Ambasada SUA: Initiativa de a invita Kosovo la Varsovia apartine Poloniei

Joi, 26 Mai 2011, ora 19:03
2007 citiri
Ambasada SUA: Initiativa de a invita Kosovo la Varsovia apartine Poloniei

Varsovia este cea care, in calitate de gazda a summitului Europei Centrale, a decis includerea presedintelui din Kosovo pe lista invitatilor, a declarat joi, Ambasada SUA la Bucuresti, raspunzand informatiilor aparute in presa potrivit carora ar fi fost o initiativa a SUA.

Ambasada reaminteste ca frecventa cu care au avut loc intalniri ale presedintilor din Europa Centrala a variat de la an la an, la fel si lista participantilor. "Anul acesta, Polonia a sporit numarul tarilor participante, o decizie care ne da noua, tuturor, o excelenta ocazie de a intalni o serie intreaga de omologi pentru a discuta chestiuni de interes reciproc", subliniaza Ambasada SUA la Bucuresti.

De altfel, presedintele Barack Obama este "oaspete special" la dineul oferit de polonezi in ajunul acestei reuniuni la care au fost invitati 22 de presedinti, a precizat Ambasada.

Romania si Serbia au anuntat insa ca boicoteaza summit-ul, fiind nemultumite de invitarea presedintelui unei "entitati nerecunoscute" de catre cele doua capitale.

Este pentru prima data cand Kosovo participa la summit-ul Europei Centrale si de Est. Presa poloneza a scris ca invitarea presedintelui de la Pristina s-a facut la insistentele Statelor Unite.

"Polonezii gazduiesc reuniunea de anul acesta si ei sunt cei care au stabilit lista de invitati pentru eveniment", afirma, in replica, Ambasada SUA la Bucuresti.

Reprezentanta diplomatica a Washingtonului mai spune ca este binecunoscut sprijinul Statelor Unite pentru Kosovo ca stat suveran, independent, multietnic si democratic. "Poporul din Kosovo depune eforturi pentru a avansa catre un viitor european stabil, sigur si prosper", aprecizaza SUA. In plus, "continua dezvoltare si integrare a Kosovo ca partener pe scena internationala este in interesul nu numai al populatiei din Kosovo, ci al intregii regiuni", puncteaza Ambasada.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a anuntat miercuri ca presedintele Traian Basescu nu va participa, in perioada 27-28 mai, la Varsovia, la cea de-a 17-a reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, confirmand informatia aparuta initial in presa poloneza. "Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment", a spus Valeriu Turcan.

Decizia presedintelui Basescu a starnit critici in randul opozitiei de la Bucuresti, dar si in randul partenerilor de guvernare din UDMR. Seful Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Korodi Attila, a declarat miercuri ca i-ar fi recomandat presedintelui Traian Basescu sa participe la reuniunea de la Varsovia, intrucat chiar daca pozitia Romaniei in privinta Kosovo e cunoscuta, dialogul conteaza.

La randul sau, Belgradul a facut marti anuntul ca nu va participa la summit. Initial, si Slovacia se alaturase demersului Romaniei si Serbiei. Cele trei tari nu au recunoscut Kosovo ca stat, dupa ce fosta provincie sarba si-a declarat unilateral independenta la 17 februarie 2008.

Un consilier al presedintelui polonez declarase marti ca Romania si Slovacia au informat organizatorii din Varsovia ca nu vor participa la summit. "Respectam decizia lor", a spus Roman Kuzniar pentru Radio Polonia. "Nu avem insa niciun motiv sa nu il invitam pe reprezentantul sau presedintele Kosovo", a subliniat el, exprimandu-si speranta ca Romania si Slovacia se vor razgandi, ceea ce Bratislava a si facut.

Slovacia a anuntat marti seara ca, in pofida faptului ca prezenta unui reprezentant oficial al entitatii Kosovo este "un obstacol diplomatic", s-a gasit o formula de protocol si o cale diplomatica de participare a presedintelui Ivan Gasparovici, fara ca acest lucru sa puna sub semnul intrebarii respingerea independentei Kosovo de catre Slovacia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#summit varsofia, #romania boicot summit varsovia , #eveniment