Putin - Trump, prieteni sau dusmani?

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 09:41
11920 citiri
Putin - Trump, prieteni sau dusmani?
Foto: Hepta

Vladimir Putin a fost primul lider politic important care l-a felicitat pe Donald Trump pentru castigarea alegerilor printr-o telegrama trimisa in data de miercuri, 9 noiembrie.

Inainte de telegrama, liderul de la Kremlin l-a mai felicitat o data pe noul presedinte american intr-un discurs tinut la un eveniment oficial. Presedintele rus s-a aratat increzator ca relatiile ruso-americane vor cunoaste o detensionare semnificativa.

Ce ascunde aceasta bucurie nedisimulata a lui Vladimir Putin? Se asteapta el ca Donald Trump sa nu mai inarmeze militiile anti-Assad din Siria? Se asteapta ca noul presedinte american sa accepte invazia din Crimeea? Sa divizeze Ucraina si sa se retraga din Marea Mediterana? Se asteapta Vladimir Putin ca printr-un gest simbolic, Donald Trump sa demonteze radarul de la Deveselu?

Ar fi o copilarie ca presedintele rus sa-si imagineze asa ceva. Sa ne amintim ca Barack Obama, in primul mandat, 2008-2012, a avut o politica de retragere a trupelor americane din Irak, de indiferenta fata de tendintele imperiale ale Rusiei si de nepasare vizavi de dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Moscova.

Cea mai semnificativa actiune externa a democratilor a fost capturarea si uciderea lui Osama Bin Laden in 2011. Acea politica de retragere a dus la formarea Statului Islamic, la razboiul din Siria, la razboiul din Ucraina si invazia Crimeii.

Barack Obama devine atent la pericolul rusesc si la ISIS abia in cel de-al doilea mandat. Exercitiile NATO din Marea Mediterana si din Estul Europei, scutul antiracheta sunt realizari ale celui de-al doilea mandat. Presiunea pusa pe Vladimir Putin de catre administratia americana a inceput dupa 2012. Putem spune ca presedintele Barack Obama a incercat sa renunte la rolul de politist al lumii in prima faza, dar criza economica, instabilitatea din Orientul Mijlociu, ISIS si agresivitatea Rusiei au amenintat, in final, securitatea SUA si a Uniunii Europene. Abia atunci a reactionat administratia americana.

Razboi si Pace, varianta mileniului trei

Republicanii sunt mult mai razboinici. Sa ne amintim ca Ronald Reagan, presedinte republican in perioada 1980-1988, a dezmembrat URSS prin politica dura dusa impotriva comunismului. Republicanii sustin investitiile militare si sunt extrem de apropiati de oamenii de afaceri din domeniul apararii. Nu s-a schimbat nimic de la ultimul presedinte de dreapta George W. Bush. Viziunea unei Americi marete (Make America Great Again, sloganul de campanie al lui Donald Trump), va avea legatura si cu Siria, si cu ISIS, si cu Rusia.

Donald Trump a promis in campanie ca se va intelege cu Vladimir Putin. Va reusi? Foto Hepta

Si atunci, de ce e fericit Vladimir Putin? De ce si-a dorit ca Donald Trump sa vina la Casa Alba? Cel mai probabil raspuns e pentru ca i se ofera timp. Il considera pe Trump un politician mult mai putin experimentat, predispus la gafe si care va fi tentat sa-si impuna propria viziune, una bazata pe negocierea pragmatica a unui om de afaceri.

Putin spera ca noului presedinte ii va lua cel putin un an ca sa inteleaga cum merg lucrurile si sa-si faca o retea de aliante in Marea Britanie si Uniunea Europeana. Putin mizeaza ca un Donald Trump lipsit de experienta politica nu va putea mentine coalitia anti-Rusia a statelor din Europa, iar el va scapa de sanctiuni si va avea timp sa produca brese in politica UE vizavi de Moscova.

"Hillary Clinton avea o strategie pregatita pentru Federatia Rusa. Daca ar fi ajuns la Casa Alba, ar fi jucat un rol major in ce priveste criza din Ucraina si era decisa sa urmeze linia impusa de Germania si Franta, care doresc mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova.

De asemenea, Hillary Clinton ar fi implementat rapid deciziile discutate de aliati in cadrul summit-ului NATO de la Varsovia. Pentru Siria, democratii pregatisera un plan de realizare a unor zone de excludere aeriana. Acest plan, odata executat, ar fi redus mult din spatiul de manevra pe care il are Vladimir Putin si Assad. Am fi asistat la o ridicare si mai mare a tensiunii intre Washington si Moscova", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al Romaniei, in exclusivitate pentru Ziare.com.

