Netanyahu, catre Boc: Imi place Romania, Israelului ii place Romania

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 13:40
3538 citiri
Netanyahu, catre Boc: Imi place Romania, Israelului ii place Romania
Foto: TVR Info

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avut o intalnire, miercuri la pranz, la Palatul Victoria, cu omologul roman, Emil Boc. Cei doi oficiali au discutat chestiuni privind relatiile bilaterale, extinderea cooperarii in mai multe domenii, si contextul international, respectiv procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Premierul roman a remarcat ca este "prima vizita de dupa '89 a unui prim-ministru israelian in Romania". "Este importanta pentru consolidarea relatiilor noastre economice, politice si sociale", avand in vedere ca "avem o lunga traditie a colaborarii romano-israeliene".

"Multi cetateni romani au legaturi cu Israelul...acesta e un fundament pe care putem construi", a subliniat Boc.

Apreciind ca Netanyahu este un premier "foarte pragmatic", Boc a anuntat: "Am decis sa impunem un nivel pragmatic al colaborarii noastre".

"Am stabilit sa avem o foaie de parcurs a relatiilor bilaterale, am stablit in octombrie sa avem o intalnire guvernamentala, am stabilit cateva domenii cheie de colaborare - agricultura, energie, infrastructura, cooperare in domeniul apararii, si turism, sanantate sau mediu".

Mai mult, Boc a stabilit cu premierul Netanyahu o mai buna colaborare cu "universitatile din Israel, pentru multiplicarea numarului de burse existente pentru cercetatori si cei care studiaza, ca si componenta culturala sa fie acoperita".

In fine, in ceea ce priveste procesul de pace din Orientul Mijlociu, Boc s-a pronuntat in favoarea solutiei "celor doua state, care sa convietuiasca alaturi in pace si securitate. Solutia doua state e singura pentru o pace durabila". Premierul roman a subliniat, in acest sens, "necesitatea reluarii negocierilor directe".

Premierul Boc a comis si o mica eroare, pe care si-a rectificat-o rapid, adresandu-i-se al un moment dat lui Netanyahu cu "domnule presedinte".

La randul sau, Netanyahu si-a inceput scurta interventie facand referire la legaturile dintre Israel si Romania. "E o placere sa fiu alaturi de dumneavoastra in Bucuresti. Imi place Romania, Israelului ii place Romania, in Israel oamenii se impart in doi, ori sunt din Romania, ori au prieteni in Romania".

Premierul israelian a remarcat ca romanii din Israel se fac remarcati in cele mai variate domenii.

"Este un pod uman intre cele doua tari", a spus Netanyahu, explicand ca autoritatile incearca sa extinda colaborarea "in domenii concrete".

"Poate va intrebati de ce am discutat aceasta strategie", a spus Netanyahu, detaliind ca sunt "multe provocari in regiune - Siria, Iran, Hezbollah", iar "Romania e la distanta de doua ore de Israel si ne asteptam sa incurajam consumul de bunuri si produse pe piata israeliana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Benjamin Netanyahu emil boc, #netanyahu boc , #eveniment