AFP: Romania ar putea primi mai multi migranti de pe navele unor ONG-uri UPDATE MAE da detalii

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 19:40
3808 citiri
AFP: Romania ar putea primi mai multi migranti de pe navele unor ONG-uri UPDATE MAE da detalii
Foto: Hepta.ro

Romania se afla printre statele care si-au aratat disponibilitate de a prelua o parte dintre migrantii aflati pe doua nave ale unor ONG-uri germane in Mediterana, spun surse diplomatice europene.

O nava a ONG-ului Sea-Watch are la bord 32 de migranti, alti 17 fiind pe o alta nava care apartine ONG-ului Sea-Eye, ambele ambarcatiuni fiind in prezent in apele teritoriale malteze.

"Statele membre trebuie sa dea dovada de solidaritate concreta. Persoanele aflate la bord au nevoie sa fie debarcate in siguranta si neintarziat", a insistat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Conform unei surse diplomatice europene citate de AFP, Germania, Franta, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Romania, Malta, Portugalia si Italia s-au declarat dispuse sa primeasca o parte din migranti, scrie AFP, fara sa mentioneze identitatea acestei surse.

Malta cere insaca intr-un acord pentru repartizarea migrantilor de pe respectivele doua nave sa fie inclusi si alti 249 de migranti debarcati in aceasta tara cu circa zece zile in urma. Insa conform aceleiasi surse diplomatice, totalul locurilor propuse de tarile mentionate este mai mare de 49, dar nu atinge cifra de 300.

Si Spania s-a declarat favorabila primirii unor migranti, amintind insa ca a mai preluat recent un grup de peste 300 de migranti recuperati pe Mediterana de nava unui ONG spaniol.

Update

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informatia si a precizat ca Romania e dispusa, alaturi de alte state membre, sa ia cinci migranti.

"Referitor la informatiile aparute in spatiul public privind situatia de criza generata de migrantii ajunsi in ultimele zile in Malta, facem urmatoarele precizari: In ultimele zile, 248 de migranti din diferite tari din nordul Africii au ajuns in Malta. Suplimentar fata de acestia, doua vase cu 49 de migranti la bord au ajuns in largul coastelor malteze, fara a primi permisiunea de acostare.

Romania si-a exprimat disponibilitatea de principiu, alaturi de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, in limitele cadrului legislativ actual si Regulamentului Dublin care face trimitere la modalitatile de gestionare a unor astfel de situatii care au un profund caracter umanitar", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat de presa.

MAE a adaugat ca decizia este un gest de solidaritate al Romaniei pentru a indemna alte state membre la o conduita similara.

"Decizia reprezinta un gest punctual de solidaritate pe care Romania a decis sa il transmita, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Presedintie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de incurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduita similara, avand in vedere situatia umanitara extrem de delicata in care se afla cei 49 de migranti. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana au fost permanent in legatura cu institutiile europene cu atributii in domeniu si cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene", a explicat sursa citata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#refugiati Mediterana migranti , #eveniment