Bomba la Iasi: Studentul-erou care a imobilizat atacatorul, recompensat cu 1.800 de euro

Marti, 09 Iulie 2013, ora 14:37
2685 citiri
Bomba la Iasi: Studentul-erou care a imobilizat atacatorul, recompensat cu 1.800 de euro
Foto: Adevarul

O fundatie din Republica Moldova va oferi un premiu de aproximativ 1.800 de euro studentului moldovean Marian Platonov, care, alaturi de un alt coleg, l-a imobilizat pe barbatul ce a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Universitatii din Iasi.

Fundatia Edelweiss din Republica Moldova, infiintata de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, a anuntat ca ii va oferi 30.000 lei moldovenesti, aproximativ 1.800 de euro, studentului Marian Platonov, pentru ca acesta a intervenit si l-a imobilizat pe barbatul care a incercat sa detoneze o bomba in cladirea Facultatii de Electronica din Iasi.

Marturiile studentului-erou de la Universitatea Iasi: Colegii voiau sa-l arunce pe atacator pe geam

"Fundatia Edelweiss ii va oferi 30.000 de lei moldovenesti tanarului student Marian Platonov, pentru curajul de care a dat dovada in momente critice, cand o persoana cu probleme psihice a amenintat detonarea unui bombe la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi. Consideram ca gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul sau ne face mandri pe noi toti, cetatenii Republicii Moldova. Cei 30.000 de lei moldovenesti, pe care ii oferim, reprezinta o modesta recompensa pentru Marian Platonov, un tanar care merita pe deplin recunostinta si apreciere publica, atat in Republica Moldova, cat si in Romania", se arata intr-un comunicat al conducerii fundatiei Edelweiss.

Marian Platonov si Marian Prescura, ambii studenti in cadrul Facultatii de Electronica din Iasi, l-au imobilizat luni pe barbatul ce a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs din incinta facultatii.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, a povestit ca a reusit, alaturi de colegul sau, sa-i lege cu o curea mainile atacatorului, acesta fiind imobilizat pana la sosirea politistilor.

Atentat cu bomba la Universitatea din Iasi. Explozie in amfiteatru

"Individul pregatea bomba, dar a apasat din greseala pe un buton. Am avut noroc ca nu a dezvelit toata bomba. Era un fum gros si mirosea a sulf, dar dupa ce a explodat, eu si un coleg am sarit pe el, l-am imobilizat si i-am legat mainile la spate cu o curea luata de la un profesor", a precizat Marian Platonov.

El a spus ca nu i-a fost frica in momentul in care a "tabarat" pe barbatul care intrase in sala de curs. Tanarul a spus ca dupa finalizarea studiilor la Facultatea de Electronica din Iasi intentioneaza sa se stabileasca in Romania.

Oliver Stan, barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi, a fost retinut, in noaptea de luni spre marti, pentru acte de terorism, urmand ca procurorii sa decida daca propun masura arestarii preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola.

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, barbatul a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, unde se aflau patru cadre didactice si 40 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Marian Platonov bomba Iasi, #student erou bomba Iasi, #student imobilizat atacator Iasi, #atentat Universitate Iasi , #explozie