Cat va tine Donald Trump la Europa?

Marea problema de azi a lui Vladimir Putin e izolarea. Deteriorarea economiei rusesti dependente de pretul petrolului a dus la scaderea nivelului de trai. Populatia poate fi infricosata inca de atacuri nucleare, poate fi mobilizata in spatele liderului de dusmani imaginari, poate fi ametita cu realizarile istorice, cum ar fi "realipirea Crimeii la patria mama".

Dar cat va mai reusi imensul serviciul de propaganda sa fenteze realitatea? Un Donald Trump dezinteresat de securitatea Europei ii poate aduce lui Putin o victorie de parcurs in Republica Moldova, destabilizarea membrilor UE din nord, Lituania, Letonia, Estonia, eventual propulsarea unor partide pro-ruse la putere. Si astfel, cresterea posibilitatilor de manevra in interiorul Uniunii. La asta adaugati consolidarea in Siria si mentinerea regimului Assad la putere.

Daca Hillary Clinton ajungea la Casa Alba, Putin stia ca nimic din actuala presiune pusa asupra lui nu ar fi slabit, iar spatiul sau de manevra ar fi fost tot mai stramt. Donald Trump s-ar putea sa-l lase sa respire un timp mai lung sau mai scurt.

"Crimeea devenise noul strigat mobilizator care chema natiunea sa se uneasca in spatele lui Putin. Anexarea i-a ridicat cota de popularitate la peste 85%, iar starea de asediu care a urmat - amplificata de propaganda orwelliana de la televiziunea de stat - a mentinut sprijinul popular al lui Putin multe luni dupa aceea. Dupa un sfert de secol de schimbari economice si culturale, cei mai multi rusi vedeau iarasi lumea de afara ca pe un dusman la porti de care trebuiau sa se teama si in fata caruia trebuiau sa reziste", explica Steven Lee Myers, in Noul Tar, carte care a castigat premiul Pulitzer pentru non-fictiune, tradusa si publicata in limba romana de editura Corint.

Promisiunile de campanie si lumea reala

O intrebare care-i macina pe multi lideri politici in aceste zile este daca Donald Trump se va tine de promisiunile din campanie in ce priveste reluarea relatiilor cu Rusia, regandirea politicii NATO si retragerea din zonele de conflict sau va merge pe linia trasata de democrati?

Aceasta linie razboinica e una extrem de valoroasa atat pentru Trump, cat si pentru republicani. America poate fi din nou mare daca-si propune sa stopeze terorismul, sa distruga ISIS si sa-l tina la distanta pe Vladimir Putin de Europa. O astfel de doctrina ofera oportunitati politice, dar si de afaceri - influenta globala si marirea cheltuielilor de aparare.

Cristian Diaconescu, expert in politica internationala, explica de ce Vladimir Putin a castigat numai ceva timp, foto Hepta

"In perioada conflictului din Ucraina, am fost la Washington si am avut intalniri cu reprezentanti ai Partidului Republican. Senatorul John McCain si alti congresmeni aveau o pozitie extrem de dura fata de interventionismul Moscovei. Mult mai dura decat cea a lui Barack Obama, presedintele democrat de atunci.

Lui Donald Trump ii va fi dificil sa treaca peste doctrina militara a Partidului Republican. Isi poate impune unele initiative proprii, dar mereu va cauta si sprijin politic. Noul presedinte nu va avea o influenta foarte mare in relatia cu Rusia pana nu-si va preciza pozitiile in ce priveste modul de reactie la criza din Ucraina si la cea din Orientul Apropiat", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, pentru Ziare.com.

Donald Trump e un lider populist. Are capacitatea sa-si modifice rapid discursul si sa ramana la fel de seducator pentru sustinatorii lui. Marea lui problema e realizarea unui plan de actiune si gasirea unor oameni care sa-l puna in practica.

Vladimir Putin va castiga timp, dar exista multe sanse ca relatia de prietenie dintre el si Trump sa degenereze rapid si sa devina cei mai mari inamici. De la distanta, o astfel de evolutie pare a fi "avantajoasa" pentru ambii prieteni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin victorie Trump, #relatie Trump Putin, #relatia SUA Rusia Trump presedinte , #eveniment