Revista presei: Dezvaluirile WikiLeaks despre Romania si liderii politici

Luni, 28 Martie 2011, ora 08:37
7717 citiri
Revista presei: Dezvaluirile WikiLeaks despre Romania si liderii politici
Foto: Arhiva

Documentele WikiLeaks cu referire la Romania si la persoanje proeminente din viata politica romaneasca se afla pe prima pagina a cotidienelor centrale de luni.

Potrivit telegramelor secrete, Ambasada SUA la Bucuresti se arata deosebit de interesata de pastrarea influentei politico-economice pe care o are asupra Romaniei, prin intermediul presedintelui. "Basescu, omul americanilor", trateaza subiectul cotidianul Puterea.

Tot despre seful statului, care apare intr-o nota diplomatica, scrie si Evenimentul Zilei, doar ca de aceasta data, din telegrama WikiLeaks reiese ca "Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui".

De asemenea, presedintele apare pe prima pagina si in Gandul, care mentioneaza ca "Basescu i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA".

Intr-un alt document clasificat, legat de coruptia din Romania si reformele din justitie, se face referire la dosarul lui Adrian Nastase, adauga Jurnalul National, precizand ca "Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni".

Daca ambasadele il portretizeaza pe seful statului drept "pro-american", de cealalta parte, americanii ii plaseaza in mod direct sau sugestiv pe ceilalti lideri politici ai Romaniei, intre care Mircea Geoana. Tema este tratata de jurnalistii de la Adevarul, intr-un articol titrat "Cum a incercat Geoana sa-i manipuleze pe americani ca sa ajunga premier".

Totodata, in alte documente diplomatice, americanii se arata ingrijorati de oligarhii romani, inclinati spre zona de influenta rusa. "Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti", titreaza Romania Libera, completand ca este vorba de nume sonore din politica romaneasca, precum Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Vosganian.

Puterea: Basescu, omul americanilor

Corespondenta secreta dintre Ambasada SUA la Bucuresti si "Centrala" arata, fara doar si poate, ca Traian Basescu este "cartea" pe care au jucat americanii. Suspendarea din 2007 a presedintelui Basescu era un moment politic care ii ingrijora pe oficialii SUA.

Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu le-a dat emotii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucuresti se arata ingrijorat, intr-o telegrama din 2007, ca, daca "pro-americanul" Basescu isi va pierde functia, atunci parteneriatul dintre SUA si Romania ar putea fi pus in pericol, iar influenta Federatiei Ruse in zona ar putea creste, relateaza Puterea.

Evenimentul Zilei: Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui

Intr-o alta telegrama WikiLeaks, oficialii americani critica nota ironica a lui Traian Basescu din campania electorala cand acest a facut declaratii nepotrivite despre sinuciderea sotiei lui Crin Antonescu.

"Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu", se arata intr-o telegrama din 2009 cu subiectul: 'PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu', informeaza Evenimentul Zilei.

In telegrama, oficialii americani precizeaza ca Basescu "este, totusi, presedintele in exercitiu si ca una dintre temele sale utilizate pe toata durata campaniei a fost ca "este singur" impotriva intereselor financiare si impotriva traficantilor de influenta.

Gandul: Basescu i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA

Totodata, in 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca "Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA".

In schimb, la intalnirea dintre directorul FBI si directorul SRI George Maior, acesta din urma a atras atentia asupra influentei rusesti din Romania,

precizeaza Gandul.

"Maior a indicat 'interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere' drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca 'factorul rusesc' este foarte prezent in crima organizata din Romania", se arata in telegrama.

Jurnalul National: Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni

Pe de alta parte, intr-un alt document se face referire la dosarul lui Adrian Nastase.

Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un "summit pe justitie" la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu, se arata in telegrama preluata de Jurnalul National .

Telegrama din 2009, intitulata "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania", relateaza o replica interesanta, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia intalirii de la Cotroceni, la care Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic.

Basescu ar fi replicat taios: "Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu", arata telegrama.

Adevarul: Cum a incercat Geoana sa-i manipuleze pe americani ca sa ajunga premier

Si presedintele Senatului, Mircea Geoana, face subicetul unui document al ambasadorilor americani. Astfel, in 2007, ambasada SUA scria ca Mircea Geoana le-a marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul "l-ar omori" daca afla.

"El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu", iar negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, "inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea "sa garanteze" ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv", releva telegrama WikiLeaks, publicata de Adevarul.

"Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui "Mare Proiect National", care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE".

Potrivit telegramei, "Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei.

Romania Libera: Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti

Pe de alta parte, Ambasada SUA la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a "oligarhilor" romani, din care fac parte nume binecunoscute, precum Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali.

Intr-un clasament al baronilor locali, ambasada SUA ii plaseaza pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase, dezvaluie Romania Libera .

Topul incepe cu Dan Costache "Dinu" Patriciu, care "practic controleaza esaloanele superioare din PNL si are o mare influenta asupra actualei puterii", "are o legatura stransa cu fostul premier Adrian Nastase, persoana care detinea puterea atunci cand Patriciu a cumparat compania Rompetrol de la stat".

Patriciu este urmat de Dan Voiculescu, "declarat oficial un colaborator al Securitatii ce avea numele de cod "Felix", dezvaluire ce l-a impiedicat sa detina functia de vice-premier".

Sorin Ovidiu Vantu este mentionat pe locul trei al topului, si "nu are legaturi directe cu un singur partid politic, alegand, in schimb, sa le influenteze pe toate". "Practicile sale de afaceri sunt controversate, si sunt, probabil, de natura infractionala".

Ioan Niculae "intretine relatii bune cu toate partidele mari si guvernele anterioare, desi in trecut el era vazut ca unul dintre marii sponsori ai PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi actionat ca ofiter al Securitatii. Astazi, el detine cea mai mare companie agricola (InterAgro Group) precum si o companie de asigurari de top (ASIROM)".

Pe locul cinci, George "Gigi" Becali, "al doilea cel mai popular politician din Romania dupa presedintele Traian Basescu". "Se spune ca averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatalui sau de pe piata neagra care aduceau beneficii agentilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui in perioada exilului din cauza asocierii lui cu Garda de Fier".

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Wikileaks Romania, #telegrame wikilekas basescu, #oligarhi romani rusia, #geaoan wikileaks , #eveniment