Atentate in Norvegia: Explozie la Guvern si atacuri armate - cel putin 80 de morti Foto si Video

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 00:50
19772 citiri
Atentate in Norvegia: Explozie la Guvern si atacuri armate - cel putin 80 de morti Foto si Video
Foto: Twitter

Cel putin 80 de persoane au murit si peste 100 au fost ranite, vineri, in ceea ce este un atentat fara precedent in istoria capitalei Norvegiei.

O explozie langa sediul Guvernului, urmata de un atentat intr-o tabara de tineri, un pachet suspect detectat la o televiziune si amenintari cu bomba intr-un tren care mergea spre aeroportul din Oslo sunt evenimentele care au zguduit, vineri, Norvegia.

Afla pe Ziare.com totul despre atentatele din Norvegia.

Explozia de la Guvern a fost urmata la scurt timp de inca una, putin mai tarziu televiziunile de stiri urmand sa anunte un atac armat ce a avut loc la o tabara de tineret de langa Oslo, unde membrii partidului de la putere aveau o intrunire.

Totodata, un pachet suspect a fost descoperit la televiziunea T2, iar la sediul unei filiale de tineret a Partidului Muncii de langa Oslo a fost gasit explozibil.

Se pare ca s-a pus la cale o adevarata "vanatoare" a premierului Jens Stoltenberg, toate tintele teroristilor avand legatura cu programul de lucru anuntat de Cabinetul acestuia.

Ziare.com te-a tinut la curent, minut cu minut, cu cele mai noi informatii legate de atentatele de la Oslo

- Bilantul dublului atentat este de cel putin 87 de morti. Dintre acestia, minimum 80 de oameni au murit in urma atentatului din insula Utoya si 7 in exploziile din cladirea guvernamantala, informeaza AFP.

- POtrivit presei norvegiene, se pare ca suspectul arestat de catre politia locala este un norvegian, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, care ar avea legatura cu extrema-dreapta.

- Politia anunta ca a gasit explozibil nedetonat pe insula Utoya.

- Premierul viziteaza spitalele unde sunt internati cei raniti in atacuri.

- Reprezentantii politiei au anuntat ca suspectul arestat are legatura cu ambele atacuri.

- Ministrul Justitiei din Norvegia a confirmat, intr-o conferinta de presa, ca suspectul arestat la tabara de la Utoya este de nationalitate norvegiana. Politia a adaugat, ulterior, ca barbatul are 32 de ani.

- "Nimeni nu ne va reduce la tacere. Nimeni nu ne va speria din a continua sa fim norvegieni. Nu ne veti distruge. Nu veti distruge democratia noastra si idealurile de a trai intr-o lume mai buna", le-a transmis premierul Stoltenberg teroristilor.

"Sa ataci unul dintre cele mai pasnice locuri, o tabara de tineri, este un act nu doar extrem de brutal, dar si de lasitate", a mai spus premierul.

- Suedia a sporit securitatea in jurul cladirilor guvernamentale si a altor obiective-cheie din Stockholm.

- Autoritatile din Oslo au ridicat alerta terorista. Populatia este sfatuita in continuare sa nu iasa din casa.

- "Suntem in siguranta acum, ne-am ascuns intr-un copac. Unul dintre noi e impuscat de doua ori in picior", a scris un pusti din tabara, pe contul sau de Twitter, relateaza CNN. Un alt copil le-a spus jurnalistilor ca "am inotat pentru viata mea", apreciind ca zeci de oameni erau intinsi pe jos, in agonie, cand a fugit de pe insula.

- Premierul britanic David Cameron a transmis condoleante, precizand ca tara sa va oferi tot ajutorul Norvegiei. Diplomatii din Marea Britanie sunt ingrijorati ca printre victime s-ar putea afla si mai multi cetateni britanici.

- Grupul terorist Ansar al-Jihad al-Alami a revendicat atentatele din Norvegia, potrivit lui Will McCants, un analist de la CNA, un institut care cerceteaza terorismul.

Atentate in Norvegia: Vezi cine sunt teroristii care au revendicat atacurile

- Inca nu se stie daca prima explozie a fost provocata de o bomba aflata intr-o masina sau intr-o cladire, potrivit televiziunii publice din Norvegia.

- Politia norvegiana a declarat vineri seara ca nu poate spune cu exactitate numarul victimelor de pe insula Utoya, dar probabil noua-zece persoane au fost ucise.

- "In urma discutiilor telefonice purtate cu diplomatii romani de la Ambasada Romaniei la Oslo si cu reprezentantii comunitatii romanesti din Norvegia, a rezultat ca pana la aceasta ora nu exista date care sa confirme ca printre victime se afla si cetateni romani" a precizat William Brinza, intr-o scrisoare remisa vineri seara Ziare.com.

Atentate in Norvegia: Nu exista niciun roman printre victime - MAE

- Barbatul arestat pentru atacul din tabara tineretului laburist are legatura cu explozia, potrivit politiei norvegiene, scrie BBC. Seful politiei din Oslo a declarat ca atacatorul nu purta uniforma de politist, ci o bluza albastra. De asemenea, el a confirmat ca suspectul nu a lucrat pentru politie.

