Primele concluzii in cazul ursului impuscat la Sibiu: Avea 5-6 ani si era sanatos - Ce spune prefectul

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 18:22
7806 citiri
Primele concluzii in cazul ursului impuscat la Sibiu: Avea 5-6 ani si era sanatos - Ce spune prefectul
Foto: Captura video Digi24

Ursul impuscat miercuri in curtea unei fabrici din municipiul Sibiu, dupa ce a fost urmarit prin oras timp de mai multe ore, era un exemplar in varsta de 5-6 ani, sanatos, dupa primele analize, a anuntat joi Dan Lazar-Farcas, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

"La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar de urs brun carpatin in greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, inaltimea la greaban de 70 cm, cu varsta aproximativa de 5-6 ani", a declarat acesta. Examenele rapide de laborator au aratat ca nu avea rabie (rezultatul final urmand sa fie cunoscut in circa o luna). Si examenul de trichinelorza a fost negativ, a mai anuntat DSVSA, intr-un comunicat de presa.

Si prefectul judetului Sibiu, Cristian Roman, a abordat joi, intr-o conferinta de presa, incidentul de miercuri, cand ursul a fost impuscat letal de un vanator. "Imi exprim regretul pentru faptul ca echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri in oras nu a reusit sa ii salveze viata. Totodata, este important ca niciun om nu a fost ranit, cu toate ca un animal salbatic matur, in varsta de aproximativ 6 ani si cantarind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale orasului", a spus prefectul Sibiului.

Acesta a tinut sa precizeze ca nu a avut niciun amestec in luarea deciziei ca animalul sa fie impuscat: "Precizez ca nu am avut niciun fel de implicare in luarea deciziei de impuscare a ursului, avand in vedere ca operatiunea a fost coordonata de Inspectoratul Judetean de Politie. Faptul ca ursul a fost impuscat mi-a fost adus la cunostinta telefonic, in timp ce ma deplasam spre locul unde a fost localizat animalul".

Cristian Roman a mai spus ca va crea o procedura clara in judet, pentru situatiile in care mai apar animale salbatice in oras.

"Inteleg valul de compasiune si de revolta care s-a creat in mediul public si, avand in vedere ca in prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor sa existe la nivelul judetului Sibiu o procedura clara de actiune pentru astfel de situatii".

Prefectul a mai spus ca animalul a fost zarit initial de un sibian, pe strada, la ora 5:30. Acesta a fost cel care a si sunat imediat la 112.

Uciderea ursului face obiectul unui dosar penal la Sibiu. Exista si o plangere penala inregistrata la Parchetul General, prin care Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) reclama infractiunile de cruzime fata de animale si omorarea acestora cu intentie, braconaj, abuz in serviciu, dar si complicitate la aceste infractiuni.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a transmis joi ca va sesiza Inspectoratul General de Politie Sibiu, in vederea demararii unei anchete care sa stabileasca in mod clar conditiile in care a fost ucis ursul aparut pe strazile din Sibiu. Ministerul Mediului precizeaza faptul ca nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de impuscare.

La Sibiu, Teatrul pentru Copii "Gong" este iluminat in rosu in amintirea ursului ucis. Vineri seara, in Piata Mare din Sibiu, sute de sibieni si-au anuntat prezenta, pe Facebook, la un protest al Asociatiei "Romania fara ei", prin care se cere demisia autoritatilor care au luat decizia de a ucide ursul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ancheta urs impuscat Sibiu, #autopsie urs Sibiu, #DSVSA urs omorat Sibiu, #prefect Sibiu urs impuscat , #eveniment
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Se i se faca o inmormintare ca la un copil la cel mai bun cimitir
Poza alex-7
alex-7
rank 5
De ce nu publicati o poza cu puiul de urs impuscat si una cu cel