Sarbatoarea Zeului Pan de la Balc - De la cititori

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 17:21
3521 citiri
Sarbatoarea Zeului Pan de la Balc - De la cititori

Magnatul roman Ion Tiriac, spre invidia unora, este proprietarul celor mai importante domenii de vanatoare ale lui Ceausescu. Este vorba de aproximativ 1.500 de hectare. In fiecare an, in a treia duminica a lunii ianuarie, se oganizaeaza o partida de vanatoare la care participa importanti oameni de afaceri din Europa si nu numai.

In Romania, in 2009, existau 59.128 de mistreti, o cota de vanatoare de 16.600, dintre care au fost impuscate 14.000 de exemplare. Anul acesta se organizeaza a saptea editie a sarbatoririi Zeului Pan, in zilele de sambata si duminica.

In acest sens, vineri a aterizat pe aeroportul din Oradea o aeronava charter, avand la bord o parte din invitatii europeni ai domnului Tiriac care vor participa la vanatoarea de la Balc. Ceilalti invitati au aterizat pe aeroportul din Debrecen, Ungaria.

An de an, pe domeniul de la Balc sunt impuscati peste trei sute de mistreti, iar carnea este donata unor azile de batrani sau case de copii din tara. Numai domnul Nastase, acum doi ani, a impuscat un numar record de 25 de porci mistreti.

Cu toate acestea, satenii din Balc asteapta cu nerabdare evenimentul, deoarece este un prilej de a castiga ceva banuti. Spre exemplu, un gonaci a primit anul trecut 150 de lei, iar un caraus, intre 350 si 400 de lei pentru o zi de vanatoare, avand mancarea asigurata si un pachet de carne.

Pana aici se pare ca toata lumea ar fi multumita si ca vanatoarea s-ar desfasura conform legislatiei romanesti, in vigoare, din acest domeniu. Numai ca atat mass-media, cat si Asociatiile de protectie a animalelor atrag atentia ca ceea ce se intampla la Balc nu este o vanatoare normala, ci un adevarat carnagiu.

Faptul ca porcii sunt tinuti intr-o semicaptivitate pe un domeniu imprejmuit cu gard electric, ca sunt ingrasati fortat, anume pentru acest eveniment, ca vanatoarea are loc in cadrul ocolului ingradit si altele dau de inteles ca nu se respecta nicio regula a eticii vanatoresti si ca, practic, acei mistreti sunt condamnati, din start, la moarte sigura.

Avem de-a face, mai degraba, cu o suspendare a constiintei umane, pe moment, cu o reintoarcere in ancestral, cu reinvierea instinctului de barbarie si, nu in ultimul rand, cu o mitocanie josnica de a-ti afisa puterea si aroganta.

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei vanatorilor din Bihor spun ca in fiecare an pe domeniul din Balc trebuie impuscati 300 de porci mistreti. Altfel, domeniul devine suprapopulat, animalele nu mai gasesc hrana si incep sa distruga recoltele satenilor.

Asadar, nu putine sunt vocile care sustin ca la Balc are loc un adevarat macel al mistretilor pentru a demonstra un altfel de stil de viata, pentru ca se poate si fara sa se respecte nicio regula etica, pentru ca se pot vana cele mai mari trofee, pentru ca, in final, are loc un adevarat ritual in cinstea Zeului Pan.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#vanatoare Balc Ion Tiriac, #Zeul Pan vanatoare, #vanatoare mistreti Balc , #eveniment