Ce s-a cerut la marsul "Orasul pentru oameni": Fara bordURA!

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 16:55
4467 citiri
Ce s-a cerut la marsul "Orasul pentru oameni": Fara bordURA!
Foto: Realitatea TV

Fostul rugbist George Balta, aflat de noua ani in scaun cu rotile, in urma unui accident, a declarat sambata, la marsul "Orasul accesibil pentru oameni!" ca i-a luat patru ore sa ajunga din zona Pantelimon pana la Universitate.

"Iesim in strada sa ne cerem drepturile, sa avem si noi o viata cat mai independenta, noi - persoanele cu dizabilitati, batranii, care se deplaseaza mult mai greu. De curand, am facut un exercitiu din asta, si mi-a luat patru ore sa ajung din Pantelimon pana la Universitate. Unde am acces pe trotuar, ma lovesc de masinile parcate prost si unde nu sunt masini, sunt bordurile inalte, mi-e foarte greu sa merg, risc foarte mult pentru ca merg pe strada", a spus George Balta.

El a aratat ca persoanele imobilizate au nevoie de borduri lasate la nivel, de acces la transportul in comun, si in institutiile publice.

Trafic blocat in weekend in Bucuresti: Orasul in care oamenii n-au pe unde merge

"Nu s-a miscat nimic, nu am primit niciun raspuns de la institutiile publice, nici macar promisiuni, cum ati vazut si mai devreme, nu a iesit nimeni de la Ministerul Muncii sa ne bage in seama", a mai spus George Balta.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a sustinut ca problemele pot fi rezolvate prin formarea unei mari echipe, care sa munceasca la rezolvarea acestor probleme, atat societatea civila, cat si institutiile statului, atat administratia publica locala, administratia publica centrala, cat si administratia publica europeana.

Marsul, care a pornit din Piata Victoriei si s-a incheiat in Piata Universitatii, a strans aproape 200 de persoane, printre care persoane aflate in scaun cu rotile, parinti cu copii in carucior, biciclisti si pietoni.

Presedintele ActiveWatch, Mircea Toma, unul dintre organizatorii marsului, a aratat ca atata vreme cat societatea civila nu va pune presiune pe autoritati sunt slabe sanse sa se schimbe ceva.

Poze de la marsul Oras accesibil pentru oameni. Multumim, Sergiu Nicolae Brega, pentru tot: ).

Posted by ActiveWatch on Saturday, July 4, 2015

"Faptul ca bucurestenilor nu le prea pasa inca de spatiul public are efecte si asupra administratiei locale. Cat timp noi ne vom ploconi automobilului, automobilul va raman zeitatea si pentru primarie si vom vedea mai mult autostrazi urbane decat locuri pentru oameni", a aratat Mircea Toma, in Piata Universitatii, punctul final al marsului.

Presedintele OPTAR, Marian Ivan, a declarat ca organizatia pe care o conduce a cerut de un an Primariei Capitalei sa nu mai aprobe niciun proiect si sa nu se mai receptioneze niciun proiect care nu este accesibilizat.

El considera ca si Parchetul ar trebui sa aiba un cuvant de spus in momentul in care se constata ca se receptioneaza lucrari care nu sunt conforme, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii sau institutia Prefectului.

"Nu am simtit intr-un an de la primul mars ca s-a intamplat ceva, nu am simtit vreo reactie din partea autoritatilor", a mai declarat presedintele OPTAR.

Printre problemele semnalate de initiatorii marsului, se numara: masinile parcate pe trotuar, persoanele cu dizabilitati nu pot accesa independent spatiul public, persoanele varstnice, persoanele cu deficiente de vedere sau copiii care deprind mersul pe jos sunt pusi in pericol de gropile, cablurile si mobilierul urban ce populeaza abuziv trotuarele, trecerile de pietoni blocate de masini parcate, acumularile de apa din intersectii care fac traversarile pietonale aproape imposibile, statiile RATB pline de masini parcate care fac imposibila oprirea la bordura a autobuzelor etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#mars persoane dizabilitati, #mars persoane scaun rotile, #mars Fara bordURA , #eveniment