Ambasadorul Gittenstein, de acord cu construirea unei moschei la Ground Zero

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 20:45
1913 citiri
Ambasadorul Gittenstein, de acord cu construirea unei moschei la Ground Zero
Foto: Actmedia.eu

Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gittenstein, a declarat joi ca "musulmanii sunt la fel de indreptatiti sa construiasca o moschee in Lower Manhattan pe cat de indreptatiti sunt catolicii sa construiasca o catedrala ori evreii o sinagoga".

Ambasadorul american, de origine evreiasca, a oferit la resedinta sa o cina de Iftar - sarbatoare musulmana in timpul ramadanului. La cina de Iftar au fost invitati muftiul cultului musulman din Romania, ambasadorul Turciei, un reprezentant al Libanului, precum si rabinul Sorin Rosen, reprezentanti ai Iordaniei si Egiptului. Invitatii au fost transmise si Patriarhului Romaniei si Arhiepiscopului Romano-Catolic.

Gittenstein a vorbit despre istoria relatiilor SUA cu lumea musulmana si religia islamica si a amintit ca Marocul a fost prima tara care a recunoscut existenta SUA, la 20 decembrie 1777, iar cel mai vechi post diplomatic american este cel din Tanger.

"Thomas Jefferson a organizat prima cina de Iftar la Casa Alba in urma cu peste doua sute de ani, cina la care a participat primul ambasador musulman acreditat in Statele Unite, ambasadorul Tunisiei.

Thomas Jefferson este parintele Declaratiei Drepturilor si al Primului Amendament din Constitutia americana, dar si al Legii libertatii religioase a statului Virginia, prin care libertatea religioasa a devenit una dintre valorile fundamentale ale Americii", a explicat Gittenstein in discursul rostit cu ocazia cinei.

"Multi oameni au imigrat in Statele Unite tocmai pentru ca in tarile de origine nu aveau aceasta libertate. Din acest motiv au parasit stramosii mei Romania la sfarsitul secolului al XIX-lea", a subliniat ambasadorul.

"In America, prin lege, Coranul si cei care cred ca acesta reprezinta adevarul revelat se bucura de aceeasi protectie ca si cei care urmeaza invataturile Torei sau pe cele ale Noului Testament. De aceea, musulmanii sunt la fel de indreptatiti sa construiasca o moschee in Lower Manhattan pe cat de indreptatiti sunt catolicii sa construiasca o catedrala, ori evreii o sinagoga", a subliniat Gittenstein.

El a facut declaratia in contextul actualei polemici din SUA, privitoare la construirea unei moschei si a unui centru islamic langa locul comiterii atentatelor din 11 septembrie 2001. Proiectul este criticat de multe dintre rudele victimelor, precum si de politicieni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mark Gitenstein, #Gitenstein Ground Zero, #Gitenstein moschee , #eveniment