Romania a trecut la ora de vara

Duminica, 31 Martie 2019, ora 07:01
10851 citiri
Romania a trecut la ora de vara
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a trecut, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara, ora 3:00 devenind ora 4:00.

In acest an, ora de vara se aplica din 31 martie pana in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand se va reveni la ora oficiala de iarna.

Duminica va fi cea mai scurta zi din an, ceasurile fiind date inainte cu o ora.

Trecerea la ora de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare, circulatia desfasurandu-se conform orarului prevazut in mersul trenurilor, au precizat reprezentantii CFR Calatori.

Trenurile de calatori au circulat dupa ora actuala (de iarna) pana in noaptea de 30/31 martie, la ora 3:00, care a devenit ora 4:00. Dupa ora 4:00, trenurile au plecat la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.

Marti, Parlamentul European a votat in favoarea renuntarii la sistemul orei de vara si de iarna, masura urmand sa fie aplicata din 2021.

Statele care vor decide sa pastreze ora de vara vor face ultima ajustare a ceasurilor in ultima duminica din martie 2021, iar cele care prefera ora standard (de iarna) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021.

Parlamentarii mai vor ca statele UE si Comisia Europeana sa isi coordoneze deciziile pentru a se asigura ca aplicarea orei de vara in unele tari si a orei de iarna in altele sa nu perturbe piata interna.

In cazul in care Comisia va constata ca aranjamentele referitoare la ora ar putea sa afecteze, in mod semnificativ si permanent, functionarea pietei unice, atunci ar putea sa propuna amanarea datei de aplicare a directivei cu maximum 12 luni, arata textul adoptat.

Ora de vara in Romania

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Pana in 1939, ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00.

Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, fiind reintrodusa in Romania abia in 1979. Pana in 1996, ora de vara se introducea de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie) . Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie) . Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#trecere ora de vara 2019 , #eveniment