Podul Calafat-Vidin, inaugurat vineri (Video)

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 07:38
4748 citiri
Podul Calafat-Vidin, inaugurat vineri (Video)

Podul Calafat-Vidin urmeaza sa fie inaugurat oficial vineri, in prezenta premierului Bulgariei, Plamen Oresharski, a omologului sau roman, Victor Ponta, si a comisarului european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

Premierul Bulgariei a anuntat ca inaugurarea va avea parte de un "invitat surpriza", fara sa dezvaluie insa care va fi acesta.

"Un invitat surpriza" va inaugura podul Vidin-Calafat

Cel de-al doilea pod intre Romania si Bulgaria are aproape doi kilometri si are cate doua benzi rutiere pe fiecare sens de mers, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Taxa de tranzit va fi de 6 euro (27 lei) pentru autoturisme si 12 euro (54 de lei) pentru masinile cu mai mult de noua locuri. Aceeasi taxa de 54 lei va fi achitata si pentru masini de transport marfa cu o greutate intre 3,5-7,5 tone. Cei care il vor traversa pe jos sau cu bicicleta nu vor plati nimic.

Podul Calafat-Vidin este, potrivit Digi 24, al doilea pod peste Dunare intre cele doua state, dupa cel de la Giurgiu-Ruse.

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in anul 2000. Constructia a inceput insa sapte ani mai tarziu, din cauza problemelor legate de exproprieri, dar lucrarile propriu-zise au inceput in martie 2008.

Alte intarzieri au aparut dupa numai cateva luni, cand studiile geologice au scos la iveala prezenta unor lespezi mari de piatra in albia raului, iar planul a fost retrimis la proiectanti.

Investitia pentru constructia noului pod se ridica la 318,4 milioane de euro. Partea romana a suportat 66,9 milioane de euro din costuri, in vreme ce vecinii bulgari au platit peste un sfert de miliard de euro, mai exact, 251,5 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pod Calafat Vidin inaugurat, #pod Dunare Bulgaria, #taxa pod Calafat Vidin , #eveniment