Primele avioane F-16 au intrat in serviciul Fortelor Aeriene Romane (Galerie foto)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 23:11
14251 citiri
Primele avioane F-16 au intrat in serviciul Fortelor Aeriene Romane (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

La o saptamana de la sosirea in tara, primele sase avioane F-16 Fighting Falcon au intrat oficial in serviciul Fortelor Aeriene Romane. Asta inseamna ca aeronavele vor fi utilizate de acum de pilotii romani si ca vor fi intretinute de tehnicienii nostri.

Am ajuns la Baza 86 Aeriana de la Borcea, din apropierea orasului Fetesti, cu un avion militar C-130 Hercules, pus la dispozitie de Fortele Aeriene pentru transportul jurnalistilor acreditati la acest eveniment.

Dupa un zbor de aproximativ jumatate de ora, Hercules-ul a pus rotile pe noua pista de la Borcea, acolo unde cele sase avioane F-16 ajunse in tara isi asteptau oaspetii.

Trei dintre aparate au fost asezate in afara noului hangar de mentenanta din baza aeriana, intr-o mica expozitie statica. Alte doua se aflau in capul pistei, pregatite pentru decolarea ce avea sa urmeze in cateva minute.

Ultimul, singurul cu dubla comanda adus deocamdata din Portugalia, a fost plasat in interiorul hangarului, acolo unde a avut loc si ceremonia.

Discursurile oficiale din cadrul evenimentului, sustinute de premierul Dacian Ciolos, de ministrul Apararii, Mihnea Motoc, de seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof, si de ministrul Apararii din Portugalia, Jose Alberto Azeredo Lopes, au avut, in mare acelasi mesaj. Toti oficialii au subliniat importanta programului de achizitie a avioanelor F-16 si au promis ca Romania nu se va opri la o escadrila, fiind aproape sigura cumpararea unui alt "lot" de 12 avioane, foarte probabil tot pe "filiera" portugheza.

Am avut parte si de un mic show aerian, doi dintre primii sase piloti romani care au finalizat cursurile de trecere pe F-16 oferindu-ne cateva treceri la joasa inaltime destul de spectaculoase.

O noua era pentru Fortele Aeriene

Fortele Aeriene Romane intra intr-o noua era dupa intrarea in serviciu a avioanelor F-16. Desi este vorba despre aeronave ce au o vechime mai mare de 30 de ani, acestea au fost trecute prin procese de reparatie capitala si modernizare, inainte de a fi livrate Romaniei, pilotii nostri putandu-le utiliza la intreaga lor capacitate de lupta.

Cu toate acestea, intrarea in serviciu nu este sinonima cu operationalizarea, astfel ca F-16 nu va efectua misiuni de Politie Aeriana in viitorul apropiat, acestea urmand a fi efectuate cu MiG-urile 21 LanceR.

Intrarea in serviciu inseamna ca pilotii romani se pot antrena in Romania cu un avion de lupta performant, iar in momentul in care vor indeplini toate criteriile NATO vor putea asigura securitatea spatiului aerian national.

Pana in momentul de fata, conform acordului semnat cu Portugalia, nu mai putin de 80 de militari - 6 piloti, 3 ofiteri planificatori de misiune, 22 ofiteri ingineri, 45 maistri militari, 2 specialisti in metrologie si 2 ofiteri specialisti pe domeniul razboiului electronic - au incheiat programul de instruire si pot opera pe F-16 in Romania.

Alti trei piloti si cinci specialisti se afla in Portugalia pentru aceste cursuri. Mai departe, instructorii formati de lusitani vor instrui la randul lor alti piloti, de aceasta data in tara.

Intrarea in serviciu a F-16 reprezinta un important pas inainte facut de armata romana. Cu toate acestea, este un pas mic, care trebuie urmat de altii, pentru ca intreg programul sa fie unul de succes. Asta inseamna ca este nevoie de mai multe avioane achizitionate, de ce nu, intr-un mod mai transparent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#avioane F16 Romania, #F16 serviciu Romania, #Romania avioane lupta F16 , #eveniment