Associated Press: Rromii par prinsi intr-o bula de timp din secolul trecut

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 16:32
3739 citiri
Associated Press: Rromii par prinsi intr-o bula de timp din secolul trecut
Foto: Associated Press

Comunitatea rroma din localitatea Barbulesti pare prinsa intr-o bula de timp din secolul trecut unde oamenii inca folosesc carute trase de cai, familiile sunt numeroase, iar casele sunt mici. Multi dintre ei au incercat sa caute o viata mai buna in Europa, dar acum au revenit la casele lor spunand ca prefera saracia, decat sa fie haituiti.

"Dupa ce Franta a inceput seria expulzarilor, cativa dintre tiganii care s-au intors in Romania spun ca saracia de acasa este de preferat vietii grele pe care o duceau pe strazile franceze", scrie intr-un reportaj Associated Press.

"Era ca si in jungla. Eu nu ma mai intorc acolo", a declarat Brazilianu Moise, la doar cateva luni de la intoarcerea din orasul francez Orleans.

Comisia Europeana a transmis miercuri un avertisment Frantei anuntand ca formalitatile pentru declansarea procedurii de infringement vor fi declansate in luna octombrie, dupa ce Sarkozy a decis sa expulzeze peste 1.000 de rromi.

Aceasta campanie a fost aspru criticata de oficiali ai UE, de ONU, dar si de Vatican, care l-au acuzat pe presedintele francez ca recurge la actiuni de discriminare si incalcare a legislatiei europene.

Estimarile arata ca minoritatea rroma in Europa este de aproximativ 12 milioane, iar cei care au incercat sa caute o viata mai buna au fost haituiti. Exista insa si altii care spun ca desi lucrurile sunt rele si in tara lor, totusi este acasa.

Autoritatile franceze s-au purtat ca si cum nu exista un Dumnezeu

"De exemplu, Moise este unul dintre cei care nu mai vor sa se intoarca in Franta. El este fericit ca acum sta cu sotia, Julieta, si cu cei cinci copii care au supravietuit. Alti doi au murit din cauza diareei la varsta de 2 ani, iar al treilea a murit la 10 ani, din cauze necunoscute. Barbatul, de 34 de ani, a marturisit ca autoritatile franceze s-au purtat cu el ca si cum nu ar exista un Dumnezeu, l-au tratat ca pe un gunoi".

Alina Wolfe Murray si George Jahn, realizatorii articolului, scriu ca Moise le-a aratat poze cu locuinta darapanata in care locuia in Franta impreuna cu alte 19 persoane.

Nu doar Moise a trecut prin aceasta experienta. Maria Bacanu (foto) locuieste impreuna cu cinci copii, cu ginerele si trei nepoti intr-o casa care are doar trei camere, iar acoperisul sta sa se prabuseasca. Ea a marturisit ca a plecat voluntar din Franta, in decembrie, de frica a ce ar putea pati daca este prinsa ca sta ilegal.

"Mi-a fost teama ca politia imi va cere actele. Eu nu am vrut sa ma intorc", a declarat femeia, in varsta de 46 de ani.

Primarul din Barbulesti, Ion Cutitaru, a spus ca aproximativ 200 de persoane au fost repatriate, iar in localitatea de la 60 de kilometri distanta de Bucuresti traiesc 7.000 de persoane.

Insa nu toti rromii care au fost expulzati se consoleaza cu ideea ca e bine, pentru ca e acasa. Multi dintre ei traiesc la limita saraciei si doar 50 de localnici sunt angajati, iar restul traiesc din alocatiile primite pentru copii, de la stat.

De asemenea multe fete de etnie rroma parasesc scoala inainte sa termine patru clase, iar baietii, patru ani mai tarziu. Acest tip de comportament nu ii ajuta cu nimic atunci cand este vorba de munca, mai degraba incurajeaza dependenta fata de stat.

Fetele de obicei se casatoresc inainte de pubertate, la varsta de 16 ani, iar dupa aia fac copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rromi comunitate Barbulesti, #expulzare rromi Franta , #eveniment