Explozia din mall a fost doar o bubuitura de la o ... cazatura: filmul unui "atentat" in stil romanesc

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 15:07
20002 citiri
Explozia din mall a fost doar o bubuitura de la o ... cazatura: filmul unui "atentat" in stil romanesc
Foto: Captura Antena 3

Sirenele politiei si pompierilor au sunat joi la pranz in Focsani, genistii SRI s-au echipat gata sa intervina si ecranele televizoarelor s-au ingalbenit de breaking newsuri pentru a anunta ca o explozie s-a produs la un mall dupa ce un barbat ar fi detonat un dispozitiv.

Cateva ore mai tarziu, dupa multe scenarii prezentate si analizate de specialisti in securitate, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a explicat ce a fost de fapt: Un tanar care a incercat sa intre intr-o sala de cinema din mall prin spatiul dintre tavanul de beton si cel fals s-a prabusit cu tot plafonul peste el.

Cum de la doar atat s-a ajuns la a fi anuntata o explozie? Pai in primul rand pentru ca tanarul de 24 de ani, care se pare ca ar avea si probleme psihice, le-a spus medicilor de la ambulanta ca i-ar fi explodat telefonul. Cum daunele erau mult prea mari pentru un incident atat de minor, autoritatile s-au alarmat si au exagerat interventia. Si, in plus, SRI nu doar ca a trimis genisti la fata locului, dar a insotit anuntul si cu o confirmare pripita a exploziei.

Oricum, totul e bine cand se termina cu bine si mai bine sa fii vigilent decat sa iti para rau ar putea fi concluzia incidentului de la Focsani. Iar gradul de alerta terorista se pastreaza in Romania la "albastru precaut".

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre explozia de la Focsani:

16:32 - Purtatorul de cuvant al IPJ Vrancea a declarat, pentru News.ro, ca tanarului de 24 de ani i-au fost recoltate probe biologice, la spital, pentru a se stabili daca se afla sub influenta alcoolului sau a unor substante interzise in momentul in care s-a produs incidentul.

16:30 - Echipa SRI care s-a deplasat la mall-ul din Focsani pentru a face verificari nu a descoperit urme ale unei explozii.

"Echipa tehnica a SRI a securizat perimetrul si a verificat daca exista material exploziv. Nu s-au constat astfel de urme", au spus reprezentantii SRI, intr-un mesaj remis Ziare.com.

16:25 - Reprezentantii Politiei Vrancea sustin ca nu a fost vorba despre o deflagratie, ci barbatul a fost ranit de tavanul salii de cinema care s-a prabusit cu el. Barbatul ar fi incercat sa intre in sala si, pentru ca nu i s-a permis, ar fi patruns prin tubulatura si s-ar fi prabusit cu planseul care s-a rupt sub el. Politistii au deschis o ancheta in urma apelului la 112 ce anunta ca un barbat a fost ranit intr-o deflagratie produsa in cinematograf.

"Nu a fost pusa problema producerii unei explozii sau a unui atac. Este vorba despre un barbat de 24 de ani care a patruns in sala de cinema din incinta centrului comercial si care a fost ranit de caderea unui plafon din incinta salii. Barbatul este acum in custodia Politiei, fiind internat in sectia de psihiatrie", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vrancea, Bogdan Toader, pentru News.ro.

15:07 - Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a lamurit ce s-a intamplat, de fapt, in cinematograful din Focsani. Acesta a declarat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca nu s-a produs nicio explozie, ci tavanul a cazut cu tanarul de 24 de ani cu tot, dupa ce acesta a incercat sa se strecoare printre tavanul de beton si cel fals.

"A existat informatia potrivit careia ar fi fost detonata o incarcatura exploziva, am trimis o echipa formata din politisti si procurori, care a stabilit ca informatia nu a fost reala.

Persoana despre care s-a crezut ca a detonat incarcatura ar fi patruns prin spatele unui ecran, intre tavanul de beton si tavanul fals, ceea ce a provocat prabusirea tavanului, iar zgomotul puternic a fost confundat cu o explozie. (Tanarul - n.red.) a cazut cu tavanul", a explicat procurorul-sef al DIICOT, adaugand ca in urma incidentului s-a deschis un dosar pentru distrugere.

14:42 - Martori ai incidentului vorbesc despre faptul ca a existat totusi o deflagratie, care s-a declansat cand un barbat a intrat in cinematograf cu un rucsac in spate, moment in care o parte din tavanul salii de cinema s-ar fi prabusit.

