersectie infernala

In comuna Domnesti locuiesc numeroase persoane care lucreaza in Bucuresti, isi duc copiii la scoli sau gradinite din Capitala ori au diverse treburi in oras.

In zona intrarii in Domnesti, de pe Prelungirea Ghencea, e o aglomeratie cumplita, mai ales la orele de varf. Un numar foarte mare de masini trebuie sa traverseze centura de sud, intersectandu-se cu cele care circula pe centura. Doua benzi pe sens, rareori cate un politist rutier si o bariera care incurca si mai mult.

"E de-a dreptul incredibil ca la zece ani de la intrarea in UE trebuie sa ne rugam si sa protestam pentru ceva ce ar fi trebuit facut de ani buni. Tot incredibil e si faptul ca petreci o jumatate de ora ca sa treci peste centura, asta daca n-ai ghinionul de a prinde bariera coborata cu 20 de minute inainte de sosirea trenului, situatie in care cel putin 40 de minute le pierzi acolo", ne-a spus Ionut, un locuitor revoltat al comunei Domnesti.

Ziare.com a luat legatura si cu un reprezentant al Initiativei Prelungirea Ghencea, grup care a si organizat mai multe proteste, urmatorul fiind programat sambata, de la ora 11:00, cu sloganul "Vrem largirea strazii si pasajul peste Centura! Vrem fapte, nu vorbe!".

"Cele mai mari probleme sunt legate de traficul de dimineata si dupa-amiaza pana spre seara, care se desfasoara doar pe doua benzi de circulatie, iar la Bariera Domnesti se produc ambuteiaje, pentru ca cei care merg pe centura nu au prioritate, cei din Prelungirea Ghencea spre Domnesti (si invers - n.red.) au prioritate.

Dar pe acolo circula tir-uri, masini mari, este o intersectie foarte periculoasa si din punct de vedere al sigurantei rutiere. Se formeaza cozi kilometrice pe centura si este periculos pentru ca, la un moment dat, acei soferi trec, nu au cum sa stea la nesfarsit pe centura. Si exista riscul de accidente", ne-a explicat reprezentantul grupului de initiativa.

Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Nu numai soferii au parte de batai de cap, ci si pietonii, care sunt nevoiti sa mearga pe sosea, pentru ca Prelungirea Ghencea nu are trotuare, ca sa nu mai vorbim de piste pentru biciclisti.

"In plus, toata Prelungirea Ghencea, de la Valea Oltului pana la centura, n-are trotuare. Pietonii sunt nevoiti sa mearga ori pe pamant, ori pe carosabil daca ploua si, la fel, exista risc de accidente. Nu exista strazi adiacente care sa preia traficul de pe Prelungirea Ghencea", a continuat acesta.

Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Nu ne daramati casele!

In ciuda faptului ca majoritatea locuitorilor din zona abia asteapta pasajul de la Domnesti, exista si un grup de cetateni care se opune. Este vorba despre cei care vor fi expropriati, pentru a face loc santierului. Si pe buna dreptate, spun ei, pentru ca au primit autorizatii sa isi construiasca locuinte intre anii 2007-2009, in conditiile in care proiectul pasajului dateaza inca din 2006.

"Noi, cetatenii nascuti-crescuti in zona centurii Domnesti si carora ni s-au eliberat autorizatii de constructie intre anii 2007-2009, desi autoritatile statului stiau de acest proiect megaloman de pasaj inca din anul 2006, cerem ca acest proiect sa fie modificat si constructia acestui pasaj sa nu ne afecteze casele construite cu acte in regula, cu foarte mari eforturi financiare si cu foarte multa munca.

Oare chiar traim in tara lui Dorel unde pe o parte se construieste cu acte in regula si pe cealalta parte vine Dorel si ne demoleaza casele? Oare de ce trebuie sa platim noi, cetatenii de buna credinta, platitori de taxe si impozite, pentru greselile autoritatilor statului, cu exproprierea/demolarea caselor construite cu foarte mari eforturi financiare si cu foarte multa munca?", se plang locuitorii din zona intr-un mesaj transmis Ziare.com.

Vesti bune pentru soferii din Bucuresti: Un bulevard super aglomerat va fi largit cu pretul a sute de expropieri

Cei din grupul de initiativa Prelungirea Ghencea spun ca aceste autorizatii nu ar fi trebuit emise sub nicio forma, iar persoanele din Primaria Domnesti care au semnat pentru ele ar trebui trase la raspundere.

Pasajul promis de un deceniu

Largirea Prelungirii Ghencea si construirea pasajului de la Domnesti au fost, in 2006, un singur proiect, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Intre timp, municipalitatea si-a dat seama ca nu poate realiza pasajul, pentru ca este pe teritoriul judetului Ilfov, iar Primaria Capitalei nu putea investi acolo. Din 2014 au ramas doua proiecte separate - CNADNR se ocupa de pasaj, Primaria Capitalei de Prelungirea Ghencea. Insa aceste doua lucrari trebuie sa fie conectate.

Veste buna pentru soferii bucuresteni: Incep lucrarile la un pasaj cerut de multi cetateni

In martie 2015, CNADNR a lansat licitatia pentru pasajul de la Domnesti. "Au fost foarte multe solicitari de clarificari din partea participantilor la licitatie, am inteles ca au fost 88, va dati seama cum a fost facut acel caiet de sarcini daca s-au cerut 88 de clarificari", a subliniat reprezentantul Initiativei Prelungirea Ghencea.

Dupa desemnarea castigatorului - o asociere de firme -, un alt participat, firma din Harghita, a contestat rezultatul, iar acum asteptam ca CNADNR sa reevalueze ofertele celor doua companii, sa ia o decizie si sa porneasca, dupa un deceniu de cand autoritatile ne amagesc cu acest pasaj, lucrarile de constructie.

Pasajul de la Domnesti va costa 21 de milioane de euro si ar trebui sa fie gata in 2018.

Pasaj suprateran la Domnesti: Cat ne va costa si cand e gata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pasaj domnesti, #pasaj Domnesti blocat, #largire Prelungirea Ghencea , #drumuri