Dalai Lama vrea sa vina in Romania

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 19:43
3971 citiri
Dalai Lama vrea sa vina in Romania
Foto: Captura Youtube/Macalester College

Fondatorul Transylvania College din Cluj-Napoca, Simona Baciu, spune ca l-a invitat pe Dalai Lama sa viziteze Romania si Cluj-Napoca, adaugand ca liderul spiritual tibetan "vrea sa vina", invitatia oficiala urmand sa fie facuta impreuna cu UBB si cu Camera de Comert Romano-Americana.

Simona Baciu a declarat, luni, dupa ce s-a intors dintr-o vizita facuta in India, unde l-a intalnit pe liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, ca acesta a fost in Ungaria si in Bulgaria, dar nu a fost niciodata in Romania.

"In septembrie, am avut onoarea de a-l cunoaste pe Dalai Lama in India. I-am mentionat programul nostru de mindfulness de la Transylvania College si l-am invitat sa ne viziteze la Cluj-Napoca si sa vina in Romania. A fost foarte deschis si raspunsul sau a fost afirmativ, spunand 'Da, vreau sa vin in Romania'. Acum urmeaza sa ne ocupam de toate formalitatile, am vorbit cu cei de la Camera de Comert Romano-Americana (AMCAM), vom lua legatura cu rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) si sa ii transmitem lui Dalai Lama o invitatie oficiala. Speram sa il intalnim, din nou, de aceasta data la Cluj-Napoca in cursul anului viitor. Dalai Lama a fost in Ungaria, in Bulgaria, dar in tara noastra nu a fost niciodata", a spus Baciu.

Potrivit acesteia, Dalai Lama este implicat in educatie si vorbeste foarte mult despre importanta acesteia in formarea noii generatii.

"Am fost o delegatie de 25 de persoane din Romania, care s-a aflat in India, timp de patru zile, in luna septembrie la o manifestare privind lectiile lui Dalai Lama, am vizitat locuri sacre, am participat la slujbe speciale oficiate de calugari budisti, de calugari tibetani. Si am avut si o audienta privata cu Dalai Lama, care ne-a primit pe toti, a petrecut timp cu noi. Este un spirit extrem de pozitiv, iar in prezenta lui simti o energie extraordinara", a subliniat Simona Baciu.

Programul de mindfulness de la Transylvania College Cluj-Napoca este unicul implementat intr-o scoala din Romania, fiind o noua abordare in educatie si business, care se refera la invatarea elevilor sa gandeasca pozitiv, sa reflecteze, sa aiba o atitudine de compasiune, de empatie fata de cei din jurul lor.

Transylvania College este o scoala privata infiintata in Cluj-Napoca, in anul 1993, avand in prezent peste 600 de elevi romani si straini. Institutia de invatamant ofera un traseu educational complet, de la cresa pana la liceu. In ciclul primar si gimnazial, elevii pot opta pentru una dintre cele doua linii paralele de studiu: linia romaneasca, care urmeaza programa nationala, imbogatita cu elemente din curriculum-ul britanic, sau linia internationala, unde predarea se realizeaza dupa curriculum britanic Cambridge, in limba engleza, de la clasa pregatitoare pana la clasa a VIII-a.

In aprilie 2010, europarlamentarul Laszlo Tokes anunta ca a primit confirmarea din partea liderului spiritual tibetan, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama,

privind o vizita a sa in Romania, in cursul lunii septembrie a aceluiasi an, in aceeasi perioada in care acesta urma sa faca o vizita si la Budapesta.

Ulterior, MAE preciza ca autoritatile romane nu au formulat invitatii catre Dalai Lama sau reprezentantii sai pentru a vizita Romania si ca Bucurestiul recunoaste existenta unei singure Chine, din care face parte si Tibetul.

Potrivit comunicatului MAE de la acea vreme, orice contacte ale oficialitatilor romane cu reprezentanti ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, in cadrul relatiilor dintre Romania si Republica Populara Chineza.

Ulterior, europarlamentarul Laszlo Tokes afirma ca vizita in Romania a liderului spiritual tibetan Dalai Lama "nu pune sub semnul intrebarii principiul unei singure Chine, acceptat de Romania", scopul vizitei fiind ecumenic, si nu politic.

Laszlo Tokes i-a facut lui Dalai Lama o noua invitatie de a vizita Romania, in septembrie 2010, declarand atunci ca isi asuma "responsabilitatea de a interveni pe langa presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei pentru ca vizita sa se desfasoare in conditii linistite", insa vizita lui Dalai Lama nu a mai avut loc.

Dalai Lama, aflat in prezent in India, traieste in exil din 1959 si a primit premiul Nobel pentru pace in 1989.

Dalai Lama anunta, in martie 2011, ca-si abandoneaza rolul politic de lider al miscarii tibetanilor in exil, un rol in mod esential simbolic.

Desemnat Dalai Lama la varsta de trei ani, el considera deja ca s-a retras "pe jumatate", incepand din 2001, cand a fost ales pentru prima data un premier al Guvernului in exil.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Damai Lama vizita Romania Cluj , #eveniment
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Dalai Lama este prietenul separatistilor unguri.
Poza gheorghero
gheorghero
rank 5