Apel soc al ungurilor din Baia Mare: Nu va mai casatoriti cu romani, cautati prieteni maghiari!

Duminica, 05 August 2012, ora 15:02
18031 citiri
Apel soc al ungurilor din Baia Mare: Nu va mai casatoriti cu romani, cautati prieteni maghiari!
Foto: news.portal-start.com

Recent, mai multi lideri ai comunitatii maghiare din Baia Mare, printre care si viceprimarul orasului, Ludescher Istvan, au publicat un manifest care face apel la exclusivim si intoleranta etnica.

Intitulat "Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!", manifestul a fost semnat de pedagogi, persoane civile si publice si conducatori ai bisericilor.

Potrivit Stiri Maramures, liderii maghiari vorbesc despre "o boala" care le afecteaza identitatea nationala si fac apel la parinti, tineri si intelectuali sa spuna "NU partenerului strain, scolii straine si ademenirii comunitatii straine".

"Noi, toti semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile si publice, capii bisericilor responsabili pentru soarata ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari) urmarim cu ingrijorare raspandirea unei gandiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre.

Boala ale carei simptome sunt: raspandirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitate noastra: se raspandeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra", se arata in manifestul liderilor maghiari.

Semnatarii apelului sustin ca Baia Mare este "o cetate ungureasca", unde casatoriile mixte sunt o "boala", iar tinerii sunt sfatuiti sa "scoata afara tot ce e strain".

"Scoala in limba straina inseamna inca un cerc de prieteni cu limba straina, iar apoi cansicii mixte. Cu fiecare copil 'lasat', putem pierde o familie maghiara, vom fi nimicitorii nemilosi ai unei comunitati maghiare seculare. Cautati compania altuia. Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a randul. Va dam, pentru drum, legea: scoateti afara din voi tot ce e strain! Nu lasati aproape de inima cuvant strain, cultura straina, prieteni straini, pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain".

In acelasi manifest, profesorii sunt rugati sa transmita mai departe mostenirea predarii in maghiara, "sa nu faca niciun fel de compromisuri" si sa "reprezinte pentru elevii maghiari un model demn de urmat".

"Munca voastra nu este munca de functionar public. Nu puteti cunoaste nici odihna, nici orar. Nu poate sa va stea in fata nicio putere superioara si asta este o cerinta a calitatii, a pretentiei fata de voi insiva. Fiti modele, mai punctuali decat cei mai punctuali, mai disciplinati decat cei mai disciplinati, fiti pretentiosi mai ales fata de voi insiva. Transmiteti mostenirea predarii in maghiara de peste 1.000 de ani (...) Nu amanati nicio ora de curs, fiti exemplu pentru elevii vostri, un model demn de urmat. Nu doar predati, ci educati! Nu putem face compromisuri, nu exista niciun 'dar'. Trebuie sa fim si sa ramanem maghiari puternici, mandri de calitate!".

Pana acum au semnat manifestul peste 300 de persoane. Printre acestea se numara: Din partea bisericilor reformate si romano-catolice din Baia Mare: VARGA KAROLY, LIEB JOZSEF, BAK LASZLO, TASNADI ANDRAS-ZSOLT. Viceprimarul municipiului Baia Mare, LUDESCHER ISTVAN, din partea UDMR, HUPKA FELIX, din partea PPMT Maramures, VIDA NOEMI

Fundatia "Nemeth Laszlo", NAGY-JENEI ZOLTAN - Asociatia pedagogilor maghiari din Romania si DAVID LAJOS, din partea EMKE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#manifest lideri maghiari Baia Mare, #manifest preoti maghiari Baia Mare, #manifest intolerenta etnica maghiari , #eveniment