14:37 - Reprezentantii Politiei Romane au declarat, pentru Mediafax, ca barbatul a fost lovit de o bucata din izolatia tavanului unei sali de cinema. Totul s-a petrecut in timp ce acesta era evacuat de agentii de paza din incinta.

"Din primele cercetari, este vorba despre un barbat care a intrat in spatiul de cinema de la mall, desi nu era program cu publicul. A fost vazut de femeia de serviciu care a venit si i-a cerut sa paraseasca locul, barbatul nu s-a supus, ea a chemat firma de paza. Au venit mai multi agenti. Barbatul a devenit recalcitrant.

Agentii au incercat sa-l imobilizeze pentru a il putea scoate afara. La cateva minute dupa ce a fost imobilizat o bucata din izolatia tavanului s-a desprins si s-a prabusit atingandu-l pe barbat, dar si pe unul dintre paznici", au explicat oficiali din cadrul Politiei Romane, adaugand ca suspectul "pare a fi in stare de soc, nu s-a putut colabora foarte bine cu el", iar agentul de paza "nu a mers la spital, are doar cateva zgarieturi".

14:30 - Oficiali din Politia Romania au declarat, pentru Mediafax, ca, din primele cercetari, nu a fost nicio explozie in cinematograf.

14:26 - Barbatul ar avea probleme psihice, potrivit directorului Seriviciului de Ambulanta (SAJ) Vrancea, Vitalie Betisor, adaugand ca acesta a spus initial ca i-a explodat telefonul, apoi si-a schimbat declaratia.

"A spus initial ca de la un telefon mobil, apoi revine, nu-si aduce aminte. S-ar parea ca are probleme psihice. Nu am certitudinea exacta, insa. Nu stim cauze", precizat Betisor.

14:24 - Tavanul salii de cinema din mall-ul din Focsani a fost afectat pe o suprafata de aproximativ 250 de metri patrati, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, Cristina Duta, pentru News.ro.

14:14 - Politia a anuntat ca barbatul va fi audiat. Totodata, a fost rectificata varsta lui, acesta avand 24 de ani, nu 30 cat fusese anuntat anterior.

13:51 - Barbatul ranit le-a spus medicilor Ambulantei ca i-a explodat telefonul mobil in timp ce se afla la cinema.

"Doua ambulante de la Serviciul de Ambulanta s-au deplasat la fata locului, unde au gasit un barbat de aproximativ 30 de ani, cu un traumatism facial in urma unei explozii", a declarat Vitalie Betisor, directorul Serviciului de Ambulanta Vrancea, citat de News.ro.

Acesta a mai spus ca barbatul este constient, cooperant si a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Vrancea, adaugand ca nu au fost ranite si alte persoane.

13:40 - Potrivit unor surse citate de Antena 3, barbatul ar fi detonat un telefon mobil in sala de cinema. De asemenea, a mai fost vehiculata si varianta ca telefonul sa fi fost detonat de la distanta.

13:30 - Primarul din Focsani, Cristian Misaila, a declarat, la Antena 3, ca un barbat a intrat cu forta intr-o sala de cinema din complexul comercial, avand la el un dispozitiv care a explodat. Barbatul este singura persoana ranita in acest incident, pentru ca sala de cinema era goala.

"Tavanul salii de cinema a cazut in proportie de 80%. Exista o singura victima, acum este la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul din Focsani. Barbatul este supravegheat de Politie si SRI", a declarat primarul.

Misaila a spus ca angajatii mall-ului au incercat sa il opreasca, insa nu au reusit. Edilul, care si acum se afla la locul incidentului, sustine ca o echipa de la SRI verifica daca mai exista alte dispozitive periculoase in cladire.

13:15 - SRI a confirmat explozia si a aratat ca a trimis o echipa de genisti la locul incidentului.

"A fost anuntata echipa pirotehnica din cadrul SRI care este in acest moment prezenta la fata locului si investigheaza. Deocamnada nu avem informatii despre deflagratie", se arata intr-un mesaj al Serviciului transmis Ziare.com.

13:10 - Cladirea mall-ului in care a avut loc explozia a fost evacuata. Nu se stie momentan care este cauza deflagratiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#explozie mall Focsani, #detonat cinema Focsani , #explozie
Comentarii
Poza 4lea
4lea
rank 5
a cazut tavanul? Johannis, ce pazesti? Nu-i ceri demisia Ciociolosu