Elicopter SMURD prabusit in lacul Siutghiol. Trei persoane gasite, una a murit

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 16:32
34128 citiri
Elicopter SMURD prabusit in lacul Siutghiol. Trei persoane gasite, una a murit
Foto: Sibiu 100

Un elicopter SMURD de tip EC 135 apartinand Serviciului din Constanta s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol dintre Mamaia si Navodari, cu patru persoane la bord - pilotul, copilotul, un medic si o asistenta.

Prima persoana gasita - medicul de pe elicopter - Laura Vizireanu de la Unitatea de Primiri Urgente a Serviciului Judetean Constanta a fost initial resuscitata, dar a murit la spital, inainte de miezul noptii.

Corpul copilotului a fost gasit la cinci ore de la accident si se incearca resuscitarea sa, el fiind in stop cardio-respirator si neprezentand semne vitale, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat. Barbatul a fost transportat la spital.

A treia persoana gasita, pilotul, a fost si ea transportata la spital.

Cea de-a patra persoana, asistenta, in varsta de 38 de ani, nu a fost inca gasita, dar cautarile continua. Asistenta de la Spitalul Judetean Constanta aflase luni ca este insarcinata si il anuntase pe logodnicul sau.

Sansele de supravieturile sunt minime, luand in calcul timpul trecut de la accident, orele petrecute in apa rece si traumatismele suferite in urma impactului.

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol Iohannis: Sa le fim alaturi prin rugaciuni si ganduri

Luni seara, toate elicopterele de acest fel (7 elicoptere SMURD) au fost blocate la sol, dupa o decizie a Inspectoratului General de Aviatie, anuntata de Raed Arafat. Masura este una preventiva, pentru a evita orice problema care ar putea aparea din cauza unor eventuale defectiuni tehnice.

Elicopterul avea flotoare, iar vremea era buna

Elicopterul s-ar fi scufundat in lac, cu toate ca era dotat cu flotoare, potrivit Reporter NTV. La momentul accidentului nu se inregistrau conditii meteo nefavorabile.

Sursa citata informeaza ca mai multe persoane s-ar fi aruncat in apa si au inotat inspre locul in care s-ar fi prabusit aparatul, pentru a gasi si a salva supravietuitorii.

Martorii spun ca dupa prabusire s-au auzit strigate de ajutor dinspre locul accidentului.

Elicopterul isi terminase misiunea si se indrepta spre Tuzla

Se pare ca elicopterul ar fi fost solicitat din judetul Tulcea, de unde a preluat un pacient pentru a-l aduce la Spitalul Judetean Constanta. In jurul orei 13.00, aparatul era deja in aceasta misiune.

Potrivit televiziunilor de stiri, pacientul fusese deja lasat la spital, iar echipajul era la ora 16:00 pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, pentru realimentare, operatiune care a durat circa 20 de minute si s-a incheiat cu succes. Apoi, aparatul s-a indreptat catre Aeroportul Tuzla, el prabusindu-se intre ora 16.07, cand a decolat, si ora 16.15, cand au aparut primele informatii cu privire la accident.

Elicopterul se indrepta catre Aeroportul Tuzla, iar la ora 16:18 turnul de control de la Mihail Kogalniceanu s-a autoseziat, deoarece aparatul nu ajunsese inca la Agigea, in drumul spre Tuzla.

Marturie terifianta

Unul dintre martorii accidentului a povestit in detaliu, pentru B1, cum s-au desfasurat primele momente ale tragediei:

16:11 - "Am vazut un elicoper, mergand foarte lin, a ajuns foarte usor deasupra apei, in momentul impactului aveai senzatia ca vrea sa aterizeze pe apa. In momentul impactului s-a dat peste cap, apa s-a ridicat. Dupa 10 minute s-au ridicat 4 capete care strigau 'Ajutor, ajutor, o sa murim inghetati!' "

16:12 - Primul apel la 112, unde i s-ar fi raspuns: "Stim, s-a inregistrat apelul" dupa care i s-ar fi inchis telefonul. "Cred ca am sunat de 7 ori". "Victimele au strigat cam 20 de minute, dupa care nu s-a mai auzit nimic."

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol: Salvatori veniti cu barca cu motor stricat - au vaslit

Gabriel Oprea, la locul accidentului

In acest caz s-a constituit o celula de criza, condusa de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Interne, care s-a deplasat la Constanta.

Vicepremierul a ajuns la locul producerii accidentului in jurul orei 18:00, unde se aflau deja scafandri militari si reprezentanti din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Garda de Coasta.

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol: Parchetul Militar a deschis dosar penal

Oprea a precizat ca a fost gasita carlinga aparatului. Ulterior a fost reperata epava, la circa 10 metri adancime, in apa care are 2-3 grade Celsius.

Totodata, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, din ordinul vicepremierului, un elicopter cu echipe de salvatori din Bucuresti s-a deplasat spre zona accidentului. In plus, Gabriel Oprea a solicitat interventia de urgenta a scafandrilor militari din cadrul MApN pentru a participa la misiunea de cautare.

Elicopterul de 4 milioane de euro, tinut de CJ Constanta un an pe tusa

Aparatul de zbor fusese cumparat in urma cu aproape doi ani de catre Consiliul Judetean Constanta, cu peste patru milioane de euro, din fonduri europene, dar a stat nefolosit circa un an, fiind folosit doar pentru antrenamente si exercitii, potrivit Digi 24.

Ulterior, elicopterul a fost donat de catre CJ Constanta catre SMURD. Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, ar fi vrut un serviciu medical de urgenta in paralel cu SMURD, doar pentru constanteni si pentru cei din nord-estul Bulgariei.

Tragedii similare: avionul medical prabusit in Muntii Apuseni si elicopterul militar cazut in Sibiu

Accidentul din Mamaia vine la mai putin de o luna dupa ce un elicopter in care se aflau 10 militari s-a prabusit, pe 21 noiembrie, in judetul Sibiu, intr-o zona impadurita din localitatea Malancrav. Opt militari au murit.

Elicopter prabusit in Sibiu: 8 morti, epava - un morman de fiare si cenusa

Totodata, pe 20 ianuarie s-a petrecut un alt accident in care a fost implicat un echipaj medical. Atunci, o aeronava de mici dimensiuni a aterizat fortat in judetul Cluj, intre Huedin si Campeni, in zona localitatii Fantanele, la bordul sau aflandu-se 7 persoane. Dintre acestia au supravietuit doar 5, pierzandu-si viata pilotul Adrian Iovan si medicul rezident Aura Ion.

Un avion medical a aterizat fortat in Apuseni: 7 raniti, salvatorii nu pot ajunge din cauza vremii

Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital (Video)

Atunci, cazul a fost saptamani intregi in atentia presei si opiniei publice, dupa ce salvatorii au reusit sa ajunga la locul accidentului de-abia dupa 6 ore, iar in timp ce se efectuau cautarile, prim-ministrul Victor Ponta anunta intr-o emisiune televizata ca toti cei aflati la bordul aeronavei au fost localizati.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#elicopter SMURD prabusit, #elicopter SMURD Siutghiol, #elicopter prabusit Siutghiol, #accident elicopter SMURD , #elicopter SMURD prabusit