Se implinesc 34 de ani de la marele cutremur din 1977 (Video)

Vineri, 04 Martie 2011, ora 08:36
15786 citiri
Se implinesc 34 de ani de la marele cutremur din 1977 (Video)

Acum 34 de ani, Romania a fost zguduita de cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul tarii in perioada postbelica.

Cutremurul a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22. Seismul a avut epicentrul in Vrancea, in partea de nord-est a Muntilor Vrancei; conform datelor din Catalogul seismic al Romaniei, coordonatele geografice ale epicentrului cutremurului sunt 45,77 grade latitudine Nordica si 26,76 grade longitudine Estica.

Seismul s-a produs la o adancime de 94 km. Magnitudinea seismului a fost de 7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic, respectiv de 7,2 grade pe scara Gutenberg-Richter.

Miscarea seismica a fost urmata de replici, dar de magnitudini mici; cea mai puternica replica a avut loc in dimineata zilei de 5 martie 1977, la ora 2.00, la o adancime de 109 km, magnitudinea acesteia fiind de 4,9 grade pe scara Richter. Celelalte replici nu au avut magnitudini mai mari de 4,3-4,5 grade.

Banchet cu vesti tragice

In seara zilei de 4 martie 1977, Nicolae si Elena Ceausescu participau la banchetul oficial oferit de presedintele Nigeriei in cinstea oaspetilor.

Dupa toastul sefului statului nigerian, un secretar roman a intrat in sala si l-a informat pe Ceausescu de situatia din tara. Raspunzand calm la cuvantarea gazdei, presedintele roman s-a asezat si l-a anuntat in particular de dezastrul survenit in Romania. Banchetului i s-a pus capat cateva minute mai tarziu.

La inceput, stirile ajunse pe cai ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totala a Bucurestiului. Pana de curent de la Bucuresti facea imposibila orice comunicatie. Dupa restabilirea legaturii cu tara, Ceausescu a cerut un raport sumar al situatiei din tara si a dat primele ordine de actiune, o data cu un apel catre populatie. S-a instituit, prin decret prezidential, starea de necesitate pe intreg teritoriul Romaniei.

In timpul noptii, o aeronava a adus delegatia romana inapoi in tara. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceausescu, uneori insotit de Elena, a facut vizite in Bucuresti pentru a evalua pagubele si a calma populatia. A dat ordine ferme de a se continua salvarea victimelor chiar si peste termenul considerat limita de supravietuire.

Cu ajutoare de la Crucea Rosie (mai ales caini dresati special pentru astfel de cazuri), cascadorii, si pompierii romani au facut eforturi supraomenesti pentru a salva cat mai multe vieti.

Cladirile inalte, la pamant

In Bucuresti, efectele cele mai grave au fost constatate in cazul cladirilor inalte din beton, realizate fara masuri de protectie antiseismica inainte de 1940. Ca urmare a concentrarii de cladiri si functiuni vulnerabile, in 1977 s-au inregistrat, in Bucuresti, 1391 morti si 7596 raniti, reprezentand 90% din totalul pe tara.

Conform enciclopediei Wikipedia, "Cutremurul din '77 a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 in data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra Romaniei. A avut o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter si a facut in timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai in Bucuresti.

La nivelul intregii tari au fost circa 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit. Tot orasul Zimnicea a fost distrus, si s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona Vrancea, cea mai activa zona seismica din tara, la o adancime de circa 100 km. Unda de soc s-a simtit aproape in toti Balcanii."

Printre victimele cutremurului s-au numarat si cateva personaje marcante: Toma Caragiu, A. E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafita, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocanet, Doina Badea, Savin Bratu, Daniela Caurea, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Eliza Petrachescu, Tudor Dumitrescu, Ioan Siadbei, Mihaela Maracineanu, Nicolae Vatamanu.

Bucurestiul pe lista neagra a cutremurelor

Din punct de vedere geologic, orasul Bucuresti sta prost, deoarece e asezat pe o structura slaba, care amplifica seismele. Conform hartilor de microzonare seismica, realizate prin studierea cutremurelor din 1977, 1986 si 1990, un seism de 7 grade in Vrancea se amplifica in Bucuresti la 8 si chiar la 8,6 grade - adica e o nenorocire.

Acest lucru nu e valabil pentru toata Capitala. Cele mai expuse sunt zonele de nord, vest, sud-vest si est. In mod ciudat, zona de sud sta mult mai bine, in special cartierul Berceni. Asta in ciuda faptului ca zona de sud este slaba geologic. Berceniul se scufunda cu 5 milimetri pe an, spre deosebire de Drumul Taberei, care se ridica 4 milimetri pe an.

Zonele cele mai peri-culoase in caz de cutremur in Bucuresti sunt Casa Presei (amplifica seismele cu 1,61 grade), Magurele (1,36), Panduri (1,02), Pantelimon (1,00), Balta Alba (0,93) si Militari (0,92). In aceste zone, terenul este mai nisipos, iar unda seismica venita din Vrancea se amplifica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#cutremur 77, #34 ani cutremur 77, #cutremur Romania, #zone seismice Romania, #Bucuresti cladiri cutremur , #eveniment