Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romanii care au primit de la Martin Schulz "Premiul cetateanului European" 2013

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:42
1743 citiri
Romanii care au primit de la Martin Schulz "Premiul cetateanului European" 2013
Foto: Facebook/Ioana Avadani

Ioana Avadani, directoarea executiva a Centrului pentru Jurnalism Independent, Valeriu Nicolae, care a infiintat o asociatie pentru ajutorarea copiilor rromi din ghetourile din Ferentari, si Elena Nistor, ambasador cultural al comunitatii ceangailor, sunt cei trei romani care au primit miercuri, din partea presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, diplome care atesta acordarea acestei distinctii, decernata unui numar total de 43 de persoane si asociatii din 21 de tari.

Elena Nistor, cantareata folclorica originara din Pustiana care lucreaza ca educatoare si ca formator cultural, a fost propusa pentru aceasta distinctie de eurodeputatul roman de etnie maghiara Laszlo Tokes, din grupul PPE. Ea a avut in cadrul ceremoniei un scurt moment artistic, in cadrul caruia a interpretat un "cantec despre Fecioara Maria" pe care l-a invatat de la bunicul ei. "A fost emotionant si inca nu mi-au trecut emotiile, pentru ca este un lucru foarte mare sa ne recunoasca pe noi, minoritatea ceangailor, in Parlamentul European", a spus Elena Nistor dupa ceremonie. Ea spune ca premiul se datoreaza si activitatii ei didactice si ca abia asteapta sa se intoarca acasa si sa le arate copiilor diploma primita.

"Eu ii invat pe copii cultura noastra, a ceangailor, cantece, dansuri, povesti, din ce-am cules din batrani si ma bucur ca avem posibilitatea acum, prin invatamantul in limba maghiara, sa-i putem invata pe copii traditiile noastre", a mai declarat Elena Nistor.

Ioana Avadani (foto), directoarea executiva a Centrului pentru Jurnalism Independent, care are o experienta de 20 de ani in domeniul media, "este o sustinatoare a libertatii presei si a jucat un rol major in autoreglementarea media din Romania" si a fost una dintre initiatoarele Initiativei cetatenesti pentru pluralismul media, se mentioneaza in brosura de prezentare a castigatorilor intocmita de organizatori. Ea fost propusa pentru premiu de eurodeputata PNL Renate Weber.

"Sunt muta. Este una dintre rarele ocazii in care imi fug cuvintele. Ca la premiile Oscar voi incepe sa multumesc in primul rand celor care m-au ajutat sa ajung aici, colegilor mei, tuturor celor cu care am lucrat in ultimii 15 ani. Consider ca este un premiu care imi revine partial. Sunt atat de multi oamenii cu care am lucrat in acesti 15 ani, pentru ca libertatea de expresie nu se face de unul singur. Dar cineva trebuia sa ia aceasta diploma. Este privilegiul meu si norocul meu ca am luat-o", a spus Ioana Avadani dupa festivitatea de premiere.

Valeriu Nicolae, care a infiintat o fundatie pentru ajutorarea copiilor dintr-unul din ghetourile cele mai mizere din Romania, are un blog si a fost activ in lobby-ul pe langa UE pentru elaborarea unei strategii pentru rromi, sustin despre el organizatorii. De asemenea, el este cofondator al Coalitiei pentru o politica europeana privind rromii si coautor al "Celor zece principii fundamentale ale incluziunii sociale a rromilor".

Desi a fost propus pentru premiu chiar de liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, in urma unei vizite pe care acesta a efectuat-o in ghetoul din Ferentari in care Nicolae incearca sa-i ajute pe copiii rromi, el este cel mai putin incantat de distinctia primita. Spune ca nu prea stie de ce a primit premiul "probabil pentru ca am dat-o in bara foarte mult". "Fondurile europene nu functioneaza, Comisia Europeana nu functioneaza, societatea civila nu functioneaza si eu am, asa, o obsesie sa incerc sa schimb lucrurile astea", isi exprima el nemultumirea fata de sistemul cu care trebuie sa lucreze.

"Problema e ca fondurile sunt prost gandite, chestii de Harvard si Oxford care nu se aplica de niciun fel in comunitati", spune Valeriu Nicolae. El afirma ca nu a accesat fonduri pentru rromi si ca isi finanteaza singur fundatia cu ajutorul careia reuseste sa sustina peste 100 de copii dintr-un ghetou din Ferentari.

PE acorda anual "Premiul Cetateanului European" pentru realizari deosebite in activitati sau actiuni ale cetatenilor, grupurilor, asociatiilor sau organizatiilor care au aratat un angajament special pentru promovarea comunicarii si intelegerii si pentru mai multa integrare intre cetatenii statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontaliera in UE.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#premii cetatean european, #Martin Schulz premii, #romani premiati Martin Schulz, #directoare CJI premiu , #eveniment