Primele imagini cu locul in care au fost detinuti cei trei jurnalisti romani in Irak (Galerie foto)

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 23:20
5634 citiri
Primele imagini cu locul in care au fost detinuti cei trei jurnalisti romani in Irak (Galerie foto)
Foto: Antena 3

Ovidiu Ohanesian a aratat in premiera imagini cu locul in care el, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci au stat, aproape doua luni, atunci cand au fost rapiti in Irak.

Imaginile le-a obtinut de la un alt prizonier in "beciul mortii", Roy Hallums, care a publicat, in acest an, cartea "Buried Alive: The True Story of Kidnapping, Captivity, and a Dramatic Rescue" (Ingropati de vii: Povestea adevarata a unei rapiri, captivitati si salvari dramatice).

Cei trei romani, alaturi de alti noua prizonieri, intre care si Muhamad Munaf si Florence Aubenas, au stat intr-un beci mai mic decat inaltimea unui om, pe paturi din metal, fara curent electric. Usa beciului era blocata cu usa unui frigider vechi, iar in camera gardienilor era un televizor spart.

"Erau si niste pomi fructiferi in curte, pentru ca ne aduceau din cand in cand cate o caisa", si-a amintit Ovidiu Ohanesian, la emisiunea Q&A de la Antena 3.

"Rapitorii nostri erau suniti, stiu asta pentru ca in primele zile am stat in casa familiei lui Munaf, lucru de care stiau unii dintre noi", a spus Ohanesian. La insistentele moderatorului, jurnalistul nu a vrut sa precizeze daca se refera la Marie Jeanne Ion.

Marie Jeanne Ion a intervenit telefonic, in timpul emisiunii, si i-a cerut fostului sau coleg sa lase inchipuirile la o parte si sa o lase in pace.

"Nu inteleg de ce cineva langa care era sa mor spune aceste lucruri", a afirmat fosta jurnalista, reactionand la insinuarile lui Ohanesian potrivit carora ea ar fi stiut de rapire.

"Nu stiu cine si ce bani si-a luat aici sau in Irak pentru a face bani din declaratii legate de caz", a mai spus Marie Jeanne.

Imagine din beci:

Alta imagine din beci:

Patul pe care a "dormit" Ovidiu Ohanesian:

Televizorul din camera garzilor:

Curtea fermei:

Unul dintre soldatii care l-au salvat pe Roy Hallums era mai inalt decat beciul:

Exteriorul fermei:

Poarta fermei:

Jurnalistii Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian, alaturi de cameramanul Sorin Miscoci au fost rapiti in Irak pe data de 28 martie 2005. Rapirea a fost anuntata in tara de Marie-Jeanne Ion, care a apucat sa trimita un sms prietenului sau si sa dea un telefon in redactia postului de televizine Prima TV, al carui angajata era impreuna cu Sorin Miscoci.

Pentru eliberarea celor trei s-a cerut initial 30 de milioane de dolari, iar mai apoi retragerea trupelor romanesti din Irak si o suma mult mai mica de bani.

In timpul celei aproximativ o luna cat au fost rapiti, jurnalistii romani au fost amenintati in repetate randuri cu executia, cel mai aproape sa fie ucis fiind Sorin Miscoci, pe care rapitorii l-au imbracat in "camasa portocalie a mortii".

Dupa eliberarea jurnalistilor, autoritatile americane l-au retinut pe Mohammad Munaf, ghidul celor trei in Bagdad. In urma declaratiilor facute de acesta, la Bucuresti a fost arestat omul de afaceri Omar Hayssam. Acesta a fost acuzat ca a planuit rapirea celor trei jurnalisti romani, fiind prima persoana trimisa in judecata pentru terorism in Romania.

Hayssam a reusit sa fuga din Romania in Siria si, in timpul vizitei sale oficiale in Romania, presedintele Siriei a lasat sa se inteleaga ca acesta nu va fi extradat pana cand nu-si ispaseste pedeapsa la care a fost condamnat de autoritatile siriene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jurnalisti rapiti Irak, #imagini jurnalisti Irak, #Marie Jeanne Ion, #Ovidiu Ohanesian, #Sorin Miscoci , #eveniment