Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primul focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Romania

Marti, 01 August 2017, ora 14:35
3799 citiri
Primul focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Primul focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Romania, la porci dintr-o gopodarie de la periferia municipiului Satu Mare, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceasta a transmis ca virusul ar fi fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate provenite din Ucraina.

Conform ANSVSA, pesta porcina africana a fost confirmata de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, iar in urma investigatiilor epidemiologice s-a stabilit ca exista un focar primar si un focar secundar al bolii.

"Din primele investigatii facute la fata locului de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reiesit ca virusul a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologica este in desfasurare", spune sursa citata.

ANSVSA mai spune ca Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare impreuna cu DSVSA au intervenit si au luat mai multe masuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restrictii pentru zonele infectate, au fost ucise sapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a facut dezinfectia in cele doua gospodarii in care au fost depistati porcii bolnavi, au fost facute verificari in gospodariile aflate in zona celor in care a fost depistata boala si a fost stabilita o zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului.

Dupa primirea confirmarii privind focarul de pesta porcina animala, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor.

De asemenea, urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii. In plus, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii si masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate, mai precizeaza sursa citata.

Citeste si Pesta porcina africana, la granitele Romaniei - mortalitate de 100%

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#focar pesta porcina Romania, #focare pesta porcina Satu Mare, #pesta porcina confirmata Romania , #eveniment
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Focar de pesta porcina a fost confirmat in Romania.