Telocitele, o descoperire revolutionara tratata cu indiferenta de autoritati - TV Ziare.com

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 18:00
3798 citiri
Telocitele, o descoperire revolutionara tratata cu indiferenta de autoritati - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes" si presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, declara ca inca mai asteapta de la autoritati un sprijin material pentru a continua cercetarile pe tema telocitelor, descoperirea revolutionara care a adus Romania in atentia lumii medicale.

Invitat la TV Ziare.com, "parintele telocitelor" a explicat ca cei care ar trebui sa sustina financiar aceasta descoperire sunt Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Agentia Nationala pentru Stiinta si Tehnologie, dar aceastea nu au reactionat pana acum. De asemenea, un deputat de Arges a facut o interpelare in Parlament la adresa ministrului Sanatatii pe aceasta tema, dar nu s-a primit pana in prezent un raspuns incurajator.

Acad. L.M.Popescu a precizat, la cererea cititorilor Ziare.com, ca este foarte greu de prezis in acest moment care va fi grupul de consecinte practice ale acestei descoperiri, cata vreme cercetarile nu pot continua la o scara larga.

In schimb, a subliniat faptul ca tot cercetarile stiintifice au permis ca anumite tumori canceroase care, in urma cu 20 de ani, erau considerate ucigatoare intr-un timp foarte scurt, luni sau maximum 1-2 ani, acum sunt tratabile, existand sanse de supravietuire de pana la 5-7 ani, "ceea ce inseamna de fapt o vindecare".

Descoperirea romanilor a fost intampinata cu mult interes pe plan extern, in tari cum ar fi China, SUA sau alte tari din Europa de Vest, a mai precizat acesta, explicand ca tandemul celule stem-telocite ar putea avea rezultate excelente in medicina regenerativa.

Acad. L.M.Popescu a mai spus ca la fel ca si in alte tari dezvoltate si in Romania frecventa bolilor cardiovasculare este foarte mare, acestea constitutind cauza de mortalitate numarul 1.

In ceea ce priveste momentul in care telocitele vor putea sta, alaturi de celulele stem, la baza unor tratamente aplicabile oamenilor, el a declarat ca acesta nu poate fi inca precizat, pentru ca una este descoperirea stiintifica si alta aplicarea ei concreta in domeniul sanatatii, situatie intalnita de exemplu la folosirea penicilinei, in cazul careia au trecut doua decenii intre descoperire si aplicare.

"Parintele telocitelor" a mai explicat ca exista date elocvente in acest moment care arata ca acestea ar fi responsabile de secretia unor substante care favorizeaza formarea de noi vase sanguine, iar acest lucru ar sta la baza repararii infarcturilor. De asemenea, cercetarile au mai scos la iveala faptul ca telocitele par sa fie destinate sa formeze retele, a caror forma pare intamplatoare, dar cu siguranta este dictata de anumite relatii intre celule.

Descoperirea telocitelor - celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, asemanatoare prelungirilor neuronilor, prezente in aproape toate organele corpului - reprezinta cea mai mare descoperire din medicina romaneasca de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Rolul telocitelor este acela de telecoordonare, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip "sinapse stromale" cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare - exozom.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#telocite, #reparare infarct , #eveniment
Comentarii
Poza buburuza53
buburuza53
rank 5
MINISTRUL SANATATII NU O SUSTINE AICI,