Schelete descoperite sub statuile de la Universitate (Video)

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 13:50
10976 citiri
Schelete descoperite sub statuile de la Universitate (Video)
Foto: Realitatea TV

Descoperire spectaculoasa in Piata Universitatii din Bucuresti: sapte schelete umane au fost scoase la iveala de muncitorii care sapau la fundatia viitoarei parcari ce va fi construita in locul de unde au fost mutate cele patru celebre statui din fata Universitatii Bucuresti.

Lucrarile au fost oprite, iar arheologii au fost chemati la fata locului. Trei dintre schelete au fost ridicate pentru cercetari, urmand ca alte patru sa isi astepte randul, informeaza Realitatea TV. Intre timp, sapaturile arheologice continua.

Misterul nu va fi deloc greu de descifrat, desi imaginile sunt spectaculoase.

Seful lucrarilor, arheologul Gheorghe Manucu-Adamesteanu, a explicat la postul de televiziune citat ca se stia foarte bine ca in zona respectiva a fost localizata Academia Domneasca Sfantu Sava, prima institutie de invatamant superior din Romania, construita la inceputul secolului 18 de Constantin Brancoveanu.

Prin urmare, in momentul in care s-au inceput lucrarile la parcare, beneficiarul acesteia a fost nevoit sa apeleze la echipele de arheologi, in conformitate cu legislatia romaneasca.

"Echipa care face cercetari este formata din 8 arheologi si ea a inceput lucrarile pe 5 noiembrie(...) Mormintele apartin unei biserici vechi din sec.XVI si sunt in asezate in jurul ei. Sunt morminte ale unei mahalale", a explicat Manucu-Adamesteanu, precizand totodata ca biserica a fost refacuta ulterior, la sfarsitul secolului XVII, si ca mormintele apartin unor locuitori crestini.

Arheologul a mai precizat ca nu poate fi estimata perioada cercetarilor, desi se presupune ca aici sunt circa 40 de morminte. "Si la biserica Sfantul Dumitru din centrul istoric s-au gasit 200 de morminte, deci nu putem sti cand vor fi terminate aceste cercetari", a mai spus el.

In timp ce scheletele vor fi supuse analizelor antropologice pentru determinarea varstei sexului si pentru alte informatii de valoare istorica, toate obiectele descoperite in zona vor fi depozitate la Muzeul Municipiului Bucuresti, unde vor fi restaurate in laboratoare si apoi, temporar, prezentate publicului larg.

De asemenea, seful echipei de arheologi a explicat ca se stia inca de la inceput ca este posibila gasirea acestor vestigii si ca, abia la finalul cercetarilor, Ministerul Culturii va aproba sau nu proiectul actual pentru parcarea respectiva.

Totodata, Manucu-Adamesteanu a explicat ca este posibil ca proiectul parcarii de circa 1.500 de locuri sa fie modificat in functie de starea in care vor fi gasite si alte vestigii arhitecturale in zona, existand posibilitatea ca acestea sa fie incorporate in lucrari, in cazul in care ele s-au conservat suficient de bine.

Sapaturile pentru construitea parcarii din Piata Universitatii au inceput in aceasta toamna, dupa ce cele patru statui celebre, ale lui Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar si Mihai Viteazul, au fost mutate in Piata Izvor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#morminte Piata Universitatii, #schelete Universitate , #eveniment
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
Cercetarile vor demonstra ca sunt scheletele unor evrei ucisi de romani:-))