16 lucruri importante care s-au intamplat in lume in 2018

Luni, 31 Decembrie 2018, ora 15:30
10200 citiri
16 lucruri importante care s-au intamplat in lume in 2018
Foto: Pixabay

Ne pregatim sa lasam in urma inca un an plin de evenimente, care ne-a plimbat asemenea unui carusel intre fenomene astronomice spectaculoase, intalniri politice istorice, miscari sociale incendiare si calamitati si accidente tragice care au curmat sute de vieti. 2018, cu bune si cu rele:

- Anul care tocmai se incheie si-a facut intrarea cu un fenomen celest rar. Din SUA pana in Rusia, Singapore, Istanbul si Ierusalim, partial si din Bucuresti, a putut fi observat, la sfarsitul lunii ianuarie, fenomenul numit de NASA "super-luna albastra sangerie", o combinatie de eclipsa totala de luna albastra si o super-luna. A fost prima eclipsa de luna albastra din ultimii 150 de ani.

- In martie, liderul chinez Xi Jinping a devenit presedinte pe viata, in urma unui vot istoric din Congresul National Popular al Partidului Comunist din China pentru inlaturarea limitelor mandatului prezidential, acesta fiind primul amendament constitutional adoptat in aceasta tara in ultimii 14 ani. Xi a devenit presedinte in 2012.

- Tot in martie, Vladimir Putin a castigat in Rusia al patrulea mandat de presedinte.

- O luna mai tarziu, lumea a avut ocazia sa urmareasca intalnirea istorica dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un si omologul sau sud-coreean Moon Jae-in la granita dintre cele doua state coreene. Kim Jong-Un a devenit primul lider al Coreei de Nord care a trecut granita in statul din sud in ultimii 65 de ani.

- In iunie, Kim Jong-un l-a intalnit pe presedintele american Donald Trump la Singapore, in cadrul unui summit la randul sau istoric. Trump a devenit astfel primul presedinte in functie din istoria Statelor Unite care s-a intalnit cu un lider al Coreei de Nord.

- Un alt moment important petrecut in 2018 a fost ridicarea, in luna iunie, a interdictiei de a conduce masini impusa femeilor din Arabia Saudita. Interdictia era unica in lume.

- Vara anului 2018 ne-a adus Campionatul Mondial de Fotbal, gazduit de Rusia, care a construit special pentru aceasta ocazie noua stadioane noi. Competitia s-a intins in 11 orase si a fost castigata de Franta.

- Luna iulie a marcat inceputul oficial al razboiului comercial dintre China si SUA, dupa ce acestea din urma au impus taxe vamale prohibitive pentru produse chineze in valoare de 34 miliarde de dolari.

- Cateva zeci de oameni, printre care si doi romani, si-au pierdut viata in august la Genova, dupa ce podul Morandi s-a prabusit.

- Jurnalistul Jamal Khashoggi, colaborator The Washington Post, a fost ucis in luna octombrie, in consulatul saudit din Istanbul. Asasinatul, despre care s-a spus ca ar fi fost ordonat de printul mostenitor Muhammad bin Salman, a aruncat Arabia Saudita intr-o criza diplomatica. Jamal Khashoggi a fost desemnat de revista Time drept "Personalitatea anului".

- Tot in octombrie, uraganul Michael a devastat zona de coasta a Floridei, fiind al treilea fenomen de acest gen ca intensitate care a lovit vreodata Statele Unite.

- Zeci de oameni si-au pierdut viata in incediile distrugatoare care au cuprins California in noiembrie. "Camp Fire" a devenit cel mai devastator incendiu din istoria acestui stat american, lasand in urma lui cel putin 85 de victime.

- Intre timp, Guvernul Theresa May si oficialii de la Bruxelles au ajuns la un acord privind Brexitul.

- Spre finele lunii noiembrie, dispozitivul spatial InSight lansat de NASA a asolizat intr-o regiune plana a planetei Marte, dupa o calatorie de sapte luni prin spatiu.

- In Franta, luna noiembrie a adus miscarea "vestele galbene", caracterizata prin proteste care s-au intins pe parcursul mai multor saptamani si care au declansat tulburari si confruntari de mari proportii la Paris.

- Finalul anului este marcat de inca o tragedie, petrecuta de aceasta data in Indonezia, unde un tsunami devastator declansat de eruptia unui vulcan a facut sute de victime.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#evenimente importante 2018, #Jamal Khashoggi 2018, #intalnire Trump Kim Jong Un, #veste galbene, #vulcan , #eveniment