ONG-urile picheteaza luni Directia de Cultura Bucuresti

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 07:53
3034 citiri
ONG-urile picheteaza luni Directia de Cultura Bucuresti

Mai multe organizatii non-guvernamentale organizeaza, luni, 10 ianuarie, de la ora 10.00, un pichet in fata Directiei de Cultura Bucuresti din str. Sfantul Stefan nr. 3, locul de desfasurare al sedintei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov-Giurgiu.

Conform unui comunicat remis redactiei Ziare.com, participantii solicita membrilor comisiei sa nu discute demolarea cladirilor din Berzei si Buzesti inainte ca intregul proiect sa fie avizat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

Regulamentul de functionare al Comisiei, continut in Ordinul de Ministru 2435/2006, prevede ca ordinea de zi trebuie facuta publica cu cel putin 24 de ore inainte de sedinta. Cu toate acestea, vineri la ora 14.00 directorul Directiei de Cultura Bucuresti, care asigura conform legii secretariatul Comisiei, ONG-urile au aflat ca ordinea de zi va fi definitivata si facuta publica luni la ora 9.00.

In concluzie, mai multe organizatii au decis sa picheteze Directia de Cultura si sa transmita o scrisoare membrilor Comisiei in care sa-si expuna parerea fata de legalitatea lucrarilor Comisiei dar si fata de chestiunea demolarilor din zona Berzei- Buzesti.

"Va aducem la cunostinta faptul ca sedinta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din 10 ianuarie 2011 se desfasoara cu incalcarea art. 17 alin. (2) din Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2435/2006 privind aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si a Comisiilor Zonale ale Monumentelor Istorice", incepe scrisoarea semnata de asocitatii precum Alianta Civica, Asociatia Bucuresti, Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor Pro_Do_Mo, Asociatia "Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie", Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Viitor Plus, Fundatia Eco-Civica.

Scrisoarea continua cu problematica demolarilor: "Discutarea oricarui subiect legat de axa Buzesti-Berzei de catre Comisia Zonala a Monumentelor Istorice este neavenita inainte de avizarea intregului proiect de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice Lucrarile care se desfasoara in acest moment pe axa Buzesti-Berzei au la baza Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 151/2006 privind delimitarea spatiului public aferent diametralei N-S.

Acest act nu are avizul Ministerului Culturii, desi implica desfiintarea a 11 monumente istorice care nu au fost declasate pana in acest moment. Mai mult, Sectiunea Urbanism a Comisiei Nationala a Monumentelor Istorice a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti in sedinta din 24.04.2008 efectuarea de PUZ-uri transversale la axa Berzei-Buzesti, PUZ-uri care nu au fost realizate pana in acest moment (anexa 1).

Mentionam ca anularea Hotararii 151/2006 face obiectul dosarului 52450/3/2010 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Va solicitam sa nu emiteti avizul de desfiintare pentru niciuna din cladirile de pe segmentul Buzesti-Berzei inainte ca Ministerul Culturii sa avizeze intregul proiect si inainte ca Ministerul Culturii sa se exprime cu privire la declasarea tuturor monumentelor de pe traseu. Exista posibilitatea, pentru care organizatiile noastre militeaza, ca intregul proiect sa fie oprit fie de catre instanta fie de catre Ministerul Culturii".

Asociatiile solicita, de asemenea, membrilor Comisiei, sa nu emiteta avizul de desfiintare pentru doua imobile, Hotel Marna si Casa C-tin Radulescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#demolare bucuresti, #ong pichet demolari bucuresti, #demolare hotel marna , #eveniment