Presa de azi: Traian Basescu a provocat in absenta un scandal de Ziua Nationala

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 08:03
4384 citiri
Presa de azi: Traian Basescu a provocat in absenta un scandal de Ziua Nationala
Foto:gandul.info

Cum a fost Ziua Nationala? Ca la romani. Cu mancare gratis, ceremonii si scandaluri. Iar unul dintre ele a fost provocat la cel mai inalt nivel, dupa ce presedintele Basescu, plecat la summitul OSCE, l-a delegat pe premierul Emil Boc sa primeasca onorurile militare. Politicienii din Opozitie au sarit ca arsi, acuzand faptul ca in Constitutie scrie ca presedintele Senatului preia atributiile sefului statului in cazul in care acesta nu le poate indeplini.

Onoarea care i s-a acordat premierului Boc a fost una cu doua taisuri. In primul rand, o parte din publicul prezent la ceremonia militara din Capitala l-a huiduit copios. In al doilea rand, liderii PSD, PNL si PC l-au acuzat de incalcarea Constitutiei si ca vor cere anchete la Ministerul Apararii Nationale.

"Traian Basescu a provocat in absenta un scandal de Ziua Nationala. Cum l-a uns presedintele pe Emil Boc drept al doilea om in stat", scrie ziarul "Puterea" despre incidentul cu pricina, intr-un articol in care preia si reactiile liderilor PSD.

"Cum a ratat Geoana inca o sansa sa se simta "presedinte". Boc, "sef de stat" pentru o ora", titreaza si "Evenimentul Zilei".

"Premierul Boc, onorat de garda, huiduit de popor", noteaza "Jurnalul National".

Alte note de context ale Zilei Nationale le-au dat "Gandul", care a scris despre ceremonia de la Bucuresti, in articolul "Ziua nationala, acum redusa cu 25 la suta" si "Romania Libera", care ne vorbeste despre cea din orasul Marii Uniri: "Alba Iulia: Ziua Nationala cu mici, bere si kurtos kalacs".

Puterea: Traian Basescu a provocat in absenta un scandal de Ziua Nationala. Cum l-a uns presedintele pe Emil Boc drept al doilea om in stat

Ceremonia organizata anul acesta de Ziua Nationala a avut un mare absent-pe seful statului, Traian Basescu, care a fost substituit de premierul Emil Boc.

"Regret sincer incidentul petrecut la parada militara de la Arcul de Triumf. Este pacat ca sarbatoarea nationala sa fie umbrita de orgolii politicianiste lipsite de sens. Dar vreau sa spun clar ca nici presedintele si nici vreo "structura abilitata" nu pot modifica dispozitiile exprese si imperative ale Constitutiei Romaniei. Nu este vorba despre persoane, ci de prevederile constitutionale", a spus Mircea Geoana , scrie Puterea.

Alti doi lideri ai PSD, Ilie Sarbu si Ion Iliescu, au declarat si ei ca Traian Basescu ar fi trebui sa fie in tara de ziua nationala si ca premierul Boc nu numai ca nu avea dreptul sa primeasca onorurile in fata lui Mircea Geoana, dar n-ar fi avut dreptul nici chiar in fata Robertei Anastase, din cauza ca e al patrulea om in stat.

Evenimentul Zilei: Cum a ratat Geoana inca o sansa sa se simta "presedinte". Boc, "sef de stat" pentru o ora

Intrebat de ce a fost el cel care i-a tinut locul sefului statului, premierul Boc a raspuns scurt, fara sa dea prea multe explicatii, ca a fost alegerea presedintelui.

"Protocolul este cel care a stabilit si dumneavoasta ati vazut ce s-a intamplat. Presedintele m-a desemnat in acest sens", a explicat Boc, conform Evenimentul Zilei .

Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a precizat insa ca nu e vorba de o situatie de interimat, de predarea a atributiilor statului, cum scrie in Constitutie, ci de una de reprezentare.

Jurnalul National: Premierul Boc, onorat de garda, huiduit de popor

Jurnalul National relateaza cu lux de amanunte si detaliile prezentei lui Emil Boc la ceremonii, de la atitudinea lui Emil Boc pana la faptul ca a fost huiduit.

Foarte serios, sobru si scump la vorba, seful Guvernului nu a rostit mai mult de patru fraza in fata jurnalistilor, in timp ce cateva zeci de oameni din public il huduiau, scrie Jurnalul National.

"Democratia este consacrata de 20 de ani in Romania", a spus Boc drept replica, parasind zona inconjurat de SPP-istii care ii asigura protectia.

Gandul: Ziua nationala cu 25 la suta reducere

Si totusi, in ciuda scandalurilor, miercuri a fost Ziua Nationala a Romaniei. Si unii au vrut s-o sarbatoreasca, desi numarul lor a fost mic, din cauza gerului, vantului si ploii. Vremea cainoasa i-a tinut pe bucuresteni departe de ceremoniile organizate anul acesta cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Daca anul trecut aproximativ 10.000 de oameni se inghesuiau sa vada parade militara, anul acesta doar au venit doar vreo 2.000 de persoane, scrie Gandul.

Dintrei ei, multi erau copii, veniti cu parintii sau bunicii sa vada defilarea. Ei au fost si cei mai dezamagaiti de faptul ca avioanele militare nu au mai decolat anul acesta, din cauza frigului.

Romania Libera: Alba Iulia: Ziua nationala cu mici, bere si kurtos kolacs

Si la Alba Iulia, orasul Marii Uniri, lumea s-a prezentat la manifestarile organizate in numar mai mic decat anul trecut.

Cu toate astea, cei din Alba Iulia s-au prezentat in numar mai mare decat bucurestenii, poate si datorita faptului ca Primaria a oferit gratuit 7.000 de portii de friptura si fasole cu carnati, scrie Romania Libera.

Cei prezenti acolo s-au mai ingramadit si la tarabele care ofereau mici.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Emil Boc Ziua Nationala, #scandal Ziua Nationala , #eveniment