- Banca norvegiana de sange din Oslo cere oamenilor cu grupa sanguina 0 sa doneze sange, ceea ce sugereaza ca sunt multi raniti care au pierdut sange dupa atacurile de vineri din capitala norvegiana, relateaza AFP.

- Jurnalistii de la CNN subliniaza ca nu a fost vorba de un singur atacator pe insula Utoya. In jur de 25-30 de barbati, deghizati in politisti, au deschis focul la reuniunea tineretului laburist.

- Bilantul mortilor din atacul de pe insula a crescut alarmant, la 30 de persoane. Martorii au declarat, pentru Sky News, ca mai mute cadavre plutesc pe apele care inconjoara insula.

- Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a catalogat drept "un act odios si inacceptabil" atentatul din Norvegia, intr-o scrisoare adresata premierului norvegian Jens Stoltenberg.

Atentate in Norvegia: Obama condamna atacurile din Oslo, orasul unde a primit Nobelul pentru Pace

- Un nou bilant al exploziei din cladirea guvernamentala indica 11 morti. Bilantul atacurilor din capitala norvegiana risca insa sa creasca, spun politistii, citati de The Guardian.

- Directoul Spitalului Universitar Oslo, Eric Carslon, a declarat ca s-ar putea sa existe mai mult de 100 de persoane ranite, in afara celor care au ajuns deja la spital cu rani grave.

- Guvernul norvegian organizeaza o reuniune de criza, vineri seara, dupa cele doua atacuri comise in regiunea Oslo, a anuntat premierul Jens Stoltenberg, intr-o interventie pentru postul public de televiziune NRK.

- Ministerul roman al Afacerilor Externe transmite condoleante familiilor victimelor si isi exprima deplina solidaritate cu guvernul si poporul norvegian, reamintind ca Regatul Norvegiei este unul dintre principalii promotori ai initiativelor de pace in lume, se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.

- Soldatii au inconjurat centrul orasului Oslo, spune un martor ocular, citat de Agentia Reuters.

- O jurnalista de la televiziunea publica din Norvegia spune ca a fost evacuata majoritatea celor care se aflau pe insula unde a avut loc atacul armat.

- "Sunt copii de 16-17 ani, nu merita sa li se intample asa ceva", a declarat, pentru CNN, primarul orasului Oslo, Fabian Stang, in legatura cu atacul de pe insula.

- Trenul care merge spre aeroport a fost oprit din cauza unor amenintari cu bomba, potrivit ABC News.

- Presedintele american Barack Obama a prezentat condoleante poporului norvegian, intr-un discurs televizat, in care a amintit de rolul pe care il au guvernele din toata lumea in stoparea terorismului. In capitala norvegiana i-a fost decernat premiul Nobel pentru Pace, in 2009.

- Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat atentatul comis. "Condamn in termeni vehementi astfel de acte de lasitate pentru care nu exista nicio justificare", a subliniat Herman Van Rompuy, presedintele UE, declarandu-se "profund socat".

- Sapte morti au fost confirmati in urma exploziei din cladirea guvernamentala. Zeci de persoane se afla inca sub daramaturi, iar bilantul victimelor ar putea creste in urmatoarele ore, au spus surse din politie, citate de AFP.

- Locuitorii si turistii din capitala norvegiana au fost sfatuiti sa stea departe de centrul orasului si sa-si limiteze convorbirile la telefoanele mobile. Ei sunt indemnati de politisti sa nu-si paraseasca locuintele sau camerele de hotel.

- Potrivit unor informatii neconfirmate, citate de CNN, pana la 20 de oameni ar fi fost ucisi pe insula. Un bilant anterior indica cinci morti.

- Se aud din nou impuscaturi la tabara de copii de langa Oslo, anunta Sky News.

- La sediul unei filiale de tineret a Partidului Muncii de langa Oslo a fost gasit explozibil.

- Un barbat a fost arestat in apropiere de tabara unde a avut loc atacul armat, potrivit unui oficial al politiei, citat de televiziunea norvegiana de stat.

- Eric Carlson, directorul Spitalului Universitar din Oslo, a anuntat ca au primit 11 raniti in stare stabila. Surse din acelasi spital, citate de The Gardian, spun ca 15 persoane au fost internate, patru in stare critica. Presa internationala vorbeste, in continuare, de zeci de raniti.

- Henrik Pryser Libell, un jurnalist norvegian, a declarat, pentru BBC, ca "centrul capitalei Oslo pare centrul unui oras fantoma".

- Gara centrala a fost inchisa, iar traficul catre aeroport a fost inchis.

Atentate in Norvegia: Atac armat la o tabara de copii - cinci mort

- Cinci persoane au fost ucise in atacul de la tabara de copii.

- O tabara de copii aflata langa Oslo a fost tinta unui atac armat, imediat dupa cele doua explozii. Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, nu se afla in tabara, unde trebuia sa ajunga vineri, pentru a participa la cursurile unei scoli de vara.

- Politia din Oslo a anuntat ca sediul TV2 a fost inchis din cauza unui pachet suspect, anunta agentia AP.

