Ziare.com

Sistemul informatic CNAS, stricat dupa o luna: Mai platim la el 15 ani!

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 21:36

   

Sistemul informatic CNAS, stricat dupa o luna: Mai platim la el 15 ani!
Sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a "cazut", din cauza unor probleme tehnice, aparute la softul-mama al companiei Oracle, din America si Australia - a explicat directorul CNAS.

Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au inregistrat intreruperi in programul accesat de functionari, informeaza Gandul.

"Este vorba de o defectiune la programul folosit la constituirea bazei de date. Aceasta defectiune nu ar trebui sa afecteze pe nimeni. Contributia la asigurarile de sanatate se plateste pana pe data de 25 ianuarie. Se poate plati si de la distanta - prin ordine de plata, viramente sau online.

Noi avem doar cinci ghisee functionale, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi, indiferent daca functioneaza sau nu sistemul, vom avea 500-600 de oameni la coada. Dovada calitatii de asigurat se poate face si cu ultima chitanta cu care s-au platit asigurarile de sanatate. Aceasta este valabila trei luni", a declarat pentru gandul directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Potrivit evidentelor CNAS, 50.000 de persoane vin trimestrial sa-si plateasca darile catre sistemul de sanatate.

Din date neoficiale, pentru imbunatatirea sistemului s-au prevazut 44 de milioane de euro, din care pana acum s-au cheltuit 36 de milioane, restul fiind pastrati pentru mentenanta.

"Asta este problema acum? Mai avem de platit inca 15 ani, de-acum incolo", a raspuns Ionescu, cand a fost intrebat cat a costat sistemul.

Dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a inceput in anul 2002 si in noiembrie 2008 au fost semnate documentele de finalizare a fazei de constructie.

La mijlocul anului trecut a inceput faza de implementare a versiunii centralizate, iar in decembrie acesta a fost pus in functiune.

Citeste mai multe despre cnas sistem informatic CNAS blocat
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3329 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

puneti-va

numai toate datele, inclusiv cele bancare in format electronic, asa cum vor ei (card sanatate), o sa ajungeti bine.

 

Ce vorbesti d'omle?

Eu am doua info,dar mama la tara are patru clase,.Dobi..

INTREBARE,

Cat a costat faptic , nu scriptic, ce i-au determinat pe managerii CNAS sa recurga la soft-ul companiei Oracle,iar de platit sa plateassca cei ce sunt nominal implicati, nu contribuabilul roman.

Nu avem șanse!

La noi fuga de răspundere este un sport național. Incepand cu managerul neperformant și, fără a generaliza, terminand cu demnitarul public, indiferent de domeniul și treapta ierarhică pe care este așezat. Ceea ce este grav, este faptul că aceste "apucături" se manifestă, uneori, și in privat, atunci cand patronii iși angajează in firmă rude apropiate, indiferent că se pricep sau nu la ceva, doar din rațiuni de "control" asupra angajaților.
Decontarea acestor lucruri anormale se va face, invariabil, asupra ansamblului social, adică a fiecăruia dintre noi: vom caștiga din ce in ce mai puțin și vom plăti din ce in ce mai mult, pentru că trăim din ce in ce mai bine.

expertii de la oracle sa despagubeasca

nu trebuia sa se intimple asa ceva, in plus trebuiau sa inceapa cu plata online

 

Cine le stie...

Si uite asa romanul le stie pe toate!! Mai ales fotbal si calculatoare! Ce are...cu prefectura!? E ca si cind ti-ai facut o cocioaba care pica la primul vant si dai vina pe pamantul de sub ea!! Daca n-ai intels nici asa...mai intreaba sau abtine-te de la comentariile astea ridicole!!!

Care e problema?Se va rezolva.

Toti puturosii si incapabilii se avinta sa critice cu minie proletara, ceva despre care habar nu au.Papagali fara minte.

 

Mai nene...

Asta e sabotaj. Lasa vrajeala.

După cum, "papagalii" care au multă minte...

Se și reped să ia, cu aceeași "manie proletară", apărarea celor "vrednici" in a cheltui banii publici, care, oricum, ne lipsesc: "nu mancăm, da' ne purtăm"!
Ce bine că in țara asta mai sunt și altfel de oameni, in afară de "puturoși și incapabili"! Dar, dacă au habar de ce și cum se fac lucrurile, cum se face că merg toate de-a-ndoaselea?!

Normal....

Informaticienii nostri fug pe capete pentru ca nu au de lucru in tara si astia arunca cu banii la straini. Vine Boc si ne explica acum ca trebuie sa facem reduceri de personal constrageri etc... si ei arunca cu banii la americani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor