Der Spiegel: Moldovenilor nu le pasa de Romania, ei vor sa plece in Vest

Marti, 13 Iulie 2010, ora 23:06
3073 citiri
Der Spiegel: Moldovenilor nu le pasa de Romania, ei vor sa plece in Vest
Foto: arhiva

Presedintele Romaniei vrea sa creasca populatia tarii sale si foloseste un mijloc ciudat pentru a face acest lucru: a crescut numarul de pasapoarte romanesti care le sunt acordate cetatenilor din Republica Moldova, comenteaza presa germana.

Der Spiegel scrie ca, in zorii zilei, sute de cetateni moldoveni, majoritatea tineri, se strang in fata Consulatului roman de la Chisinau, capitala Republicii Moldova, etichetata de multe ori "cea mai saraca tara din Europa".

"Am nevoie de bani pentru nunta", a declarat Denis Rotari, un tanar de 21 de ani, ce astepta sa obtina un pasaport.

"Vreau sa plec in Vest. Nu imi pasa de Romania", mai spune tanarul, al carui var lucreaza intr-un laborator in Madrid.

Aproape un milion de cetateni moldoveni au "intors spatele patriei lor", mai scrie publicatia. Aproximativ 120.000 de persoane au pasapoarte care provin din tarile vecine.

Traian Basescu vrea ca numarul de pasapoarte acordate cetatenilor moldoveni sa ajunga la 10.000 pe luna in acest an, mai scrie Der Spiegel. Se pare ca dupa ce Alianta pentru Integrare Europeana a ajuns la putere in Republica Moldova, Romania a accelerat "ofensiva de naturalizare" in statul vecin, spune publicatia germana.

Oficiali din Ministerul de Externe al Republicii Moldova au primit sponzorizari de la Bucuresti pentru cursuri privind integrarea euro-atlantica si, in acelasi timp, Capitala Romaniei plateste pentru traduceri din legislatia UE, mai scrie publicatia.

Chiar daca Romania a fost lovita rau de criza economica, a acordat imprumuturi generoase statului vecin, iar gardul de sarma ghimpata a fost inlaturat, in toamna anului trecut, astfel incat moldovenii ce locuiesc pe o raza de 30 de km de la frontiera au putut vizita Romania fara viza.

"Romanii si moldovenii pot trai in doua tari separate, dar, dupa cum spune Basescu, Suntem un popor si acest popor are dreptul la unitate si un viitor impreuna", mai scrie Der Spiegel, mentionand ca presedintele Basescu viseaza la o "Romanie Mare".

Noul Guvern al Republicii Moldova nu se opune avansurilor romanilor. Ba mai mult, scrie publicatia germana, dintre cei 53 de membri ai coalitiei de la guvernare, noua au pasaport romanesc si alti 11 au aplicat pentru unul.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, nepotul lui Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat, de asemenea, ca, "Romania si Moldova sunt strans legate, ca Germania si Bavaria". Acesta mentioneaza ca ideea ca cele doua state au fost despartite a fost o "o iluzie a puterilor sovietice".

Cu toate acestea, cei mai multi moldoveni nu sunt atrasi de perspectiva de reunificare cu Romania, care, dupa Bulgaria, este al doilea cel mai sarac stat membru al UE. Potrivit sondajelor, doua treimi doresc sa fie parte din UE, dar numai 2% se auto-identifica ca fiind romani.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#presa germana pasapoarte moldoveni, #moldoveni pasapoarte romanesti , #eveniment