Atentate in Norvegia: Atac armat la o tabara de copii

- Un barbat imbracat in politist a deschis vineri focul in cadrul unei intalniri a partidului aflat la putere in Norvegia, la cateva minute de la exploziile din Oslo. Potrivit CNN, exista mai multe victime.

Atac armat in Norvegia, imediat dupa cele doua explozii

- Purtatorul de cuvant al Guvernului, Hans Kristian Amundsen, a declarat ca vineri a fost o zi de sarbatoare in Norvegia, astfel ca in cladire au fost mai putine persoane ca de obicei. "Dar sunt sute de oameni in aceste birouri de obicei", a declarat Amundsen la BBC.

- Asgeir Ueland, un jurnalist al radioului public din Norvegia, care a transmis din Orientul Mijlociu, spune ca nu a vazut niciodata o explozie mai puternica. Imediat dupa deflagratie, povesteste jurnalistul, a simtit miros de cauciuc incins. "Am stiut imediat ca nu este o explozie cauzata de o simpla scurgere de gaze", a explicat Ueland.

- Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a facut declaratii pentru televiziunea publica. El a subliniat ca starea sa este buna, dar situatia generata de explozie "este extrem de grava". Premierul, sfatuit de autoritati, nu a divulgat locul in care se afla.

- Potrivit datelor Ministerului roman de Externe, in Norvegia exista o comunitate de romani formata din 7.000 de persoane. Deocamdata nu exista date in legatura cu cetateni romani, victime ale exploziei, au declarat reprezentantii MAE, pentru Mediafax.

- Un oficial norvegian a declarat, pentru BBC, ca intr-o cladire afectata de explozie sunt prinsi oameni sub daramaturi, iar pompierii incearca sa ii salveze.

- Crucea Rosie a creat propria echipa de interventie, care colaboreaza cu municipalitatea din Oslo si cu politia. "Suntem pregatiti sa oferim primul ajutor tuturor celor care au nevoie, atat la locul exploziei, cat si la spitale", a spus purtatorul de cuvant al Crucii Rosii, citat de AFP.

- O sursa din politia locala a confirmat, pentru ABC News, ca doua persoane au murit in urma exploziei, iar altele se afla in stare critica la spital.

- Un oficial american spune ca este prea devreme pentru a se vorbi despre un atac terorist, dar ca aceasta ar trebui sa fie o grija continua, pentru ca al Qaida a amenintat ca va lansa atacuri in Europa. Daca acest lucru se confirma, ar fi pentru prima oara in istoria Norvegiei cand are loc un atentat terorist.

- Un turist american, aflat in Oslo, a povestit pentru CNN ca se afla la 90 de metri de locul exploziei, pe care a descris-o drept "asurzitoare". Barbatul a adaugat ca strazile s-au umplut de oameni care incercau sa se indeparteze de centrul orasului. "Sunt peste tot oameni care alearga, plang si dau telefoane", a marturisit turistul.

- A doua explozie s-a produs langa cladirea Parlamentului, relateaza jurnalistii de la CNN.

- Potrivit televiziunii locale NRK, zeci de victime ale exploziei au fost transportate la spitalele din Oslo, unde li se acorda ingrijiri medicale.

- Daily Mail anunta ca metroul este evacuat, iar circulatia in centrul orasului este inchisa.

- Jurnalistii de la BBC, care citeaza surse guvernamentale, relateaza ca doua persoane si-au pierdut viata in urma exploziei.

- Conform ziarului norvegian "Aftenposten", citat de USA Today, cetatenii care se aflau in zona au fugit dezorientati, o parte dintre ei raniti, iar fumul gros a acoperit strazile.

- Presa vorbeste despre doi barbati, cetateni norvegieni, arestati pe 8 iunie pentru ca ar fi avut relatii stranse cu reteaua terorista al Qaida.

- Televiziunea publica din Norvegia anunta mai multi morti, insa nu a dat niciun numar exact al victimelor.

- Potrivit Aftenposten, politia a avertizat localnicii ca ar putea fi amplasate mai multe bombe.

- Pe strazi este un adevarat haos, relateaza jurnalistii, iar in aer se simte miros de fum.

Foto: @chaglen, Twitter

- Agentia norvegiana NTB, citata de Washington Post, a anuntat ca premierul norvegian Jens Stoltenberg este in siguranta.

- Se pare ca imediat dupa prima explozie a fost auzita si o a doua, conform unui reporter al televiziunii de stat nkr.no. Conform ziaristilor norvegieni, explozia a avariat si sediul tabloidului VG.

- Conform televiziunii americane ABC, surse oficiale americane aflate la fata locului ar fi spus ca este vorba despre un atentat cu masina-capcana. Nicio grupare terorista nu a revendicat actiunea din Norvegia pana in prezent.

Norvegia, tara membra a NATO, a fost amenintata in trecut de reteaua terorista Al-Qaeda, din cauza implicarii sale in razboiul din Afghanistan. Avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent ca agentii sai vor ataca tinte din statele care fac parte din coalitia internationala.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#raniti explozie Norvegia, #atac armat Norvegia, #atentat Oslo, #atentat masina capcana Oslo , #atentat Norvegia