Studentii romani construiesc sateliti pentru Agentia Spatiala Europeana

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 08:11
1966 citiri
Studentii romani construiesc sateliti pentru Agentia Spatiala Europeana
Foto: astronomic.ro

Mai multi studenti romani de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si de la Facultatea de Fizica sunt membri intr-o echipa internationala care proiecteaza si construieste doi sateliti artificiali pentru Agentia Spatiala Europeana.

Romanii lucreaza la doua proiecte ale Agentiei, cum ar fi subsistemele structurale ale satelitului ESEO, care are ca sarcina orbitarea Pamantului si culegerea de date privind nivelul radiatiilor din jurul Terrei, iar al doilea consta in proiectarea si realizarea satelitului ESMO, care are ca sarcina orbitarea Lunii.

"Aceste doua proiecte sunt ale Agentiei Spatiale Europene si sunt finantate din banii programului lor educational. Proiectele au fost supuse unor competitii. La ora aceasta s-au format niste consortii care contribuie la dezvoltarea celor doua proiecte. Din acestea facem parte si noi, am participat si la licitatii si asa mai departe", a declarat coordonatorul proiectului, conferentiarul doctor inginer Marius Stoia, pentru Gandul.

Reprezentantii Romaniei au fost cooptati in cele doua proiecte la sfarsitul anului trecut. Pe langa participarea la un proiect de mare anvergura, studentii vor fi recompensati de profesori cu note.

"Din multimea mai larga a doritorilor au fost selectati cei care au participat la proiectul efectiv. Necazul este ca studentii se schimba destul de des. A fost un debut al proiectelor, acum incercam sa combinam partea de obligatii studentesti cu partea de cercetare. Vom incerca sa facem in asa fel incat proiectele de acest fel sa intre si in notarea lor la facultate. Am avut proiecte de licenta unde studentul a obtinut nota respectiva pentru ce a facut efectiv la acest proiect", spune Marius Stoia.

Studentii romani lucreaza, in prezent, la designul partilor lor din satelit. "Exista mai multe etape. Prima e designul preliminar, apoi designul final, aceasta insemnand sa concepi forma astfel incat sa fie indeplinite anumite criterii de functionalitate si sa calculezi elementele componente astfel incat ele sa raspunda unor cerinte functionale.

Asta se face pe calculator. Dupa care se trece la realizarea in Romania a structurilor, la procesul de incercari in vederea calificarilor la misiunile spatiale, dupa care se livreaza structura integratorului (firma care are contract cu Agentia Spatiala Europeana n.r.) care va monta elementele la satelit si asa mai departe. In aceasta ultima faza, noi asiguram asistenta, adica aducem modificari daca e cazul, reparam", a adaugat profesorul Marius Stoia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Agentia Spatiala Europeana, #constructie satelit, #studenti romani Agentia Spatiala Europeana , #eveniment