Marie-Rose Mociornita: Uneori ma gandesc daca nu ma simt mai acasa intr-o tara straina

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 21:58
12971 citiri
Marie-Rose Mociornita: Uneori ma gandesc daca nu ma simt mai acasa intr-o tara straina
Foto: Antena 3

Marie-Rose Mociornita, mostenitoarea imperiului construit de Dumitru Mociornita si confiscat de comunisti, sustine ca romanii s-au schimbat fata de cum ii stia si se gandeste uneori daca nu s-ar simti "mai acasa intr-o tara straina" decat in Romania.

Dupa o lupta de zece ani prin tribunale pentru recuperarea bunurilor confiscate de comunisti, Marie-Rose Mociornita spune ca "s-a schimbat ca om" si ca "s-a erodat". Despre reintoarcerea in Romania, in 1991, aceasta sustine ca nu a fost ceea ce a asteptat.

"Romanii din ziua de astazi - nu cei pe care ii cunosc eu personal - cei care ocupa spatiul public sunt atat de diferiti de cei pe care i-am cunoscut cand eram mica si la care speram sa revin, incat ma gandesc daca nu as fi mai acasa intr-o tara straina decat in Romania", a declarat Marie-Rose Mociornita, sambata, la Antena 3.

Aceasta adauga ca lupta pentru recastigarea drepturilor pierdute din pricina comunistilor a lasat urme adanci si a provocat nemultumiri chiar si in randul familiei sale.

"Familia mea este mica acum, mama mea petrece cateva luni pe an aici, iar fiul meu este in Canada si putin suparat pe mine pentru ca nu am fost alaturi de el atunci cand a avut nevoie. Am stat aici in tribunale si este un lucru pe care un om nascut intr-o tara libera nu poate sa-l inteleaga", a declarat Mociornita.

Mostenitoarea imperiului Mociornita sustine insa ca nu va ceda si ca se va lupta in continuare pentru a-si redobandi drepturile. "Am facut o promisiune tatalui meu. (...) Am facut o promisiune unui om a carui viata a fost distrusa de catre niste nemernici. Contractul meu emotional si moral este cu el", a explicat aceasta.

Marie-Rose Mociornita a declarat ca, in continuare, procesul de redobandire a proprietatilor persoanelor care au fost deposedate de comunisti este extrem de lent. "O citatie sau notificare poate sa dureze 6 luni de zile, este de ani si ani de amanari", explica aceasta, adaugand ca procesul de retrocedare ar putea dura inca 20 de ani.

"Managerii Fondului Proprietatea m-au trimis la plimbare"

In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, creat pentru a oferi actiuni celor care nu pot fi despagubiti de statul roman, aceasta sustine ca a folosit fostii proprietari drept pretext, insa ca acestia nu sunt implicati in functionarea fondului. "Nu inteleg un lucru, daca exista Fondul Proprietatea si daca a fost creat pentru a despagubi fostii proprietari, de ce nu fac si eu parte din acel fond si altii care mine care suntem interesati de bunul mers al lucrurilor in acest fond?

(...) Am incercat sa iau legatura cu diversi manageri ai Fondului Proprietatea din 2006 si pana acum - oameni rasplatiti cu salarii fabuloase -, m-au trimis la plimbare spunand ca nu are nicio legatura Fondul Proprietatea cu bunurile oamenilor care trebuie despagubiti", adauga Marie-Rose Mociornita.

Intrebata cum raspunde argumentelor potrivit carora statul nu are destui bani pentru a-i despagubi pe fostii proprietari, Marie Rose Mociornita spune ca este vorba despre drepturi care nu sunt respectate si ca pensionarii si salariatii se pot astepta oricand sa se loveasca de acelasi argument: "Evaluarea bunurilor familiei mele, adusa la zi, nu reprezinta nici 0,001% dintr-un tun dat de un baiat destept in Romania", adauga aceasta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Marie Rose Mociornita, #Mociornita tara straina, #Mociornita Romania straina , #eveniment