Experimente amuzante, concursuri si telescoape foarte mari, sambata, la Festivalul astronomiei si stiintelor spatiului

Marti, 21 Mai 2019, ora 22:29
4018 citiri
Experimente amuzante, concursuri si telescoape foarte mari, sambata, la Festivalul astronomiei si stiintelor spatiului
Foto: Facebook / ParkLake Shopping Center

Festivalul astronomiei si stiintelor spatiului Astrofest, editia a IV-a, va avea loc sambata, incepand cu ora 16,00, in gradina ParkLake Shopping Center, fiind organizat de revista "Stiinta si Tehnica".

"Anul acesta, ne-am gandit sa scoatem festivalul dintre peretii unei institutii dedicate strict culturii, in mijlocul oamenilor, la firul ierbii, acolo unde ei vor sa vada stelele", a declarat Catalin Beldea, astronomy editor la revista "Stiinta si tehnica", in cadrul unei conferinte de presa sustinuta marti la Casa Artelor "Dinu Lipatti".

El a precizat ca pe 25 mai au loc "doua lucruri extraordinare". "Trece un asteroid pe langa pamant, la vreo 13 distante lunare de noi. Este destul de mare, are un kilometru si jumatate diametru - asta ar fi fost stirea bomba, iar stirea normala este ca avem Astrofest la ParkLake", a spus Beldea.

Potrivit acestuia, festivalul se va deschide la ora 16:00, iar de la ora 17:00, pe scena va urca Cristian Roman, senior editor la revista "Stiinta si tehnica", care va prezenta pentru copii experimente de fizica, astrofizica si chimie.

Incepand cu ora 18:00 vor avea loc concursuri cu premii pentru copiii de toate varstele care se pregatesc un pic in domeniul astronomiei si care "vor raspunde la intrebari si vor primi carti si reviste".

Profesorul Alexandru Mironov va urca pe scena la ora 19:00, cu invitatul special Dumitru Prunariu, primul astronaut/cosmonaut roman. Incepand cu ora 20:00, la finalul intalnirii, Dumitru Prunariu va oferi doritorilor autografe.

Artileria grea, adusa la festival

Observatiile la telescop vor incepe inca de la deschiderea targului, la ora 16:00.

Presedintele Asociatiei Astroclubul Bucuresti, Marian Naiman, a anuntat ca membrii asociatiei vor veni la festival cu cele mai mari telescoape pe care le au. "Noi le numim artileria grea, pentru ca avem cel mai mare telescop optic pentru amatori din tara, de 400 de milimetri diametru", a adaugat el.

"Pe 25 mai, daca o sa fie frumos, majoritatea timpului o sa ne uitam la soare. O sa venim cu instrumentele pregatite cu filtre speciale solare, care ne vor permite sa vedem soarele in vizibil si, daca vom avea noroc, vom putea vedea si pete solare. Deocamdata suntem intr-o perioada de calm solar. Vom veni, asa cum am spus, cu toata artileria grea, cu toate telescoapele noastre mari si, de asemenea, avem si o luneta solara speciala care lucreaza intr-o gama de lungime lunga foarte ingusta, si anume, cea a hidrogenului alfa, care ne permite sa vedem lucruri pe care in vizibil nu le putem observa, ca de exemplu protuberantele solare, exploziile solare, care in hidrogen alfa se vad ca niste mustati la marginea discului solar, dar o mustacioara are adancime in spatiu, distanta fata de discul soarelui, cam de 200.000 de kilometri, cam jumatate distanta Pamant-Luna", a explicat Marian Naiman.

El a precizat ca din momentul in care afara se va intuneca, cei prezenti se vor putea uita la stele, "de la noua si ceva pana la ultimul doritor".

"De obicei se fac cozi interminabile la telescop, dar noi nu vom pleca de acolo pana ce ultimul om nu va pune ochiul la ocular sa se uite", a subliniat Catalin Beldea.

Veti putea vedea aselenizarea

Cristian Roman a declarat ca la Astrofest 2019 vizitatorii vor avea posibilitatea sa urmareasca "experimente amuzante" si foarte multe alte lucruri.

"Vor fi experimente amuzante, mie imi place sa le numesc experimente de bucatarie, experimente prin care tinerii se apropie cumva de stiinta. Unele dintre ele le prezentam sub forma unor numere de magie. Aceasta parte de experimente va fi sustinuta de un grup de tineri impreuna cu un reprezentant al revistei Stiinta si tehnica. Vom avea standuri ale institutelor de cercetare, ale astronomilor amatori, sunt foarte multe lucruri de vazut si de urmarit. Vom realiza si mici experimente, pentru ca stiinta nu este numai o suma de definitii, de lucruri complicate, stiinta poate fi practicata chiar si de cei mai tineri dintre noi", a sustinut Cristian Roman.

Andrei Stefan, reprezentant Gateway, a anuntat ca in cadrul festivalului va fi prezent cu un sistem de realitate virtuala prin care doritorii vor putea vedea momentul cand astronomul Neil Armstrong a aselenizat si a facut primul pas pe Luna.

"Am adus acest aparat de realitate virtuala prin care poti trai experiente care in viata reala pot fi foarte periculoase sau poti ajunge in locuri in care mod normal nu poti ajunge. Veti putea vedea chiar calatoria pe Luna, alaturi de Neil Armstrong, Edwin E. (Buzz) Aldrin si Michael Collins", a spus Andrei Stefan.

Astrofest are o traditie de sase ani, cu primele doua editii in parcul Herastrau, dar desfasurat sub o alta denumire. S-a numit, simplu, Ziua Astronomiei, a mentionat Catalin Beldea.

"Din 2016, de cand am inceput sa-l aniversam pe eroul nostru spatial, cosmonautul Dorin Dumitru Prunariu, Ziua Astronomiei si-a adaugat numele generic de Ziua Explorarii Spatiale si a luat nastere Astrofest by Stiinta&Tehnica", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Festivalul Astronomiei 2019, #Astrofest 2019 , #eveniment