Ziare.com

Romsilva a lansat o noua metoda de depistare a taierilor ilegale de copaci

Duminica, 26 Mai 2013, ora 11:57

   

Romsilva a lansat o noua metoda de depistare a taierilor ilegale de copaci
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a introdus o noua metoda de teledetectie pentru depistarea taierilor ilegale de arbori prin care poate fi comparata situatia actuala a unei paduri cu cea inregistrata in urma cu 5 ani.

"Am introdus cu ajutorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice niste metode noi de teledetectie prin care se poate compara pe ortofotoplanuri situatia padurii cu 5 ani in urma si situatia actuala, in asa fel incat padurarul, titular de canton, nu mai poate comenta si veni cu tot felul de argumente ca nu este vinovat de sustragerile de lemn de pe suprafata respectiva.

Prin aceasta noua metoda de teledetectie incercam sa depistam toate situatiile si toate focarele de acest tip, iar rezultatele sunt spectaculoase", a declarat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Adam Craciunescu.

Acesta a precizat ca in padurile administrate de Romsilva poate sa exploateze lemn si un agent economic caruia regia ii da acest drept, insa problemele apar cand agentul taie in plus, iar padurarul nu sesizeaza aceste fapte.

Seful Romsilva nu neaga faptul ca unii dintre angajatii regiei sunt vinovati de sustrageri de lemn sau neglijenta in serviciu pe padurile administrate, insa toate cazurile depistate - 37 de persoane numai in primele 5 luni ale anului - au fost deferite justitiei.

"Intr-adevar, populatia a perceput in ultimii 20 de ani ca regia este cel mai mare administrator si ar fi raspunzatoare de tot ceea ce se intampla in paduri. Nu va ascund ca si noi avem probleme, la Bihor, la Maramures, Cluj sau la Giurgiu, dar sunt cazuri pe care le descoperim si le gestionam.

Numai la Ocolul Dobresti din judetul Bihor avem 13 persoane acuzate ca au permis sustrageri de lemn, iar la nivel national, numai in primele 5 luni ale anului, avem vreo 37 angajati ai regiei, care vor raspunde penal pentru sustragerile de lemn, neglijenta in serviciu, fals si uz de fals.

Sunt lucruri pe care nu le toleram, nu le ascundem, pentru ca ele exista, dar pe care incercam sa le gestionam. Cred, insa, ca rezultatele sunt spectaculoase prin folosirea acestei metode de teledetectie pentru ca mergem pe sectoare cu ortofotoplanurile", a adaugat directorul general al regiei.

Romsilva administreaza, pe langa cele 3,2 milioane de hectare de paduri ale statului, si un milion de hectare fond forestier din proprietatea persoanelor fizice sau juridice, iar in ultimul timp tot mai multe primarii solicita serviciile silvice oferite de Romsilva, chiar daca tarifele de administrare sunt mai mari decat cele oferite de ocoalele private.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1132 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@ Hallöööö Romsilva

Verestoy-accidentatul...a taiat/impachetat/exportat.. 3/4 din padurile ne-maghiare cu lemn sanatos din RO...
de mai bine de 20 de ani.Prin noua metoda de depistare
nu putzetzi sa-l "priponitzi" pe 50 de ani fara gülash
shi fara pälinkä.Indirect toate:nenorocirile/ploi/alu-
-necari de teren etc sint cauzate de acest mustacios.!

 

Dezinteres si afaceri!

Precum s-a facut cu economia asa s-a facut si se va mai face cu padurile ! Iresponsabilitate maxima! Padurile Sucevei si cele ale Apusenilor s-au dus si nimeni nui este de vina! Un Tepes nu exista asa ca doar ''citim si dam inainte'' !

 

Interzicerea exportului de lemn neprelucrat ,o solutie

Unde sunt d-nii ecologisti care protestau la Rosia Montana ,impotriva plantelor modificate genetic ? N-am auzit sa protesteze impotriva taierii padurilor. S-au facut improprietariri cu sute si mii de hectare pentru niste ,,baieti foarte destepti" Cel mai grav lucru este ca padurile sunt rase efectiv cu acte in regula . Valea Lotrului a fost transformata in desert de catre o firma austriaca care taie ca in ,,Barbierul din Siberia".La ei in tara nu au voie sa faca asa ceva.Asta nemaivorbind de bande organizate ,inarmate cu arme de foc, care vin si taie fara teama de a fi opriti.

 

Padurile administrate de ocolurile silvice private dispar.

Prin initiativa deputatilor Verestoy Atila,Gh.Flutur si C.Olaru a fost infiintat "ocolul silvic"privat ce administreaza padurile proprietetea colectivitatilor locale primarii,composesorate etc.Aceste paduri raman la dispozitia celor ce le administreaza fara controlul legii.Acestia au dreptul de a emite acte ce legalizeaza exploatarea,transporul si vanzarea lemnului indiferent de origine.In Apuseni in zona jud.Cluj,Alba si Bihor functiuneaza ocolul silvic privat sub patronajul exdeputatului Olaru,la Suceava regele padurilor este Flutur iar in Harghita Verestoy.Aceste paduri cine le supravegheaza in afara de cei care le decimeaza?Platforma pentru solutionarea online a litigiilor