Mii de maghiari, la manifestarile de la fosta granita a Ungariei Mari

Duminica, 23 Mai 2010, ora 23:29
3860 citiri
Mii de maghiari, la manifestarile de la fosta granita a Ungariei Mari

Mii de persoane au participat duminica, la Ghimes Faget, judetul Bacau, la o slujba oficiata in aer liber, in locul care marca fosta granita a Imperiului Austro-Ungar.

Zona garii Ghimes Faget rasuna, duminica, inainte de pranz, de muzica si voie buna. Sute de ceangai, imbracati in porturi populare asteptau, cantand si dansand, sosirea trenurilor speciale care au venit din Ungaria. Pelerinii maghiari, care au venit la Ghimes cu trenurile "Szekely gyors" si "Csiksomlyo expressz", au fost primiti cu caldura de ceangai. Cei prezenti au vizionat oratoriul de rock "Cred, pe ruine", au participat la slujba oficiata in aer liber, care s-a incheiat cu intonarea imnului maghiar. La chemarea unui instrument de suflat special maghiar, care a rasunat pe ruinele cetatii Rakoczi, s-au indreptat spre canton, pentru a vedea sosirea locomotivelor maghiare la granita de o mie de ani.

Spre entuziasmul celor prezenti, locomotiva trenului "Csiksomlyo expressz", acoperita cu imaginea baronului Szechenyi Istvan, considerat a fi cel mai mare maghiar, iar pe fundal, imaginea podului "Szechenyi Lanchid" si cea a castelul Szechenyi, inscriptionat cu Mottoul: "Merjunk nagyok lenni!" (Sa avem curajul sa fim mari!), precum si locomotiva trenului "Szekely gyors", legendarul Nohab 017, s-au apropiat de canton fluierand.

Primarul comunei, Girbea Vilmos, a multumit celor prezenti ca au venit la Ghimes Faget, asemanand ceangaii cu un brad singuratic, care se tine cu radacinile lui puternice de stanci, in timp ce varful lui atinge norii. Primarul a vorbit despre sentimentul de incurajare pe care au primit ceangaii prin venirea pelerinilor la Ghimes.

"Simtim ca apartinem undeva si acest sentiment de apartenenta ne da putere sa infaptuim minuni, sa construim o lume noua. De aceea ne rugam cu cuvintele lui Vass Albert: Doamne, da pace intre Carpati! Nicaieri pamantul nu a fost udat de atatea lacrimi si sange. Pe langa paine, da-mi Doamne si o floare, sa pot vedea cum esti preaslavit de o lume noua!"

La fostul cantonul nr. 30 al Ungariei Mari a luat cuvantul si deputatul FIDESZ, Varga Istvan. "In mod cert, in afara de mine inca sunt multi maghiari care pornesc de zeci de ani din Ungaria ciuntita sa cutreiere pe rand cele mai frumoase locuri ale Transilvaniei. Se duc in Baia Mare, orasul pictorilor, in Oradea, orasul Sfantului Ladislau si al lui Ady Endre, in Brasovul lui Aprily Lajos, in Salonta Mare a lui Arany Janos, in Sibiul lui Borsos Miklos, in Fagarasul lui Apafi si Babits Mihaly, in Zalaul lui Wesselenyi, (...) si dupa multi ani incep sa inteleaga ce cauta si ce gasesc aici.

In Transilvania au gasit inima maghiarimii, loialitatea si dragostea de tara. Cum spunea Kos Karoly: poporul care a pierdut Transilvania, acel popor si cultura sa a cazut in trecut si va cadea si in viitor. Niciodata nu au fost mai actuale cuvintele polihistrului Transilvaniei, scrise in 1921: Ungaria veche nu mai exista pentru noi, dar sa i se spuna Ardeal, Siebenburgen, sau in orice limba l-ar numi lumea, Transilvania a reinviat si exista. Strig cuvantul: trebuie sa construim, sa ne pregatim de lucru. Strig scopul: autonomia nationala a maghiarilor. in ciuda dictaturii si a modificarii fortate a granitei, secuii si maghiarii si-au pastrat limba lui Arany Janos si deja de 1100 de ani pastreaza cararile Carpatilor".

Evenimentul a fost incheiat cu intonarii imnului secuiesc si intoarcerea locomotivelor ungare in gara Ghimes Faget, de unde urmeaza sa plece catre Siculeni. Trenurile "Szekely gyors" si "Csiksomlyo expressz" vor porni spre Ungaria luni dimineata.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Ghimes Faget maghiari sarbatoare, #granita Ungaria Mare , #eveniment