Etnobotanice cu acetona si otrava de sobolani: Avalansa de tineri in spital

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 11:07
6115 citiri
Etnobotanice cu acetona si otrava de sobolani: Avalansa de tineri in spital

Medicii de la Spitalul Judetean din Galati arata ca, in luna ianuarie, s-au confruntat cu o "avalansa" de tineri care consumasera etnobotanice si atrag atentia asupra faptului ca astfel de droguri contin inclusiv acetona si otrava pentru sobolani.

In acelasi timp, procurorii DIICOT au facut joi perchezitii in Galati si mai multe judete, la o retea care se ocupa cu fabricarea si traficul de astfel de droguri, din cauza carora zeci de tineri au ajuns la spital, iar cinci chiar in coma.

La Unitatea de Primiri Urgente din Galati au ajuns, in luna ianuarie, 52 de tineri care consumasera etnobotanice procurate de la membrii gruparii luate in vizor de DIICOT, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta "Sfantul Apostol Andrei", Lucica Grigorica.

"A fost o avalansa de cazuri la UPU, mai exact 52 de persoane, cei mai mai multi fiind adolescenti, care aveau diverse manifestari neurologice, cum ar fi stari de agitatie, halucinatii, tentative de automutilare sau opusul acestora, stari de letargie.

Altii aveau tulburari digestive, greturi, varsaturi. Ei au primit ingrijiri medicale, iar unii au fost transferati catre Spitalul de Psihiatrie. Din pacate, sunt foarte multi adolescenti si care nu stiu nici macar ce substante au consumat, noi le spunem in mod generic substante psihoactive", a explicat medicul.

Si reprezentantii Centrului Antidrog Galati s-au aratat ingrijorati cu privire la numarul mare de persoane ajunse la spital dupa ce au consumat etnobotanice. Directorul institutiei, Angela Ene, a aratat ca tinerii au inceput sa includa in amestecurile pe care le consuma substante extrem de periculoase, cum ar fi acetona sau otrava pentru sobolani.

"Sunt cazuri recente de consum de substante cu proprietati psihoactive, etnobotanice asociate cu alt tip droguri, gen cannabis. Se comanda aceste substante, care sunt de fapt niste ingrasaminte pentru plante, in alte tari. Societatile-mama se afla in America si China.

Pentru ca acestea sa nu fie supuse controlului vamal s-au infiintat laboratoare in Europa. Se comanda de pe Internet aceste ingrasaminte chimice in cantitati de 200-300 grame, care aduc venituri financiare foarte mari, motiv pentru care oamenii sunt tentati sa le importe.

Dupa care, tinerii din Galati, la domiciliu, amesteca acest ingrasamant cu diferite plante si pentru ca acestea sa se lipeasca ei folosesc substante toxice, cum ar fi acetona si otrava de soareci. Toate acestea sunt lasate la macerat timp de o saptamana, dupa care le ambaleaza in pliculete si le comercializeaza. Consumul de astfel de substante a luat o amploare deosebita", a detaliat Ene.

Razie la traficantii de droguri

Avertismentul medicilor vine in conditiile in care procurorii DIICOT si politistii au facut, joi dimineata, 28 de perchezitii domiciliare in judetele Galati, Braila si Tulcea, la traficantii de droguri, care ar fi fabricat si comercializat etnobotanice, marijuana si ecstasy.

Razie la fabricantii de etnobotanice care au bagat zeci de romani in spital

Drogurile au fost vandute in special tinerilor, care "au avut nevoie de ingrijiri medicale in regim de urgenta", potrivit anchetatorilor.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#tineri etnobotanice spital, #etnobotanice spital, #etnobotanice otrava sobolani, #etnobotanice acetona , #etnobotanice