Trecem la ora de vara: Cum am ajuns sa dam primavara ceasurile inainte

Sambata, 26 Martie 2016, ora 13:50
6242 citiri
Trecem la ora de vara: Cum am ajuns sa dam primavara ceasurile inainte
Foto: Pixabay

Romania trece la ora de vara duminica dimineata. Astfel, ora trei devine ora patru.

Ora oficiala de vara, ora Europei Orientale la care trece tara noastra in noaptea de sambata spre duminica, 26 spre 27 martie 2016, a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932.

Trecem la ora de vara - Cand dam ceasul inainte cu o ora

Pana in 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00, si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar, in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Pe Batranul Continent, schimbarea se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului si Rusiei. Schimbarea, insa, nu este simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar. In unele tari, trecerea se realizeaza in prima duminica a lunii aprilie.

Prin introducerea orei de vara, s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si de reducerea folosirii luminii artificiale.

De ce trebuie sa facem schimbarea la ora de vara?

Scurt istoric

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda intr-o satira, in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii orei de vara este atribuita neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895.

Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai - 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, Ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata, a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national ("Daylight saving time" - DST sau "summer time"), din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea orei de vara. De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.

In 2015 au reintrodus ora de vara Chile si Mongolia, iar alte tari precum Egipt, Haiti, Libia, Uruguay au renuntat la aceasta. A renuntat la introducerea orei de vara, Rusia, in 2014. Exista multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vara in perioada 1986-1991. De asemenea, tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica aceasta ora, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.

Trecem la ora de vara - efecte asupra starii de sanatate

Ce se intampla cu trenurile aflate in circulatie?

Trecerea la ora de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare, circulatia urmand a se efectua conform orarelor prevazute in mersul trenurilor, informeaza CFR Calatori.

Trenurile de calatori vor circula dupa ora actuala (de iarna) pana in noaptea de 26/27 martie la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. Dupa ora 04:00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.

"Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 03:00, care devine ora 04:00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul in care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 04:00 - 05:00 trenurile vor pleca in ordinea rangului", spune compania.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea la ora de vara se face in aceeasi zi de duminica, 27 martie 2016, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare.

"Inainte de calatorie, recomandam tuturor pasagerilor sa se asigure ca au achizitionat bilet pentru evitarea taxarii suplimentare in tren si/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementarilor in vigoare. Pentru informatii actualizate despre circulatia trenurilor, calatorii sunt rugati sa consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, sa ne contacteze la numerele de telefon 021/9521 (pentru traficul intern), 021.314.5528 (pentru traficul international Gara de Nord Bucuresti) sau sa se adreseze personalului nostru din statii", se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Romania trece ora vara, #dam ceasurile inainte, #ora 3 devine ora 4, #cum dam ceasul, #Romania ora vara, #ora de vara , #eveniment