Marsul pentru Basarabia: momentul in care un ideal s-a transformat in razboi politic - Fotoreportaj

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 21:26
14122 citiri
Marsul pentru Basarabia: momentul in care un ideal s-a transformat in razboi politic - Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Marsul pentru Unire organizat sambata dupa-amiaza in Bucuresti a devenit prilej de razboi electoral din cauza unei decizii aparent fara o explicatie logica, idealul nobil pentru care au iesit in strada mii de romani fiind deturnat.

Am participat la mars in calitate de observator, unul chiar sceptic in privinta sanselor ca Romania si Republica Moldova sa se (re) uneasca in urmatorii ani. Stiam ca marsul este organizat in Bucuresti de ani de zile si eram curios sa aflu cine sunt cei care solicita public, in strada, unirea celor doua state romane.

Primul contact cu unionistii de sambata l-am luat la Piata Unirii, acolo unde a fost locul de adunare a celor ce urmau sa marsaluiasca. Primul contact a reprezentat si o prima surpriza, oamenii fiind cat se poate de diferiti. Femei, barbati, adolescenti, tineri, varstnici, corporatisti, intelectuali, probabil bugetari sau muncitori. Un grup pestrit animat de dorinta de a marsalui pentru unire.

Tot la Unirii aveam sa aud si programul zilei, un detaliu important pentru ce avea sa urmeze. Atmosfera dinaintea marsului era una de sarbatoare, cu o multime de steaguri tricolore agitate, cu oameni care dezbateau in diferite grupulete problemele pe care le-ar pune unirea si chiar cu discursuri relaxate si destul de bine structurate, tema centrala nefiind "lupta" pentru unire, asa cum ma asteptam, ci mai mult aceea de constientizare a acestui ideal. A fost a doua surpriza placuta a zilei.

S-a plecat in mars pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Romana - Piata Victoriei, iar in fata Guvernului urma o stationare in asteptarea unei reactii a premierului Ciolos. Marsul a decurs pasnic, cei peste doua mii de participanti impartindu-se in mai multe grupulete intinse pe mai bine de un kilometru.

Ei bine, in fata Guvernului lucrurile au degenerat. Unionistii erau asteptati de fortele de ordine, jandarmi si politisti, cu traditionalul deja tarc amplasat in parcarea mare din fata Guvernului, acolo unde urma sa se manifesteze pana la ora 17:00.

Asa au anuntat si organizatorii ca vor face inainte de a pleca in mars, lucru care mi se pare foarte important in contextul incidentelor ce vor urma. In momentul in care au patruns in piata, unul dintre lideri, a strigat in portavoce ca unionistii se vor deplasa in Piata Universitatii, de aceasta data pe Calea Victoriei. Prin urmare, s-a ocolit tarcul si s-a incercat patrunderea pe Victoriei, acolo unde era insa amplasat un baraj al jandarmilor.

Decizia de a nu respecta programul si traiectul marsului a apartinut asadar organizatorilor sau, ma rog, unora dintre ei. Faptul ca acel barbat cu portavocea a directionat multimea cand si pe unde a vrut el, fara vreo urma de logica si fiind constient ca ar putea urma incidente mi se pare o eroare uriasa, cea care a declansat de fapt restul evenimentelor.

Blocati de jandarmi la intrarea pe Calea Victoriei, oamenii s-au impartit in trei grupuri mari. O parte, cei care se aflau in fata marsului, "nucleul dur" daca vreti, au inceput sa scandeze intre blocurile de pe Victoriei, un gest care pe mine unul m-a facut sa zambesc. O alta parte, din ce am reusit sa vad, intre ei se aflau multi dintre cei veniti din Republica Moldova si din provincie, au patruns in zona rezervata pentru manifestatie, insa lor le-a lipsit organizarea si nu au scandat mai nimic. A mai fost si un al treilea grup, care s-a impartit intre cei de pe Calea Victoriei si cei din Piata Victoriei.

Citeste mai mult despre incidentele de la marsul pentru unirea cu Moldova

In ceea ce priveste retinerea celor cinci barbati, desi nu am fost de fata in momentul respectiv, imi este totusi foarte greu sa cred ca ei au fortat cordonul de jandarmi. Asta pentru ca nu a existat niciun fel de agitatie, oamenii au ramas pe loc in fata barajului de jandarmi, nu am vazut sa fi incercat sa forteze patrunderea spre Piata Universitatii. Mai plauzibila mi se pare versiunea "extragerii" celor cinci din randul manifestantilor de catre jandarmi pentru ca o multime fara lideri este mai usor de controlat.

A rezultat insa dizolvarea marsului. Timp de mai bine de jumatate de ora, unionistii au fost impartiti intre cei care se aflau pe Calea Victoriei si cei care erau in Piata Victoriei, in acest rastimp multi dintre participanti alegand sa plece din zona. Ideea organizatorilor, enuntata la inceputul marsului, aceea de a solicita o reactie a premierului Ciolos pe tema unirii, s-a pierdut rapid.

Citeste care este reactia ministrului de Interne dupa incidentele de la marsul pentru unire

Incidentele au fost transmise, de multe ori cu accente fals dramatice, de catre jurnalistii prezenti la fata locului, iar formatiuni ca PMP, PRU sau PNL au simtit ca este momentul potrivit pentru a obtine capital electoral.

In loc ca un grup compact de unionisti sa solicite un angajament scris principalilor actori politici din Romania pe tema unirii, s-a ajuns la interventii televizate ale unor personaje politice mai mult sau mai putin morale care au cerut demisia ministrului de Interne si chiar a premierului. Evenimentul care a pornit de la un ideal daca nu nobil, macar legitim si civic, a fost astfel acaparat si speculat in duelul politic.

In final, trebuie spus faptul ca aceasta miscare unionista este destul de bine inradacinata in societatea noastra, oameni din toate paturile sociale sustinandu-o activ. Cu toate acestea, unionistii sunt prea putini si lipsiti de o conducere coerenta pentru a putea impune unirea ca tema serioasa de discutie si analiza pe agenda politica interna.

Se vorbeste despre un referendum pentru unire organizat in Republica Moldova peste doi ani. Personal, ma indoiesc ca va avea loc, mai ales daca sondajele de opinie de a Chisinau sunt corecte si ne indreptam spre alegerea unui presedinte nu doar prorus, ci chiar sponsorizat serios de catre Moscova. Iar incidente ca acesta de sambata nu ajuta deloc curentul unionist. Ba dimpotriva, as spune.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#miting unire Bucuresti, #Bucuresti mars unire 2016, #incidente mars unire Bucuresti , #eveniment